Maksimirski haos iz ugla Zvezdinih legendi: ''Kad je kamenje počelo da pada...''

Autor: Darko Mitrović
utorak 12.05.2020.
22:44
Izvor: Sportske.net, index.hr

Teško je izbrisati iz sećanja te nemile scene.

Pedja Milosavljevic/Starsport ©
Pedja Milosavljevic/Starsport ©

Povezane vesti

U susret sutrašnjoj 30-godišnjici haosa na zagrebačkom ''Maksimiru'' hrvatski mediji su veliku pažnju posvetili tom neslavnom ''jubileju'', a priliku da iznesu svoje viđenje dali su i nekima od tadašnjih Zvezdinih fudbalera.

''Index'' je mišljenje na tu temu potražio od Zvezdinog tadašnjeg golmana Stevana Stojanovića, kao i Refika Šabanadžovića.

''Izašli smo taj dan na zagrevanje, nismo ni slutili da se nešto onako može dogoditi. Užasno mi je krivo bilo jer su naše utakmice u to vreme bili derbiji na svetskom nivou. Politika je u tome imala svoje prste, umiješala se, iskoristila je masu za svoje ciljeve.

Šteta, jer tada smo imali niz klubova koji su mogli imati zapaženu ulogu u Evropi i siguran sam, da se Jugoslavija nije raspala, da bi naša liga, koja je tada bila među par najjačih u Evropi, iznedrila još neke sjajne generacije i imala super rezultate.

Nisam siguran da će više iko s ovih prostora moći napraviti rezultate koje su tada ostvarivali Zvezda, Dinamo, Hajduk ili Partizan. Ovo je danas bez veze.
-
Baner stoni tenis
-
U najjačim svetskim klubovima igraju i Hrvati i Srbi i Bosanci i Slovenci i svi su oni velike zvezde. Šteta da se to sve rasturilo, ali nas sportiste niko nije pitao za mišljenje, nažalost'', napravio je Stojanović uvod, a onda se vratio konkretnoj temi.

''Straha za nas nije bilo jer, ponavljam, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo padati na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji.

Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i skupa smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima. Koliko nismo bili svesni šta se događa, toliko smo bili svesni da nam to ne treba.

Nikad ni pre ni posle nisam neku neugodnost doživeo u Zagrebu. Imam osećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko naduo da je morao eksplodirati.

Teško mi je kao sportisti dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sledeće godine, a onakvih nereda nije bilo.

Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogrešiti ako kažem da se zna ko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportistima ne", tvrdi Stojanović.

Šabanadžović je otkrio da je u toj utakmici trebalo da čuva Zvonimira Bobana i potom naglasio:

''Šta sam ja znao o politici? Kao klinac sam iz Željezničara došao u Zvezdu, a tamo su tada bili igrači iz cele Jugoslavije. Prosinečki i Jurić Hrvati, Najdoski i Pančev iz Makedonije, Rumunj Belodedić, Crnogorac Savićević…

Svi smo se družili i nije nas bilo briga za politiku u to doba. Kad sam vidio to što se događa na tribinama i na terenu, doživeo sam šok", rekao je Šabanadžović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke