Ko je doneo Voši prvi Kup 2014? Da su ostali zajedno još barem malo, osvojili bi i titulu?!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 19.05.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Sećate li se ekipe koja je Voši donela istorijski Kup Srbije?

© 2014 Pedja Milosavljevic
© 2014 Pedja Milosavljevic

Povezane vesti

Fudbaleri Vojvodine imaju šansu da osvoje svoj treći pehar u Kupu Srbije, na svoj 110. rođendan. 

Zanimljivo, prvi trofej u Kupu osvojen je baš na stogodišnjicu kluba, pa se navijaču nadaju i veruju da nije slučajno što na još jedan jubilej mogu do novog pehara. Na to treba dodati da ove godine stadion "Karađorđe" obeležava vek postojanja. 

Da se vratimo u tu sezonu 2013/14, Voša je osvojila Kup Srbije pošto je u finalu pobedila Jagodinu rezultatom 2:0 golovima Envera Alivodića i Srđana Babića. 

Mnogi navijači veruju da je ta ekipa, predvođena Brankom Babićem, osvojila brojne trofeje da je klub bio u mogućnosti da zadrži taj tim na okupu još koju godinu. Dovoljno je samo reći da su već narednog leta i prvaci sveta sa omladinskom reprezentacijom postali - Srđan Babić, Sergej Milinković-Savić i Mijat Gaćinović. 

Postava koja je donela Voši prvi trofej u Kupu Srbije izgledala je ovako:

Žakula, Živković, Pekarić, Babić, Puškarić, Radoja, Sergej Milinković-Savić, Ivanić, Alivodić (Đurić), Poletanović (Gaćinović), Veselinović (Stojanović).  

Srđan Žakula je ostao legenda Vojvodine, a trenutno je u stručnom štabu kao trener golmana. On je te noći u finalu odbranio penal Aleksandru Pešiću i tako možda i prelomio meč i sačuvao Voši siguran put do pehara.  

Marko Živković (30) ponikao je u Partizanu, eksplodirao je u Voši, kasnije je preko Suduve, Dunajske Štrede, Radničkog iz Niša i Voždovca stigao nazad u Humsku, gde je i danas.  

Nino Pekarić (41) tada je u Voši bio jedan od veterana i lidera ekipe, a peharom u Kupu Srbije zaokružio je bogatu karijeru. Zanimljivo je to da je tog januara 2014. u Vošu stigao kao slobodan igrač iz Novog Pazara.

Srđan Babić (28) jedan od tinejdžera i zlatnih dečaka te generacije. Dao je gol u finalu, inače je i dete Vojvodine, iz koje je otišao leta 2015. u B tim Real Sosijedada. Njegova kasnija karijera je poznata, igrao je za Crvenu zvezdu, Famalikao, Almeriju, da bi letos pojačao moskovski Spartak. On je danas i reprezentativac Srbije. 

Darko Puškarić (38) jedan je od značajnijih igrača te generacije, a takođe je kao Pekarić stigao kao slobodan u zimskom prelaznom roku u sezoni 2013/14 iz subotičkog Spartaka. Zanimljivo je to da je Puška dete Novog Sada, iz kog je i otišao u Spartak, a kasnije je igrao još za Čukarički, a danas nastupa za Mladost iz Bačkog Jarka. 

Nemanja Radoja (31) kapiten te šampionske generacije i još jedan polaznik akademije "Ilija Pantelić". Radoja je tog leta, posle pehara otišao u Seltu za koju je nastupao pet sezona, potom je još tri proveo u Levanteu. Spekusalo se više puta da bi mogao da se vrati u svoju Vošu, ali je januara 2023. odlučio da kao slobodan ode u američki Kanzas siti. 

Sergej Milinković-Savić (29) definitivno najveće ime te ekipe. Svima je poznato kakvu je Sergej karijeru napravio. Ponikao je u Voši, iz koje je otišao u Genk, koji ga je potom prodao Laciju gde je proveo najbolje godine karijere od 2015. do 2023. kada je prešao u Al Hilal. Sergej je jedan od nosilaca reprezentacije Srbije.

Mirko Ivanić (30) dečak rođen u Bačkom Jarku, ponikao u Voši, jedan od onih kome navijači nisu oprostili što je postao legenda i Crvene zvezde. U Voši je proveo 10 godina, a onda je u zimu 2016. otišao u BATE Borisov, iz kog je posle tri sezone 2019. stigao u Crvenu zvezdu, a ne treba da podsećamo koliko je bio značajan za crveno-bele. 

Enver Alivodić (39) najbolji strelac Voše te sezone i strelac u finalu. Jedan od miljenika navijača stigao je u Vojvodinu takođe kao slobodan u zimu 2013, kao Pekarić i Puškarić. Promenio je veliki broj klubova, postao je i legenda Novog Pazara, za koji je nastupao u više navrata, a onda je u 35. godini otišao u danski Horsen junajted. 

Marko Poletanović (30) i on je dete Vojvodine, koji je nakon tog pehara, šest meseci kasnije, januara 2015. otišao u Gent. Imao je epizodu i na pozajmici u Crvenoj zvezdi, a od 2018. gradi karijeru u Poljskoj gde je nastupao za Jageloniju, Rakov, Visku Krakov i danas je član Zaglebja iz Lubina. 

Lazar Veselinović (37) još jedan igrač koji je ponikao u klubu, ali je tokom karijere promenio preko 10 klubova. Verovali ili ne, on je četvrti igrač koji je u taj šampionski tim stigao u zimskom prelaznom roku, iz kulskog Hajduka. Iz Voše je otišao u Pohang Stilers iz Južne Koreje, potom se ponovo vratio, a posle je igrao u Mađarskoj, u Radu, novosadskom Proleteru, Kovilju, a povukao se u leto 2021. takođe kao član Proletera. 

Šta je zaključak ove priče i da li bi ovaj tim Vojvodine osvojio i titulu da je ostao još koju godinu zajedno? 

Pa, dovoljno je reći da je stasavao Vanja Milinković-Savić kao zamena za iskusnog Žakulu, ali i da se ovaj tim praktično rasprodao u narednih šest meseci do godinu dana. 

Navijači Voše nikada neće saznati odgovor da li bi ova mlada i zlatna generacija, koja je ispisala kasnije i zlatne stranice reprezentativnog (omladinskog) fudbala osvojila i tu titulu. 

No, ono što sigurno znaju jeste da je Vojvodina sada u sigurnijim rukama, da je stabilnija kao klub i da će, ukoliko i na 110. rođendan osvoji Kup, ekipa u narednim mesecima biti samo jača i bolja, te konkurentnija da bi nastavila put kojim nije pošao tim iz sezone 2013/14...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke