Koliko su srpski klubovi zaradili u Evropi ove sezone?

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.12.2023.
16:30
Izvor: Sportske.net

Poznate su cifre za srpske klubove koje neće biti znatno uvećane posle 6. kola.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Srpski fudbal imao je tri predstavnika u ovosezonskom izdanju grupnih faza evropskih klupskih takmičenja.

Ukoliko se ne desi iznenađenje u Pireju, a nije nemoguće da TSC to i ostvari, naši klubovi će i ostati u osnovnim fazama svojih takmičenja.

Jasno je da Crvena zvezda iz rezultatske perspektive ne može biti zadovoljna učinjenim. Učinak se može okarekterisati debaklom, ali će protiv Mančester sitija pokušati da sačuvaju čast pred svojim navijačima. No, šampion zemlje iz finansijskog ugla i te kako može biti zadovoljan zaradom od učešća u Ligi šampiona. Naime, računajući direktan plasman, te UEFA koeficijente na osnovu kojih se deo "kolača" zapravo i deli, broj utakmica i tek jedan bod za sada, Crvena zvezda je prihodovala tačno 24.529.000 evra

Za uslove srpskog fudbala, ovo je fenomenalna cifra i to zapravo govori koliko smo još uvek daleko od onih respektabilnih timova u Evropi. Naime, ova zarada zauzima tek 29. mesto od 32 tima koja ove sezone učestvuju u grupnoj fazi Lige šampiona. Manje od Crvene zvezde zaradili su samo Lans, Union Berlin i Rojal Anverpen. Račun koji ne uključuje marketinški segment zarade.

Ekipa TSC se u svojoj debitantskoj sezoni Ligi Evrope nikako nije osramotila. Veliki bod protiv Olimpijakosa u Bačkoj Topoli, tvrde utakmice protiv jednog Vest Hema. Vodili su u duelu sa Frajburgom... Klub sa severa zemlje prihodovao je od strane UEFA 4.368.000 evra i u to se ubrajaju i njihove kvalifikacije za Ligu šampiona koje su igrali protiv Brage.

Novčani prihod Čukaričkog od strane Evropske kuće fudbala za sada iznosi 3.218.000 evra, što je pristojna cifra, ali i najmanja ako gledamo klubove koji su se kvalifikovali za grupnu fazu Lige konferencija. Naravno, uz napomenu da će brojke i Crvene zvezde i TSC i Čukaričkog za nijansu biti veće nakon što se grupna faza okonča sredinom meseca.

Dotaći ćemo se i Partizana koji nije učestvovao u evrokupovima ove sezone. Crno-beli su zaradili 950.000 evra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke