Korenite promene na ''Čairu'' - Novi direktor, prvo veliko zimsko pojačanje, a onda i novi trener!

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.12.2023.
20:35
Izvor: Sportske.net

Posle loše jesenje polusezone, vreme je za reakciju u niškom Radničkom.

FK Radnički Niš
FK Radnički Niš

Povezane vesti

Niški Radnički je danas zvanično predstavio novog sportskog direktora kluba.

Tu funkciju će u naredbom periodu obavljati nekadašnji fudbaler ovog kluba i rođeni Nišlija, 43-godišnji Bratislav Ristić.

On je igračku karijeru počeo Radničkom, odakle je pre četvrt veka otišao u belgijski Klub Briž. Išao je zatim u Malagu, Metalurg iz Donjecka, Krasnodar, Slaviju iz Sofije, Rad, pa u Čikago, a pred kraj karijere igrao je i u Olimpiku iz Sarajeva i Čeliku iz Nikšića. Ristić se po završetku igračke karijere uspešno bavio i menadžerskim poslovima, a sada će u Radničkom imati široka ovlašćenja.

Međutim, ono što je u svom prvom obraćanju otkrio jeste i to da Radnički sada traži i novog trenera, što znači da je Slavoljub Đorđević završio svoju kratku misiju ove jeseni na ''Čairu'', tek mesec i po od kada je na klupi nasledio Nikolu Trajkovića.

''Izuzetno mi je drago što ću imati priliku da doprinesem boljoj organizaciji i rezultatima kluba. Razgovarao sam sa rukovodstvom kluba i od prvog čoveka Radničkog, Ivice Tončeva dobio jasne smernice kako će se Radnički menjati. Mislim da je vreme da Radnički krene uzlaznom putanjom. Neće mi biti lako, jer je dosta posla pred nama, ali sam zaista optimista. Važno je naravno i domaćinsko poslovanje, a znam da se u ovom klubu tako posluje. 

Mogu da istaknem da će biti promena u sportskom sektoru u narednom periodu. Postepeno ćemo menjati neke stvari u skladu sa našim mogućnostima. Ne možemo sada ođednom sve da menjamo ili da odsečemo ceo klub. Imamo jaku Upravu, prave ljude sa kojima možemo da napravimo iskorak prepoznatljiv u Srbiji. I tu nije bitan samo novac za neke promene, bitna je dobra organizacija, da se zna ko šta radi.

U narednim danima klub će predstaviti i novog šefa stručnog štaba, a pre početka priprema očekujemo i pojačanja u igračkom kadru. Dolaze igrači koji će praviti razliku na terenu i koji Radnički moraju da trgnu iz rezultatske krize. Stabilizacija rezultata i plasmana je prvi zadatak, a paralelno ćemo raditi i na okupljanju talenata koji će stasavati u našoj školi i iz nje biti promovisani u seniorski sastav'', izjavio je Ristić, a mi nezvanično saznajemo da je prva želja za novog šefa struke zapravo Nikola Trajković koji je sredinom novembra podneo ostavku.

Povodom Ristićevog imenovanja na mesto sportskog direktora, oglasio se i prvi čovek kluba Ivica Tončev koji je najavio još promena u klubu.

''Vreme je da novi ljudi, na određenim pozicijama, dođu u klub. Sportski direktor Bratislav Ristić jedan je od njih. Reč je o čoveku koji se dobro razume u fudbal, dobro poznaje prilike, kao i sve igrače u Evropi. Verujem da je ovo korak napred i da će stvari krenuti svojim tokom. 

Mi smo do sada imali problem – od deset igrača, mi smo kod pet grešili u dovođenju. Ne mi, već naš sportski sektor i oni koji su bili odgovorni za dovođenje igrača. 

Sada verujem da od deset možemo da promašimo samo kod jednog ili dva igrača… Mislim da će to doprineti boljitku i dati snagu klubu da u budućnosti bude još jači. Sportski sektor poveren je novom sportskom direktoru i on ima ovlašćenje da napravi svoj tim, skauting službu. Njemu je ukazano poverenje i niko iz rukovodstva ne želi da se meša u njegov rad i u to ko će biti deo njegovog tima. Promena će svakako biti na svim nivoima u narednom periodu, ali idemo korak po korak, izjavio je Tončev.

I tek što je Ristićeva promocija završena, Radnički je predstavio i prvo pojačanje u zimskom prelaznom roku.

U pitanju je kamerunski reprezentativac Kolins Fai, koji će pojačati konkurenciju na poziciji desnog beka, a srpska javnost mogla je da ga bolje upozna na prošlogodišnjem Mundijalu, kada je odigrao svih 90 minuta protiv reprezentacije Srbije (3:3).

''U klub dolazi sa impresivnim međunarodnim iskustvom. Nakon afirmacije u rodnom Kamerunu, otisnuo se u evropske klubove gde je najpre nastupao za Dinamo iz Bukurešta, a čak devet sezona nastupao je za renomirani belgijski klub Standard Lijež, sa kojim je osvojio dva kupa Belgije. Fai je reprezentativac Kameruna, za koji je nastupao u svim selekcijama, a za A tim svoje države sakupio je 56 odigranih utakmica. U Radnički stiže iz saudisjkog tima, Al-Tai, člana tamošnje Pro lige'', saopšteno je na sajtu niškog Radničkog.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke