Kolarov i Srbija - naučiti „Orliće“ da razmahnu krila

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 06.09.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Bivši fudbaler u misiji povratka ugleda naše mlade reprezentacije.

Povezane vesti

Poslednjih godina svedoci smo velikog urušavanja ugleda mlade fudbalske reprezentacije Srbije, a sumoran podatak da će naša zemlja ostati bez predstavnika na Evropskom prvenstvu narednog leta u Slovačkoj uključio je „crveni alarm“ na Terazijama.

Aktuelni selektor Ljubinko Drulović ušao je u poslednji mesec mandata, a kako uveliko bruji beogradska čaršija na njegovo mesto već od oktobra doći će nekadašnji reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov.

Bivši omladinac Crvene zvezde, a kasnije i internacionalac u Engleskoj i Italiji ušao je u treću godinu fudbalske penzije pošto je leta 2022. godine okončao karijeru u Interu.

U međuvremenu je kratko obavljao funkciju sportskog direktora Pize, ali je često dovođen u vezu sa angažmanom na neku od pozicija u domaćem fudbalu.

Nakon što ni Drulović nije uspeo da „ugasi požar“ čijoj buktinji ništa nisu mogli desetine njegovih prethodnika, rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije procenilo je da bi Kolarov mogao da bude taj koji će vratiti ugled selekciji igrača od 21 godine.

Iako još zvanično nije potvrđeno, Srbija ima izgledne šanse da bude organizator Evropskog prvenstva U21 tokom 2027. godine. To bi značilo da bi Kolarov imao odrešene ruke da uigra ekipu sastavljenu od igrača rođenih nakon 1. januara 2004. godine i konačno vrati „Orliće“ na evropsku mapu.

Srbija nije bila deo završnog turnira mladih reprezentacija još od 2019. godine kada je vođena selektorom Goranom Đorovićem doživela debakl u Italiji i San Marinu.

Poslednji veliki uspeh naša zemlja je imala 2007. godine u Holandiji kada je predvođena selektorom Miroslavom Đukićem igrala finale protiv domaćina, a upravo je jedan od zapaženijih igrača na turniru bio Kolarov.

Izuzetnim golom iz slobodnog udarca u polufinalu protiv Belgije, tada vihorni levi bek OFK Beograda izborio je transfer u Lacio koji mu je otvorio evropska vrata i kasnije prelaske u Mančester siti, Romu i Inter.

Simbolično, Kolarov će na drugu deceniju od najboljeg rezultata naše mlade reprezentacije od osamostaljenja Srbije imati priliku da potpuno revitalizuje godinama opostošenu selekciju koja vapi za promena u struci.

Analizirajući imena njegovih prethodnika, stiče se utisak da je mlada reprezentacija godinama bila mesto uhlebljavanja podobnih stručnjaka ili trenera koji u tom trenutku nisu mogli da imaju angažman.

Deluje da je sada tome došao kraj, jer bez obzira na trenersko neiskustvo Kolarov će imati dovoljno vremena da upozna tim čiju okosnicu čine igrači formirani u katedskoj i omladinskoj selekciji pod nadzorom Aleksandra Lukovića i Jovana Damjanovića.

Uspesi na prethodnim kadetskim prvenstvima dali su im pobednički gen, a na Kolarovu je da ih iskustvom iz igračke karijere dodatno osnaži.

Veliku pomoć na tom putu učinio mu je prethodnik Drulović koji je za okupljanje pred mečeve protiv Ukrajine u Rigi (petak, 18h) i Azerbejdžana u Bakuu četiri dana kasnije pozvao generaciju koja će činiti okosnicu tima u narednom ciklusu.

PONUDU OVE UTAKMICE POGLEDAJTE OVDE!

Kolarov će tako od dobre baze fudbalera imati zadatak da formira tim dostojan iskoraka u odnosu na prethodne generacije. Iskustvo će graditi na generaciji 04/05 koja već ima značajan staž igranja u profesionalnom fudbalu (Matija Gluščević, Ognjen Mimović, Stefan Leković, Marko Veličković, Milan Aleksić, Kosta Nedeljković, Jovan Mijatović, Jovan Šljivić, Vanja Vlahović, Stefan Bukinac, Luka Lijeskić...)

Od generacije 06/07 vredi spomenuti imena Uroša Sremčevića, Lazara Jovanovića, Mihaila Cvetkovića, Andrije Maksimovića i ostalih nada koji su ove godine igrali Evropsko prvenstvo za kadete.

Predstojeći kvalifikacioni meč protiv Ukrajine u Rigi u petak od 18 sati biće prilika da Drulovićevi izabranici pokažu da kod novog selektora zaslužuju šansu. Nominalni domaćin je kao lider kvalifikacione grupe favorit, ali rastrećenost je karta na koju će igrati „Orlići“.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke