KOEFICIJENTI - Gde je Srbija na listi UEFA?

Autor: Nemanja Janošev
petak 23.02.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Ovakvo je trenutno stanje.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Doigravanje za osminu finala Lige Evrope i Lige konferencija je okončano prošle večeri.

Srbija u eliminacionoj rundi nije imala predstavnika u evropskim kupovima. Pet klubova je jesenas počelo svoje misije u Evropi: Crvena zvezda u grupnoj fazi Lige šampiona i TSC u kvalifikacijama za Ligu šampiona (kasnije završili u grupnoj fazi Lige Evrope), Čukarički u kvalifikacijama za Ligu Evrope (kasnije završili u grupnoj fazi Lige konferencija), Vojvodina i Partizan u kvalifikacijama za Ligu konferencija (nisu se plasirali u grupnu fazu).

Super liga Srbije će za naredno izdanje evropskih kupova opet dati pet klubova, s tim što ovog puta šampion nema zagarantovano direktno mesto u Ligi šampiona, dok će viceprvak takođe biti deo kvalifikacija za elitno takmičenja. Međutim, aktuelna sezona je vrlo bitna za buduće, jer slobodni pad Srbije tokom ove kampanje se nastavio.

Naime, Srbija trenutno zauzima 19. mestu na UEFA listi koeficijenata. Nakon 6.000 bodova koliko je osvojeno tokom sezone 2019/20, pa potom 5.500, velikih 9.500, pa 5.375, naši klubovi su sakupili svega 1.400 bodova za aktuelnu takmičarsku godinu što u zbiru daje 27.775. Koliko je dobro što smo više zastupljeni u Evropi, toliko je, izgleda, i loše.

Srbija bi mogla ostati na toj poziciji budući da su sve ostale zemlje iza naše ostale bez svojih predstavnika izuzev Hrvatske koja zaostaje 2.550 bodova. U slučaju dodatnog napretka Dinama u Ligi konferencija, to bi moglo da se promeni.

Grci nam ne beže mnogo, trenutno su na 28.725 na 17. mestu, ali i dalje imaju dva predstavnika.

Ukoliko izostavimo Rusiju, čiji klubovi nisu učestvovali u evropskim takmičenjima ni ove sezone, Srbija je zemlja sa najmanjim ostvarenim koeficijentom u aktuelnoj takmičarskoj godini među 30 najboljih zemalja Evrope.

Jedina zemlja čiji su svi timovi i dalje aktivni u evropskim kupovima jeste Italija. Sedam od sedam ekipa je i dalje prisutno: Inter, Milan, Roma, Napoli, Fjorentina, Lacio i Atalanta.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke