Ko će imati najviše predstavnika u novoj LŠ, šta je sa Srbijom?!

Autor: Nemanja Janošev
subota 27.04.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Italijani najveći pobednici LŠ bez tima u top 4, Nemci ukrali Englezima peto mesto, Zvezda gleda ka Ukrajini i Hrvatskoj!

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Povezane vesti

Liga šampiona 2024/25 biće početak jedne nove fudbalske ere. Kao što je poznato, format se menja u potpunosti, biće više utakmica, učestvovaće 36 klubova, a jedna od novina jeste i da će pojedine lige imati pet predstavnika, dok nije nemoguće da jedna ima čak i šest, a to je - Italija!

Naime, mesta za renoviranu Ligu šampiona dobijaju se na osnovu UEFA koeficijenata u protekloj sezoni. Italijani nemaju predstavnika u polufinalu Lige šampiona, ali zato imaju čak tri u završnicama Lige Evrope i Lige konferencija. Roma i Atalanta će se boriti za trofej u Ligi Evrope, a Fiorentina za Ligu konferencija. Ukoliko Roma ili Atalanta osvoje Ligu Evrope, a osvajač ne završi među prvih pet timova u Seriji A, trenutno zauzimaju pozicije 5. i 6.

No, za Italijane jeste najvažnije što su uspeli da osiguraju pet predstavnika u LŠ, šesto je čist luksuz i zavisi ipak i od trofeja u LE, što neće biti nimalo lako pored Bajer Leverkuzena. Parovi polufinala su Roma - Bajer i Olimpik Marsej - Atalanta, pa je čak moguće i italijansko finale. I naravno, da osvajač bude na kraju šesti na tabeli Serije A. Kako trenutno stvari stoje, sigurni učesnici LŠ su - Inter, Milan, Juventus i Bolonja, dok se Roma, Atalanta i Lacio bore za preostala mesta.

Druga liga koja će gotovo sigurno imati pet predstavnika je - Nemačka. Eliminacijom Mančester sitija, Arsenala u LŠ, odnosno Vest Hema i Liverpula u LE, Englezi su peto mesto u Ligi šampiona poklonili Nemcima. Englezima je sada doslovno potrebno čudo da preskoče Nemce, i to će uspeti samo ukoliko Aston Vila pobedi sve tri utakmice do kraja Lige konferencija, i naravno samim tim osvoji trofej. U prevodu, Vila mora da pobedi Olimpijakos u polufinalu u oba susreta i potom u finalu Fiorentinu ili Klub Briž. Ali, Nemcima ni to neće smetati ako u završnici UEFA takmičenja upišu dve pobede ili pobedu i dva remija. Tako nešto nije nemoguće, naprotiv, Leverkuzen može da donese većinu toga sa Romom, a ne treba otpisivati ni Bajern protiv Reala, kao ni Dortmund protiv Pari Sen Žermena. U tih šest polufinalnih utakmica i potencijalnom nekom finalu, Nemcima je ukupno potrebno dve pobede ili jedna i dva remija i naredne sezone imaju sigurnih pet timova u LŠ. Gledajući tabelu Bundeslige, ovde neće biti mnogo iznenađenja, jer šestoplasirani Ajntraht zaostaje čak 12 bodova za petoplasiranom Borusijom Dortmund. Osim "milionera", u LŠ će naredne sezone, ukoliko se ne desi čudo, ići i Bajer Leverkuzen, Bajern Minhen, Štutgart i RB Lajpcig.

Što se tiče ostalih timova iz "ligi petica", Španija i Francuska će takođe imati po četiri predstavnika, Holandija tri, a za nas je svakako najvažnije šta će se desiti sa srpskim klubovima.

Zvezdi se otvara na četiri strane, sva pažnja usmerena na dve lige

Na šest kola do kraja Super lige Srbije, Crvena Zvezda ima +10 u odnosu na Partizan i nema sumnje da će crveno-beli osvojiti sedmu uzastopnu titulu.

Ona im neće, kao prošle sezone, garantovati direktno mesto u Ligi šampiona, mnogo je realnije da se Zvezda uključi u plej-ofu kvalifikacija, dok će vicešampion Srbije, verovatno Partizan (možda TSC), igrati kvalifikacije za elitno takmičenje u onoj težoj “stazi pratilaca” i krenuće od drugog kola.

Starsport

Međutim, postoji šansa, ne baš realna, ali postoji, da Crvena zvezda direktno uđe u Ligu šampiona, a da bi se to desilo potrebno je da se poklopi čak šest stvari u ostalim evropskim ligama.

Konkretno, da osvajač Lige šampiona bude klub koji je kroz domaće prvenstvo obezbedio plasman u elitu, da šampion Ukrajine ne bude Šahtjor, da šampion Hrvatske ne bude Dinamo Zagreb, da šampion Češke ne bude Slavija Prag, da šampion Danske ne bude Kopenhagen i da šampion grčke ne budu Olimpijakos ili PAOK.

Nije mali niz uslova, bilo bi neverovatno da se baš sve ovo Zvezdi poklopi, ali hajde da vidimo kakva je situacija u ovom trenutku.

Prvi uslov će sigurno biti ispunjen zbog činjenice da će Nemačka dobiti peto mesto u Ligi šampiona. To znači da će Dortmund, koji će možda Bundesligu završiti kao peti, igrati Ligu šampiona i preko svog domaćeg prvenstva. Preostali polufinalisti LŠ Bajern, Real i PSŽ su sigurni iz svojih šampionata.

Već drugi uslov je veliki problem za Zvezdu, pošto Šahtjor na šest kola do kraja ima četiri boda više od Dinama iz Kijeva i na dobrom je putu da postane prvak Ukrajine. Ta dva tima će se međusobno sastati u poslednjem kolu, ali da bi Dinamo tada imao šansu, Šahtjor će morati negde da kiksne.

Zvezda bi mogla vrlo lako da dobije poklon iz Hrvatske, gde Rijeka i Dinamo Zagreb vode “mrtvu” trku, a na pet kola do kraja Riječani imaju dva boda više. Rijeka će 5. maja biti domaćin Dinamu i sve ide kao tome da će se tada direktno odlučivati.

U Češkoj se situacija odvija povoljno po srpskog šampiona, pošto Slavija na drugom mestu ima četiri boda manje od Sparte, a to je u toj ligi prilično ozbiljna prednost, iako tek sledi plej-of.

U Danskoj ide odlično za Zvezdu i izvesno je da Kopenhagen neće biti prvak. Ovaj tim na šest kola pre kraja zauzima treće mesto na tabeli sa šest bodova manje od Bondbija i tri manje od Midtjilanda.

I na kraju Grčka, u kojoj je već jasno da će se situacija rasplesti povoljno po Crvenu zvezdu. Tamo su do kraja ostala još tri kola, a PAOK ili Olimpijakos izvesno neće biti šampioni. AEK je lider sa 75 bodova, Panatinaikos ima 71 bod, PAOK je na 68, a Olimpijakos na 67.

Dakle, na prvi pogled stoji da postoji i previše uslova za Zvezdu, ali kada se “zagrebe” trenutna situacija, jasno je da na četiri mesta crveno-belima sve ide u korist, a ostaje da se vidi šta će biti u Hrvatskoj i Ukrajini. Rijeka bi mogla da “pomogne”, ali u ovom momentu deluje da je Šahtjor taj koji će ekipu Vladana Milojevića ipak poslati u kvalifikacije…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke