Lepršavi Partizan mogao i bez špiceva - Andradeov debi iz snova

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.06.2022.
19:48
Izvor: Sportske.net

Dobar Partizan.

FK Partizan/Miroslav Todorović
FK Partizan/Miroslav Todorović

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana pobedili su ekipu Spartaka iz Trnave sa 3:0 (2:0) u kontrolnoj utakmici odigranoj na pripremama u Sloveniji.

Bolja igra crno-belih rezultirala je ubedljivim trijumfom, prvim u toku ovoletošnje posete Sloveniji, nakon poraza od Kluža pre nekoliko dana.

Bio je prinuđen Ilija Stolica da meč započne sa timom koji verovatno nikada ne bi izveo u drugačijim okolnostima. Sada je bilo tako da je Partizan na teren stadiona u okolini Ptuja morao da izađe bez klasičnih štopera, kao i bez pravog špica u formaciji 3-4-1-2. Tako su startnu postavu činili: Stevanović, Filipović, Jevtović, Šehović, Lutovac, Urošević, Fejsa, Andrade, Natho, Holender i Menig.

Već se vide obrisi minulog rada na pripremama sa novim trenerom budući da Stolica želi strpljivu igru, po zemlji sa organizacijom napada iz poslednje linije. Krucijalnu ulogu u takvom sistemu imao je Marko Jevtović u ovom slučaju, a pitanje je kako će to izgledati kada tu i ako budu Saničanin ili Vujačić.

Što se napada tiče, Rikardo Gomeš i Marko Milovanović nisu bili dovoljno spremni, te je na nešto teži način moralo da se dođe do završnice.

Partizan jeste imao veći posed lopte od Spartaka i tražili su načine da dubinskim loptama izbace odbranu Spartaka iz takta. Prva izgledna situacija dogodila se kada je Natho sjajnim pasom pronašao Uroševića koji je utrčao iza leđa odbrani protivnika. Bek Partizana je iz prve potražio Meniga, ali Holanđanin je izblokiran u stopostotnoj situaciji za pogodak.  Deset minuta kasnije, Spartak je imao kolosalnu priliku. Gol je visio u vazduhu preko centaršuta Prohaske. Boateng je šutirao, lopta je završila na prečki, odbila se nekoliko puta da bi je Stevanović jedva izbacio sa gol-linije.

Nedugo zatim - pogodak. Kvinsi Menig je uz malo sreće došao do lopte, odlično je pratio dešavanja, prihvatio istu i poslao je u suprotan ugao gola za vođstvo crno-belih.

 I pred sam kraj, još jedna izuzetna realizacija. Ponovo strpljiva akcija, novo šunjanje iza odbrane rivala, još jedan sjajan pas u prostor i Lutovac glavom matira golmana Spartaka za sigurnu prednost.

Plan koji je usvojen pre utakmice, nastavio je da se primenjuje u nastavku. Patrik Andrade je s početkom drugog dela ušao u sjajnu šansu za debitantski gol, ali nije uspeo da je realizuje. To je bila samo uvertira u ono što je usledilo nekoliko minuta kasnije. Još jednom se gađao prostor iza leđa defanzivaca slovačkog kluba, to je izvrsno ovog puta učinio Holender i spoljnom pogodio Patrika Andradea koji otvara stopalo i trese mrežu za ubedljivih 3:0. Lopta je putovala čitavu večnost, pa baš ne može da se pohvali reakcija defanzivaca Spartaka, ali Andradeova definitivno da.

Menjao je Stolica u drugom delu susreta... Priliku su dobili mlađi igrači poput Sameda Baždara, Vanje Vlahovića, Mihajla Petkovića, Mateje Staševića, te Nikole Terzića, Siniše Saničanina i Aleksandra Popovića koji su standardni prvotimci.

Imao je Baždar odličnu situaciju na 10 minuta pre kraja kada je iz prvog kontakta pokazao koliko ume da bude opasan, ali nije uspeo da pogodi. U svakom slučaju, Partizan je uprkos izostancima nekoliko važnih igrača u zadnjoj liniji i onoj najisturenijoj, uspeo da pruži atraktivan i lep fudbal s drugačijom koncepcijom od one koju smo viđali prethodnih sezona. No, mora se priznati da je i protivnik doprineo da vicešampion zemlje igra ležernije sa sve višim samopouzdanjem kako je duel odmicao.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke