Mart 1981, zaleđena “Marakana” i jedan od najbolnijih poraza u istoriji crveno-belih

Autor: Milovan Longinov
utorak 01.10.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Inter i Crvena zvezda se ne sastaju prvi put.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak nastavljaju svoj put u novom formatu Lige šampiona i to gostovanjem prvaku Italije Interu u Milanu, u utakmici drugog kola.

Kao što je već poznato, crveno-beli su startovali domaćim porazom od Benfike rezultatom 2:1, dok je Inter uspeo da osvoji veliki bod na gostovanju Mančester sitiju, pošto je remizirao bez golova.

Ovo će biti treći meč u istoriji između Zvezde, koja je prvak Evrope bila jednom, i Intera, koji je tri puta u svojoj istoriji osvajao najvažnije takmičenje na našem kontinentu.

Crvenu zvezdu i Inter je u sezoni 1980/81 žreb spojio u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona, a tada je italijanski tim izašao kao pobednik iz dvomeča ukupnim rezultatom 2:1.

Prva utakmica odigrana je u Milanu 4. marta 1981. godine i završena je rezultatom 1:1.

Inter je poveo golom Domenika Kasa u 44. minutu, da bi izjednačenje Zvezdi doneo Srebrenko Repčić u 75. minutu.

Revanš meč je priča za sebe i jedna od najbolnijih tačaka svih starijih navijača crveno-belih.

Stariji navijači Crvene zvezde ne vole ni da se prisećaju ove utakmice odigrane 18. marta u polarnim uslovima, na -2 stepena u Beogradu.

Zvezda je u to vreme imala strašan tim, ciljala je finale elitnog takmičenja i to sa pravom, Međutim, povreda i operacija prepona Vladimira Petrovića Pižona sasekla je šanse šampiona tadašnje Jugoslavije.

Do pobede od 1:0 na zaleđenoj “Marakani”, pred više od 87.000 gledalaca, Inter je stigao pogotkom Murara u 13. minutu.

Crveno-beli su odlično igrali, dominirali su u polju i promašili četiri kolosalne šanse.

Ostaće zabeleženo da je jednu od slabijih partija u Zvezdinom dresu, po teškom terenu, odigrao nedovoljno oporavljeni Vladimir Petrović Pižon.

Inter se kasnije za finale borio sa Real Madridom i ispao je ukupnim rezultatom 2:1. Real je nakon toga poražen od Liverpula u finalu sa 1:0 i to mu je bio poslednji poraz u mečevima za trofej prvaka Evrope.

Zvezda nema baš toliko dobra iskustva sa italijanskim timovima, pošto u 27 utakmica ima samo tri pobede.

Uz to ima i 10 remija, ali i 14 poraza, a crveno-beli su ukupno postigli 21 gol u tim mečevima.

Probaće to da isprave sada u Milanu izabranici Vladana Milojevića, koji će u decembru ponovo igrati na “San Siru” i to protiv Milana.

Naravno, šampion Srbije je totalni autsajder na ovoj utakmici, ali imaće priliku da se dokaže i pokaže na najvećoj mogućoj sceni i to je svakako veliki motiv za Zvezdu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke