Liga nacija iskristalisala "mundijalsku" Srbiju

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 13.06.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Videli smo kako treba.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Takmičarske utakmice su mnogo bolje od prijateljskih. Samo kada se igra "za nešto" igra se ozbiljno. Tako su ove četiri utakmice u Ligi nacija bila najbolja moguća priprema za reprezentaciju Srbije pred Mundijal u Kataru.

Uigravali su se izabranici selektora Dragana Stojkovića, ali su imali i obavezu rezultata. U "paklenom" ritmu Srbija je odigrala četiri jake utakmice u samo 11 dana, svi igrači su dobili šansu, neki su je bolje, a neki lošije iskoristili.

Rezultatski smo solidno prošli. U prvom meču "orlovi" su neočekivano poraženi kod kuće od Halandove Norveške, da bi zatim vezali dve pobede. Prvo je na "Marakani" razbijena Slovenija sa 4:1, a onda smo još jednom pokazali visok kvalitet na gostovanju respektabilnoj Švedskoj i trijumfalno se vratili iz Solne, bilo je 0:1. U poslednjoj utakmici, koja uvek ostavi najjači utisak, igrali smo sjajno 75 minuta, ali nas je dekoncentracija u prvih 15 minuta drugog poluvremena koštala pobede protiv Slovenije u Ljubljani, pa je meč završen rezultatom 2:2. Sedam bodova iz četiri meča, sasvim solidan rezultatski učinak. A kakva je igra bila?

"Orlovi" su najslabije delovali na startu protiv Norveške, ekipa koju smo nadigrali u baražu za EURO prošle godine bila je bolji rival protiv "mundijalske" Srbije, a najbolje u prvom poluvremenu protiv Slovenaca sinoć.

Ono što najviše raduje, Srbija ima razrađen način igre. Kada gledate Piksijevu reprezentaciju znate šta ćete videti - ofanzivan fudbal, kontrolu tempa utakmice kroz pas igru, uigrane kombinacije iz prekida, napade po bokovima, ali i ono što ne volimo da gledamo, padove koncentracije u defanzivi.

Kada je u pitanju sastav, već sada je jasno koga bi trebalo očekivati u startnih 11 u Kataru, naravno u zavisnosti od protivnika, trebalo bi očekivati neke korekcije.

Iako je Stojković na ove četiri utakmice promešao trojicu golman, prvi izbor u Kataru najverovatnije će biti Predrag Rajković.

Defanzivna trojka Milenković, Veljković i Pavlović "zacementirana" je kod Piksija, ali će trojica mladih štopera morati da porade na koncentraciji tokom čitave utakmice kako im se ne bi dogodila "pomračenja" u Kataru gde bi svaka greška mogla skupo da nas košta.

Tandem na sredini terena trebalo bi da čine Gudelj i Milinković-Savić, mada bi protiv jačeg protivnika (Brazil) Saša Lukić mogao da uskoči u tim i pojača čvrstinu na sredini. Sergej je odigrao sjajno u Ligi nacija i otklonio i poslednju dilemu oko svog statusa jednog od lidera u reprezentaciji.

Na bočnim pozicijama Piski ima nekoliko dobrih opcija. Sinoć su prvi gol protiv Slovenije kreirali "rezervisti" Mladenović i Živković i pokazali da na njih može da se računa u Kataru, iako su prve opcije Kostić po levom i Lazović po desnom boku, dok je uloga "džokera" predviđena za Radonjića.

Kapiten Dušan Tadić bio je najbolji igrač reprezentacije u ovom okupljanju. Duća briljira u reprezentativnom dresu, prija mu stil igre koji forsira selektor Piksi, ima "ključeve" u svojim rukama i to mu se dopada, baš kao i njegovi driblinzi i sjajni centaršutevi nama.

Igrala je Srbija na prethodne četiri utakmice bez Dušana Vlahovića, koji je zbog povrede ostao u Torinu. Njegov izostanak sjajno je iskoristio Luka Jović koji je postigao po gol na dve uzastopne utakmice, što nije uradio još od 2019. godine kada je igrao za Ajntraht iz Frankfurta. Pokazao je Jović zbog čega je u Realu, makar igrao na "kašičicu", ne dolazi svako u "kraljevski" klub. Sigurno da će Jović biti važan faktor, najverovatnije sa klupe, za Srbiju na Mundijalu.

Aleksandar Mitrović je takođe postigao dva pogotka u ovom ciklusu i samo potvrdio mesto startnog napadača u ekipi, njemu bi na Mundijalu društvo u špicu trebalo da pravi Vlahović, ukoliko budemo igrali sa dva špica.

Dakle, tim za Mundijal iz današanje perspektive izgleda ovako: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Lazović, Milinković-Savić, Gudelj, Kostić, Tadić - Mitrović, Vlahović

Večeras se nastavlja takmičenje u Ligi nacija. U reprizi finala prošlog Svetskog prvenstva sastaju se Francuska i Hrvatska. AdmiralBet daje sjajne kvote za ovu utakmicu. Naš predlog je barem po gol na obe strane, kvota je 2,02.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke