Leto velikih razočaranja – Kako zaustaviti sunovrat srpskog koeficijenta?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 31.08.2023.
08:36
Izvor: Sportske.net

Kako su naši predstavnici postali ''vreća za udaranje'' u Evropi...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbalska sezona koja je još uvek na svom početku, najavljivana je kao istorijska za srpske klubove na evropskoj sceni, jer naša zemlja prvi put ima čak pet predstavnika u UEFA takmičenjima, a što je još važnije i direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona.

Taj status je dostignut zahvaljujući dobrim rezultatima pre svega Crvene zvezde i Partizana prethodnih godina na evropskoj sceni, ali je odmah bilo jasno da će se visoka 11. pozicija na UEFA listi teško održati u dužem vremenskom periodu.

Međutim, ni najveći pesimisti verovatno nisu očekivali takvu inferiornost srpskih predstavnika još tokom kvalifikacija, pa je Srbija već počela da tone na UEFA listi i sa 11. skliznula na 13. poziciju sa trenutnih 27.375 bodova. Plasman koji se do kraja sezone bude ostvario na toj listi biće relevantan za sezonu 2025/26, odnosno za broj klubova koji će nas tada predstavljati u Evropi i u kojim fazama takmičenja. Da bismo zadržali pet klubova na evro-sceni, neophodno je da bar ne padnemo ispod 15. pozicije, s tim da bi naš šampion opet morao u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Prva je ovog leta na scenu izašla Vojvodina koja je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija eliminisana od kiparskog APOEL-a. Kiparski tim je oba meča dobio sa po 2:1, pa ne samo što je odmah ispala iz daljeg takmičenja, Vojvodina nije uspela ni simbolično da doprinese uvećanju našeg nacionalnog koeficijenta na UEFA listi.

fkvojvodina.rs

Usledio je dvomeč TSC-a i Brage u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gde je portugalski tim bio veliki favorit, ali problem je što vicešampion Srbije ni na trenutak nije ta očekivanja mogao da poremeti. Pogotovo se to odnosi na revanš u Bačkoj Topoli posle poraza od 3:0 u Portugalu. 

Braga je u revanšu već u prvom poluvremenu postigla čak četiri gola, a ekipa Žarka Lazetića je uspela samo da dođe do počasnog pogotka preko Marka Rakonjca. Dakle, još dva meča, još dva poraza i nijedan bod za srpski koeficijent, ali TSC-u ide na ruku sistem takmičenja u njihovoj ''stazi'', po kome eliminacija u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona znači direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope. 

Tamo će Lazetićev tim imati šest mečeva i šest novih prilika da se osvoji neki bod, ali ono što je pokazao protiv Brage ne daje nam razloga za optimizam, osim ako TSC ne bude imao neku veliku sreću u žrebu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Za to vreme se Partizan namučio protiv azerbejdžanskog Sabaha i tek posle penal-serije u Beogradu uspeo da prođe u plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija. Razočaravajuće je bilo Partizanovo izdanje u gostima protiv pomenutog rivala, gde je poražen sa 2:0, a golman Jovanović ga je spasao težeg poraza. Revanš u Humskoj je donekle popravio utisak, crno-beli su uspeli da anuliraju prednost Sabaha i onda na penale stignu do plej-ofa. Ta Partizanova pobeda je jedini doprinos koji su naši klubovi od početka sezone dali za uvećanje nacionalnog koeficijenta.

Povoljna okolnost u celoj priči je što je Zvezdin direktan plasman u Ligu šampiona već u startu našoj zemlji doneo 4 poena, a Partizanova pobeda nad Sabahom još jedan. Međutim, sve to se ove sezone deli sa pet, jer imamo pet predstavnika u Evropi, pa nam je Zvezda za sada donela 0.800, a Partizan 0.200 poena.

I taman kada smo se ponadali boljim rezultatima, usledilo je najveće razočaranje. Partizan je u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za LK doživeo jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji. Nordsjeland je na svom terenu trijumfovao sa 5:0, a Partizanova igra, pogotovo u drugom poluvremenu ovog meča se može nazvati sramnom. Za nevericu je bila nemoć ekipe trenera Igora Duljaja koja je samo zahvaljujući golmanu Jovanoviću, uz još nekoliko promašenih ''zicera'' danskog tima izbegla još teži poraz, možda i dvocifrenom razlikom. I zaista ne preterujemo kad to kažemo.

Iste večeri je na teškim mukama bio i Čukarički koji je u Pireju protiv Olimpijakosa u prvom poluvremenu primio tri gola. Delovalo je da će doživeti debakl sličan Partizanovom, ali je u finišu meča tim sa Banovog brda uspeo da postigne počasni gol, ujedno i gol nade pred revanš koji će se večeras od 20 časova igrati u Leskovcu.

Prema tome, ''brđani'' još uvek imaju čemu da se nadaju, čak i ako ne uspeju da anuliraju veliki zaostatak protiv favorizovanog rivala, jer imaju obezbeđeno učešće u grupi Lige konferencija. Međutim, i najnoviji kiksevi u domaćoj Superligi pokazuju da Čukarički teško izdržava zgusnut raspored utakmica, pa šta tek onda očekivati tokom jeseni kada treba da odigraju još šest teških evropskih mečeva.

Kada je u pitanju Partizanov evropski put, on se privodi kraju, iako nikoga ne treba unapred otpisivati. Ne pamti se da je neko uspeo da u revanšu nadoknadi pet golova zaostatka, a Partizanov tim ne uliva poverenje da ima potencijal da napravi neko evropsko čudo nad čudima. Stariji navijači crno-belih setiće se dvomeča sa Kvins Park Rendžersom iz 1984, ali tada je Partizan imao četiri gola minusa iz Londona (2:6) koje je nadoknadio u revanšu u Humskoj (4:0) i prošao dalje u Kupu UEFA. 

Bitna je i razlika što su crno-beli u tom revanš meču imali podršku od oko 50.000 svojih navijača, dok je ovog leta atmosfera u i oko kluba mnogo lošija, uz bojkot koji i dalje sprovode organizovani navijači sa južne tribine.

EPA-EFE/Martin Sylvest

Ipak, verujemo da bi Partizan večeras od 21h u Humskoj mogao bar donekle da popravi utisak iz prethodnog meča u Danskoj i da ostvari bilo kakvu pobedu, kojom bi još malo doprineo nacionalnom koeficijentu.

Imajući sve prethodno u vidu, izgleda da će Crvena zvezda morati da ''vadi kestenje iz vatre'', ali neće joj biti nimalo lako u najjačoj konkurenciji u Evropi. Do proteklog vikenda, ekipa koju od ovog leta vodi izraelski stručnjak Barak Bahar je delovala kao prava ''kaznena ekspedicija'' koja je na vreme ukomponovana i spremna za velike stvari i u evropskoj eliti, ali poraz protiv Voždovca koji je čak vodio i sa 3:0, pokazao je da je situacija daleko od idealne i da postoje slabosti koje bi tek u Ligi šampiona mogle da se ogole do kraja.

Doduše, Zvezdi nedostaju još uvek nedovoljno oporavljeni Mirko Ivanić i Aleksandar Katai sa kojima se taj kiks možda ne bi dogodio, ali je možda i bolje što se to dogodilo sada, s obzirom da još ima vremena za ispravljanje nedostataka, pa možda i za još neko pojačanje do kraja letnjeg prelaznog roka.

Šampion Srbije će u četvrtak saznati imena svojih rivala u grupi, a generalni direktor Zvezdan Terzić je pre nekoliko dana u intervjuu za ''Sportski žurnal'' samouvereno poželeo najkvalitetnije i najatraktivnije rivale, poput Barselone, Reala, Mančestera... Takođe je samouvereno konstatovao kako ''Zvezdi ne treba jak Partizan'' da bi dalje napredovala, ali je onda upao u kontradiktornost kada je priznao da je najveći problem crveno-belima slaba domaća liga i znatno sporija igra kakvu gledamo na terenima širom Srbije u odnosu na velika evropska takmičenja, pa Zvezdinom timu nije lako da se navikne na ''mnogo veći broj obrtaja'' u Evropi. 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prema tome, Zvezda nije sama sebi dovoljna u Superligi i ako se što pre konkurencija značajno ne pojača, od Partizana pa nadalje, pad na UEFA listi koeficijenata bi mogao da bude teži nego što sada izgleda.

U ovom trenutku, naši prvi pratioci na toj listi su Norvežani koji imaju 1.125 poena manje i koji su sa četiri predstavnika ušli u ovu sezonu, pa im ide na ruku to što se njihovi bodovi dele sa 4, a ne sa 5 kao našim klubovima. Na 15. mestu je Izrael sa 25.500 poena i za našom zemljom zaostaje 1.875 poena u ovom trenutku. Izraelci su takođe startovali sa četiri kluba, ali su im dva već ispala (Hapoel Ber Ševa i Beitar). 

Dodatni problem je i što Danci nadiru, trenutno sa 16. pozicije i 25.450 poena. S tim u vezi bi i eventualna Partizanova pobeda bilo kojim rezultatom u četvrtak nad Nordsjelandom bila od ogromnog značaja, kako nam danski klubovi ne bi predstavljali još veću opasnost tokom jeseni. Pogotovo jer su i oni ušli u sezonu sa četiri kluba, a ostala su im tri posle ispadanja Arhusa u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke