Kolektivna razočaranja u 2022. - Vaterpolisti, košarkaši, fudbaleri...

Autor: Darko Mitrović
nedelja 04.12.2022.
12:37
Izvor: Sportske.net

Da nam nije zlatnih odbojkašica, utisak bi bio katastrofalan.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu poslednje je u nizu razočaranja koja smo doživeli tokom ove godine u kolektivnim sportovima.

Piksijevi ''orlovi'' su Mundijal završili kao 29. od 32 reprezentacije učesnice, uz samo jedan osvojen bod u grupi sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom. Verovali smo pre Mundijala da konačno imamo tim makar za prolazak u nokaut fazu takmičenja, prvi put još od 1998, ali se ispostavilo da ta očekivanja nisu bila ispravna i da ćemo morati da čekamo neku novu priliku.

Nažalost, to nije bilo jedno razočaranje koje su nam naši sportisti priredili ove godine. Srpski vaterpolisti su posle silaska sa scene zlatne generacije koja je godinama osvajala sve što se osvojiti moglo, ovog leta nastupili u Svetskoj ligi, na Svetskom prvenstvu i Evropskom prvenstvu, ali ni na jednom od ta tri takmičenja nisu bili ni blizu osvajanja medalje. Prvo su osvojili peta mesta u Svetskoj ligi i na Svetskom prvenstvu, a onda su na Evropskom prvenstvu bili još slabiji - eliminisani su u osmini finala od Francuske i na kraju su završili kao deveti.

Sve to za posledicu je imalo i odlazak trofejnog selektora Dejana Savića koga je na klupi nasledio Uroš Stevanović.

Mnogo smo ovog leta očekivali i od naših najboljih košarkaša, koji su na Evropskom prvenstvu bili među glavnim favoritima za osvajanje zlata, ali su posle pet pobeda u grupi ispali u osmini finala od Italije.

Rukometaši i rukometašice su već godinama daleko od evropskog i svetskog vrha, to se pokazalo i nedavno na Evropskom prvenstvu gde su naše rukometašice ekspresno eliminisane posle tri poraza u grupi.

Ni odbojkaši nam više nisu ono što su doskora bili, na Svetskom prvenstvu u septembru su ispali od Argentine u osmini finala, pa su odbojkašice jedine koje su osvetlale obraz ove godine, kada su u pitanju pet najpopularnijih kolektivnih sportova.

Naša ženska odbojkaška reprezentacija je pod vođstvom novog selektora Santarelija ostvarila impresivan rezultat na veoma napornom i dugom Svetskom prvenstvu koje su Srpkinje 15. oktobra završile na najbolji mogući način, pobedom u finalu nad Brazilom od 3:0 i osvajanjem nove titule svetskih prvakinja. Tijana Bošković je bila nezaustavljiva, ali čitav kolektiv je impresionirao od početka do kraja Svetskog prvenstva koje je naš tim završio bez ijednog poraza!

Neka odbojkašice ostanu kao primer svima pred nastupajuću 2023. godinu, uz nadu da ćemo u narednih godinu dana imati mnogo više uspeha u kolektivnim sportovima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke