Kragujevčani, vreme je za Evropu - Dudić najavio goropadni Radnički!

Autor: Darko Mitrović
sreda 15.05.2024.
16:28
Izvor: Sportske.net

Sudbonosna utakmica za kragujevačkog superligaša.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbalska euforija u Kragujevcu traje skoro čitavog proleća, ali kulminacija tek sledi, i to već sutra (četvrtak) od 16 časova i 55 minuta, kada će Radnički 1923 dočekati ekipu Vojvodine u jednom od derbija pretposlednjeg, 33. kola Superlige.

Biće to poslednja utakmica koju će Kragujevčani odigrati na svom terenu ove sezone, a ujedno i prilika da se ostvari neslućeni uspeh, plasman na evropsku scenu, prvi put u istoriji kluba.

Radnički i Vojvodina su, uz Čukarički, direktni konkurenti u trci za plasman u Evropu. Jedna od te tri ekipe neće moći da ostvari taj cilj, a ako Radnički sutra trijumfuje, gotovo sigurno će overiti ''evropsku vizu'', jer u ovom trenutku ima dva boda više od konkurenata.

Duel sa Vojvodinom je danas na pres konferenciji najavio trener Radničkog Feđa Dudić, ali najpre je napravio osvrt na prethodna dva teška gostovanja protiv TSC-a i Crvene zvezde.

''Još jedna velika utakmica je pred nama. Nešto sam juče razmišljao, hvala Bogu pa smo u toj situaciji da igramo velike, istorijske, sudbonosne utakmice. Znači da smo nešto veliko napravili. 

Osvrnuo bih se pre svega na dva poraza koje smo doživeli u protekla dva kola. Mislim da smo puno naučili i pokazali da možemo da igramo i sa ekipama kakve su i TSC i Zvezda. Pogotovo na poslednjoj utakmici smo pred kraj naterali Zvezdu možda i da se brani, ali rekao sam posle tih utakmica da su bile zaslužene pobede TSC-a i Zvezde jer smo imali jako loše ulaske u utakmice i bili smo kažnjeni za to. Ne možeš na takvim utakmicama da imaš greške kakve smo mi imali.

To je glavni problem koji sutra moramo da otklonimo. Moramo da budemo maksimalno koncentrisani, da ne dozvolimo sebi greške, jer igramo protiv još jedne velike ekipe koja je pokazala da jako dobro igra pogotovo u drugom delu sezone. Pobedili su i taj TSC, i Partizan, igrali nerešeno sa Zvezdom i bili možda i bolji u jednom delu te utakmice'', objasnio je Dudić.

Radnički i Vojvodina su se nedavno, takođe na ''Čika Dači'', sastali i u utakmici polufinala Kupa Srbije, kada je Vojvodina golom Koraća u poslednjim trenucima meča trijumfovala sa 1:0 i izborila plasman u finale.

Kragujevčani tada nisu odigrali kako umeju, a osim toga ih je zadesilo i nekoliko pehova sa povredama, pa Dudić sada očekuje mnogo bolju igru svog tima.

''Mi smo ovde u Kupu jako loše odigrali, ali bili smo limitirani i protivnikom. Naučili smo dosta iz te utakmice, bili smo tromi, mrtvi, nismo bili energični kao kroz celu polusezonu. To nije bilo naše pravo lice, možemo puno bolje.

Vidim u očima igrača da jedva čekaju tu utakmicu, ali ne smemo da olako primamo golove. Evo postigli smo pet golova u gostima u poslednje dve utakmice, a nismo uzeli nijedamn bod. Kad postigneš pet golova u dve utakmice, realno je da uzmeš šest, ili bar četiri boda, a mi nismo uzeli nijedan. Zato nećemo moći sebi da dozvolimo taj luksuz. Znamo se dobro, nema nekih tajni između nas, postoje male taktičke nijanse koje će odlučiti. Voljni momenat, druga lopta, duel igra, sve to je Vojvodina imala i zato i pobedila. To su neke male stvari koje očekujem da sutra prevagnu na našu stranu'', kaže Dudić.

Za razliku od prethodnog duela sa Novosađanima, sada je kadrovska situacija u ekipi mnogo povoljnija.

''Što se tiče nas, jako dobar je zdravstveni bilten. Vraćaju se skoro svi igrači, imamo još dvojicu malo rovitih, ali kad pričam sa njima, kažu mi da će igrati 'i sa jednom nogom', takva je utakmica. Nema više kalkulacija, svi su spremnji da daju svoj doprinos.

Sutra će, izuzev Branislava Miloševića koji će odsustvovati zbog četiri žuta kartona, svi ostali biti na raspolaganju. Imaćemo i veću širinu u rotacijama, pa i nekim mojim potezima u toku utakmice, koje ću moći da povlačim. 

Svi momci koji su dobili šansu u poslednjim utakmicama su opravdali to i pokazali da smo jedan tim koji bez obzira ko igra, ko ne igra rade vrhunski i raduje me što smo trkački bili jako dobri i spremni protiv ekipa koje igraju grupne faze''.

Dudić očekuje pune tribine, ali ne želi da upućuje neki poseban apel navijačima.

Nikola Gligic/Starsport.rs ©

''Pozivati navijače je za mene suludo za sutrašnju utakmicu. Nema razloga, ako ne prepoznaju momenat da možemo da ispišemo istoriju koja se nikada nije desila u istoriji kluba. Znam da će nam se odužiti, znam da će doći, podržati nas i biti naš 12. igrač.

Ono što ja mogu da im obećam, to je da nećemo biti kao u polufinalu Kupa onako inferiorni. Videćemo jedan goropadniji Radnički, koji će ginuti za svaku loptu, boriti se za svaki pedalj terena. 

Probaćemo da idemo na pobedu, kao i u svakoj utakmici. Kad se osvrnem na ovih godinu dana, mislim da smo zaslužili da završimo sezonu hepiendom. Da prođe neka velika priča sa Radničkim koja bi dala motiv i drugim ekipama poput Spartaka, niškog Radničkog ili nekog drugog da mogu da se nadaju ovome čemu se mi sada nadamo'', poručuje Dudić.

Snažni napadač Dilan Ortiz zbog povrede nije igrao od prethodnog susreta sa Vojvodinom. Sutra će verovatno istrčati na teren.

''Odradiće trening danas, videćemo koliko će biti spreman. Sigurno nije za 90 minuta, ali probaćemo još sa medicinskim timom da ga što više osposobimo.

Nama se na toj utakmici protiv Vojvodine u Kupu dešavalo svašta, od jedne povrede Vidosavljevića, druge povrede Dadića, pa Ortiza... Sve što se moglo desiti loše, desilo se u tom meču. Pokazali smo puno puta karakter. Kad smo pobeđivali u serijama, mnogi su pričali 'e, sad će izgubiti, sad će...'' Mnogo puta su nas 'sahranjivali', a mi smo ustajali jači. Voljni smo i željni da i sutra ostvarimo dobar rezultat'', zaključio je trener kragujevačkog Radničkog.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke