KOEFICIJENTI - Žestok pad posle očajne evropske sezone, evo koliko učesnika imamo u sezoni 2025-26!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.04.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Za sledeću sezonu stvari su jasne.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Srbija je bila na fenomenalnom 11. mestu na listi evropskih klupskih koficijenata, što je značilo i da smo u ovoj godini imali ekipu u Ligi šampiona i to direktno.

Ipak, očajni rezultati koje su naši klubovi postigli ove sezone će nam doći glave u narednih pet godina, pa smo sada pali na nepopularno 19. mesto i tu ćemo ostati do kraja ove sezone. 

Teško da ćemo ponovo imati 5 učesnika u evropskim takmičenjima, jer je 15. mesto predaleko za nas, a imajte u vidu i da su neke ostale države dosta napredovale pa su osvojile veliki broj bodova u ovoj sezoni.

Prema sadašnjem ključu, u sezoni 2025-26 Srbija će imati samo četiri učesnika u Evropi, a šampion će od direktnog učešća u LŠ morati svoje učešće da počne od drugog kola kvalifikacija. Pobednik Kupa ide u prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a drugoplasirani i trećeplasirani tim prvenstva idu u kvalifikacije za Ligu konferencija od drugog kola. 

Naravno, treba da uživamo još malo jer ćemo sledeće sezone imati pet učesnika u Evropi, dva će u kvalifikacije za Ligu šampiona (šampion od plej-ofa, drugoplasirani tim od drugog kola kvalifikacija), dva u kvalifikacije za Ligu Evrope (pobednik Kupa ide u plej-of Lige Evrope, što znači da je zagarantovano učešće u grupnoj fazi LK, a trećeplasirani tim ide u drugo kolo kvalifikacija), dok će četvrtoplasirani tim domaćeg prvenstva ići u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke