Koliko duguje Zvezda? Obelodanjeno - APR kaže jedno, a iz kluba znaju tačnu cifru!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 15.09.2021.
09:15
Izvor: Sportske.net

Daleko je manja od onoga što se predstavlja knjigovodstveno.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

APR je objavio, a "Žurnal" preneo pre pet dana da je akumulirani gubitak Crvene zvezde 60,04 miliona evra. 

Sve to je želeo da razjasni predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, Dragan Milošević. 

"Da razjasnimo pošto se pominje dug od 60 ili 70 miliona evra. Prema APR-u, ako tačno gledamo, obavezno stanje Zvezde je 52 miliona evra. Ja sam pogledao taj izveštaj, a ono što ja mogu da vam kaže jeste da Zvezda u ovom trenutku operativno duguje 35 milona evra. Postoji još jedan broj obaveza od 8 miliona prema poveriocima. U toku su pregovori za rešavanje tih obaveza ili za manje novca. U pitanju su privatni poverioci. Ne mogu da ulazim u više detalja, ali sa jednim je skoro sve dogovoreno, a sa drugima poveriocima je u toku" - rekao je Milošević u intervjuu za "Redstarbelgrade".

Ističe i da je taj dug od 35 miliona "klasičan fudbalski". 

"Da ponovim, dug je operativno 35 miliona evra. To je klasičan fudbalski dug, duguje se igračima, drugim klubovima, državi, agentima, dobavljačima. Evetntuelno i bankama, kao Barselona, mi imamo manji dug prema banci."

Naravno da ima i loših stvari u čitavoj priči. 

"Ono što je loše u dugu je ročnost, jer su sve kratkoročna potraživanja i to bih okarakterisao kao nešto što nije dobro. Pitaće se neko kako ste od 52 miliona evra došli do 35 miliona. Vi ste pomenuili 49 miliona evra. Ta tri miliona koja ste odbili je amortizacija stadiona. Ukoliko Zvezda jednog dana bude prodavala stadion. Ako proda “Marakanu”, Zvezda će biti u obavezi da plati državi porez od 3 miliona evra. Ali to je iluzorno, niko neće prodavati stadion", rekao je on. 

Još malo bolje je pojasnio situaciju, knjigovodstvo se ponekad zasniva i na pretpostavkama. 

"Kada sam ja došao već je bio potrošen deo od “Gasproma” za tu sezonu 2015. godine. Mi smo faktički unapred sa “Gaspromom” svaki put. Sada su i “Gasprom” i “Telekom” eskontovani do juna 22. godine do isteka ugovora. To ulazi u našu obavezu, pretpostavka je knjigovodstvena da dok Zvezda ne izvrši svoje obaveze prema sponzoru, reklamikranje prema ugovorima, da bi potencijalno moglo doći do raskida ugovora i da bi Zvezda mogla da ima obavezu prema sponzorima. Ali, to se nikada neće dogoditi. To nas spušta na tih 35 operativnih miliona i osam miliona potraživanja od kojih je jedno staro potraživanje, pre dolaska ove uprave", rekao je Milošević. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke