Lazar Samardžić - Tamni vilajet Dragana Stojkovića

Autor: Ivan Cvetković
subota 22.06.2024.
17:30
Izvor: Sportske.net

Ima li mesta za fudbalera Udinezea protiv Danske?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iz Augzburga: Ivan Cvetković

Pred selektorom Srbije Draganom Stojkovićem je ogromna dilema kada je u pitanju tim koji će početi treću utakmicu grupne faze Evropskog prvenstva.

Posle poraza od Engleske i neverovatno uzbudljivog remija protiv Slovenije, na redu je treće, ovoga puta verovatno i pravo “finale” za naš nacionalni tim koji će odmeriti snage sa selekcijom Danske. Da nam “Danski dinamit” kao rival itekako ne leži u 21. veku svima je već odavno poznato, a i samom selektoru koji je u prijateljskom meču u Kopenhagenu pre dve godine posložio prilično nemoćan tim kada je domaćin slavio bez problema rezultatom 3:0.

Po konfiguraciji ekipe, četa Kaspera Hjulmanda umnogome podseća na onaj tim Švajcarske koji je u Kataru porazio “orlove” rezultatom 3:2, samo što Danci ovoga puta verovatno imaju i bolji individualni kvalitet u vidu velikih zvezda kao što su Kristijan Eriksen i Rasmus Hejlund. Protiv ovakvog rivala, Stojković će morati da razmisli kako da izbalansira tim koji uglavnom bolje deluje kada na terenu ima trojicu prilično ofanzivnih igrača, ali protiv ekipa slabijih renomea.

Ima li u takvoj računici mesta i za Lazara Samardžića?

“Desetka” plemenitog kova oduševila je fudbalsku Srbiju odlukom da nacionalni tim Nemačke zameni dresom “orlova”, iako je imao mogućnosti da vrlo lako postane “pancer”, možda čak i na ovom Evropskom prvenstvu. Fudbalska Srbija voli ovakav tip fudbalera, nekoga ko jednim potezom može preokrenuti situaciju na terenu i igra s velikim samopouzdanjem. Već smo pisali o njegovoj sezoni u Udinezeu gde je odigrao veoma značajnu ulogu u opstanku “zebreta”, naročito protiv najvećih italijanskih klubova koji su mu bili posebna inspiracija. Na kraju, i Fabio Kanavaro mu je “pronašao žicu”, pa je 22-godišnji fudbaler konačno počeo da igra od prvog do poslednjeg minuta.

Što se učinka na Evropskom prvenstvu tiče, protiv Engleske nije ulazio u igru, ali je na meču sa Slovenijom zamenio Dušana Tadića u 82. minutu. Za ukupno 15-ak minuta na terenu, Samardžić je uneo živost u igru “orlova”. Veliku želju mogao je čak da kruniše i golom kada je pored nekoliko čuvara probio od sredine ka levoj strani i sa ivice kaznenog prostora uputio udarac koji je završio pored gola Jana Oblaka. Samardžić je za tih 15 minuta pretrčao skoro dva kilometra u trenucima kada je Slovenija napravila barikadu ispred sopstvenog gola.

Ofanzivac Udinezea je za ovo malo vremena na terenu Alijanc arene “kupio” naklonost ljubitelja fudbala u Srbiji među kojima ima mnogih koji smatraju da Samardžić zaslužuje šansu protiv Danske i to možda od prvog minuta. Na pitanje o šansama Lazara Samardžića i Veljka Birmančevića da započnu treću utakmicu, selektor Dragan Stojković nije odbacio takvu mogućnost, već naprotiv. Potencijalni “problem” u ovakvoj konstrukciji događaja bi mogao da predstavlja vraćanje kapitena Dušana Tadića na klupu jer moderni fudbal jednostavno ne može da istrpi dvojicu fudbalera ovakvih karakteristika kada igrate protiv ekipe koja slovi za blagog, ali ipak favorita.

U pripovetki Tamni vilajet, grupa vojnika prolazila je kroz Tamni vilajet, zabačeni deo zemlje, užasno mračan i jeziv. Gazili su po kamenju za koje nisu znali šta je, dok je neki glas sve vreme govorio “Ko uzme, kajaće se, ko ne uzme, kajaće se”. Neki su vojnici uzeli kamenje, neki nisu, ali kada se ispostavilo da se radi o najvrednijim dijamantima, svi su se pokajali. Jedni što nisu uzeli više, a drugi što uopšte nisu.

Sve je dobro dok imamo dijamante.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Sunday, 23.06.2024
05:02

Mogu Tadić i Samardžić zajedno! Živković desno, Birmančević levo i Mitar u špic