Lekcija iz istorije - Kako serije titula utiču na ishod derbija?

Autor: Darko Mitrović
sreda 31.08.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net

Da li serija titula znači i seriju pobeda u derbijima?

 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


Vreme je za prvi ovosezonski derbi. Poslednjih godina je nekako ustaljeni ritam da se jesenji (ili letnji) derbiji igraju u Humskoj, prolećni na ''Marakani'', a tako je i ovoga puta. Crno-beli će u sredu od 20 časova dočekati vodeću Crvenu zvezdu koja je već u uvodnom delu sezone stekla veliku bodovnu prednost, ima stopostotni učinak na domaćoj sceni, pa Partizan samo pobeda može da održi u trci za šampionsku titulu koja će prvi put u istoriji doneti direktan plasman u Ligu šampiona.

Opšta je ocena da Zvezda u ovom trenutku ima kvalitetniji tim, odnosno veći izbor kvalitetnih igrača, pa i ne čudi što pred 168. prvenstveni okršaj važi za favorita u duelu sa Partizanom, bez obzira što će se meč igrati na stadionu u Humskoj, a što potvrđuju i kvote u AdmiralBet-u. S druge strane, kroz višedecenijsku istoriju derbija smo često bili svedoci da trenutna forma, pa i razlika u kvalitetu ne moraju da dođu do izražaja u duelima ''večitih rivala'' onako kako se to pre meča očekuje i zbog toga derbi sve ove godine i ima tako veliku draž.

Zvezdi ovoga puta u prilog ide i to što je Partizan za razliku od prethodne sezone znatno uzdrman, tokom leta je promenio veliki broj igrača, plus dvojicu trenera, previše je menjao i način igre u zavisnosti od trenera koji ih vodi. Uzdrmana je i Zvezda eliminacijom od Makabija u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona, odlaskom Dejana Stankovića čije je mesto zauzeo Miloš Milojević, ali crveno-beli uz kvalitetniji tim imaju i veliko sampouzdanje na temelju dugogodišnje dominacije na domaćoj sceni koja traje još od 2017. godine. Pet titula u nizu je Crvena zvezda osvojila od tada, pa sada crveno-beli imaju ukupno 33, a Partizan je i dalje na brojci od 27 šampionskih pehara.

Naravno, ovo nije prvi put da je Zvezda u šampionskoj seriji, one su se i ranije dešavale kroz istoriju, doduše ne ovako duge. Pamte se dominacije crveno-belih od po tri vezane titule u periodu od 1968. zaključno sa 1970. godinom, pa još tri u nizu od 1990. do 1992, kada su crveno-beli ostvarili i istorijske uspehe na međunarodnoj sceni. Sada se postavlja pitanje da li je i na koji način to tada uticalo na ishode večitih derbija, odnosno da li je ta Zvezdina dominacija bila vidljiva i u okršajima sa Partizanom?

Prvu Zvezdinu seriju od tri titule u nizu obeležila je era Miljana Miljanića koji je od 1966. do 1974. godine u kontinuitetu predvodio sa klupe beogradske crveno-bele. Bilo je to vreme kada je Crvena zvezda dobila svoju novu veliku zvezdu, Dragana Džajića, uz koga su se isticali i Stanislav Karasi, Jovan Kule Aćimović i mnogi drugi. Prvi večiti derbi posle tri uzastopne titule crveno-belih odigran je u jesen 1970. na ''Marakani'', kada je Partizan kao gost trijumfovao sa 2:1, a junak meča bio je dvostruki strelac Nenad Bjeković. Utakmica je odigrana pred oko 80.000 gledalaca, Bjeković je gol odluke postigao u 90. minutu meča, a jedini strelac za Zvezdu bio je Zoran Filipović u 35. minutu susreta. Bio je to nagoveštaj da Zvezdinoj dominaciji dolazi kraj. I zaista, tu sezonu 1970/71. Miljanićev tim je završio tek na šestom mestu, Partizan na petom, a splitski Hajduk je osvojio titulu.

Period druge Zvezdine trogodišnje dominacije je svima poznat, evropski i svetski trofej su je učinili besmrtnom, ali i Partizan je zatim počeo da se budi pod vođstvom trenera Ivice Osima koji je formirao odličnu ekipu sa Mijatovićem, Jokanovićem, Džonijem Novakom i ostalima... Već u sezoni 1991/92, Partizan je bio rame uz rame sa Zvezdim u derbijima, osvojio je i kup, a onda su i jedni i drugi promenili trenere, Zvezda je ostala i bez najboljih igrača i Partizan je preuzeo primat. Prvi derbi u novoj sezoni odigran je na ''Marakani'' u oktobru 1992, nije bilo pobednika, završen je rezultatom 1:1, a  Partizan je na proleće golom Mijatovića slavio sa 1:0, kasnije osvojio titulu i započeo svoju dominaciju koja je trajala tokom većeg dela devedesetih godina prošlog veka u trenerskoj eri Ljubiše Tumbakovića.

Takva paralela sa tekućom sezonom ne može da se napravi, pre svega jer Zvezda za sada izgleda dominantnije nego u svih pet prethodnih sezona i bilo bi pravo čudo da do kraja sezone prokocka veliku prednost koju već sada ima. Doduše, možda se taj utisak promeni posle derbija, ali da bi se to dogodilo, Partizan bi morao mnogo bolje od onoga što je pokazivao od početka sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke