Mijat objasnio - Zašto Hrvatska igra finale, a Srbija nije mogla dalje od grupe?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 15.07.2018.
11:36
Izvor: Sportske.net, Novosti.rs

Da li je proslavljeni fudbaler pogodio - suštinu?

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

I dok u Hrvatskoj danas vlada totalna fudbalska euforija zbog plasmana njihovog nacionalnog tima u današnje (17h) finale Svetskog prvenstva protiv Francuske, kod nas u Srbiji se i dalje polemiše da li je i sam plasman na Mundijal bio uspeh.

Na ovu temu i sve ostalo vezano na nju, u intervjuu ''Novostima'' je govorio Predrag Mijatović nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i as Real Madrida.

Već u uvodnom delu razgovora, popularni Mijat je istakao jednu bitnu razliku - Hrvatska je želela istorijski uspeh, maštala o njemu, a mi...?

''Da, Hrvatska je htela ovo, znala je šta hoće od samog dolaska na SP. I kad su primili gol protiv Engleske znali su šta rade, šta žele. Pa, vratili su Kalinića sa Mundijala zbog nediscipline, što verujem niko ne bi uradio. Sve je bilo podređeno timu, jer uz kvalitetan igrački kadar moraš da imaš timski duh. Uz taj njihov izraženi nacionalni naboj, sklopile su se kockice za uspeh.

Srbija je na SP došla sa velikim hendikepom, jer osam godina nije bila na velikom takmičenju, a čini mi se i bez većih ambicija, jer su bili zadovoljni samim plasmanom. To može da se opravda samo činjenicom da dugo niste bili na SP, ali kad već odete, morate da uradite najviše što možete'', istakao je Mijatović.

On smatra da su na naš nacionalni tim negativno uticale i neke vanfudbalske stvari, poput provokacija Šaćirija, Džake, na koje naši igrači nisu ostali imuni. Hrvatska je, s druge strane, u toku Mundijala odstranila fudbalera Nikolu Kalinića i člana stručnog štaba Ognjena Vukojevića, kako bi fokus ostao na ostvarenju najvažnijeg cilja, onog na terenu.

Još jedan problem koji je Srbija imala, bio je status Sergeja Milinković-Savića, koji je išao iz krajnosti u krajnost - od Muslinovog ignorisanja, do prevelikih očekivanja od ovog mladog momka posle promene selektora.

''Dečko nije bio pozivan u kvalifikacijama, a onda su mu natovarili neverovatan pritisak, da sve zavisi od njega. On to, očekivano, nije mogao da izdrži. Ne treba praviti euforiju bez pokrića.

Sergej je izuzetno talentovan, pominju se basnoslovne cifre za njega. On tek treba da formira karijeru, jer je na početku. Od njega Srbija može nešto da očekuje u budućnosti'', objašnjava Mijatović.

Kada već govorimo o selektorima, Mijatović ne smatra da je promena na klupi ''Orlova'' razlog neuspeha. Jer, i Hrvati su imali sličnu promenu, i to samo dan pred odlučujući meč u baražu za plasman na Mundijal protiv Ukrajine, kada su na opšte iznenađenje imenovali Zlatka Dalića za selektora.

''Možda i jeste, ali i Hrvati su postavili relativno nepoznatog Dalića pred baraž, pa su u finalu. Koliko god trener danas znači u fudbalu, sve je do igrača, njihove posvećenosti i želje da se stvori jak tim. Da se takmiče. I zato Hrvatima treba čestitati na uspehu'', zaključio je Mijatović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

34 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Sunday, 15.07.2018
20:44

Znamo da je Mijat iz Crne Gore, ali ga uvek nekako računamo za našeg, a sad, posle ovog - jasno je da grešimo. Mnoge konstatacije su tačne, pre svega nedostatak samopouzdanja i skromnost u ambicijama. Muslin se jeste plasirao i jeste neuporedivo bolji trener, što i nije teško, od početnika Krstajića, ali reprezentacija je, osim protiv Brazila, za šta ne verujem da je on kriv, igrala bolje nego drugu polovinu kvalifikacija pod Muslinom. Konačno imamo veoma dobar potencijal, pa i iskustvo sa SP iza sebe, što bi moglo da nas pokrene ka većim uspesima, prvo kroz tu Ligu nacija. Ako Krstajić ostane, obavezno zvati Antića kao savetnika!

avatar
Mr Tixma
Sunday, 15.07.2018
19:49

Pobogu, svakom je jasno da Hrvati imaju bolji tim. Na svakoj poziciji. Nema tu o cemu dalje da se prica. Uz to su imali i povoljan zreb (Danska, Rusija). Srbija neuigrana, bez selektora sa slabijim timom. Ovo je objektivno i realno.

avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
21:07

Na svakoj poziciji...

avatar
skoneee????
Sunday, 15.07.2018
17:52

PREČKAAAA . . 😆.

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Sunday, 15.07.2018
16:04

Razlozi zasto smo ispali iz grupe: 1) Otpustili smo selektora pred sam pocetak SP, a on nas je konacno uspeo odvesti na SP, a doveli coveka koji nema nijednu utakmicu kao trener. Jesu i Hrvati otpustili selektora, ali zbog toga sto je Island bio ispred njih, a bilo je neizvesno drugo mesto, dok smo mi bili prvi u grupi,tako da svaka cast nasem savezu. 1a) Greske u pozivanju igraca npr. Rukavina pre Baste, ne pozivanje Gacinovica, pa cak mozda i Subotica, jer ako je neko odgledao neku njegovu tekmu u Sent Etjenu mogao je videti samo odlicne igre. Ali ipak ove greske je povukla odluka o izboru selektora. 1b) Igra je bila losa, nema uigranih akcija kao kod Muslina i sto je vaznije odbrana ne lici ni na sta. Trener kao da ne postoji na terenu tj. npr Izjednacili su Svajcarci i umesto da mi stvaramo prilike za gol do kraja, oni stvarali prilike i dali samo jedan, a mogli su i vise golova. 1c) Forsiranje Sergeja,npr kad mu nije islo protiv Svajcarske bolje da je on izasao iz igre nego Milivojevic, jer bez njega odbrana ne postoji. Treba lepo da zasluzi da igra u reprezentaciji igrama u njoj takodje, ne samo u klubu. Ali jedina zamerka Muslinu je ta sto mu uopste nije hteo dati sansu. 2) Slazem se da je nedostatak ambicije takodje jedan od razloga, jer su svi bili presrecni samim plasmanom, ali ako ne dajes maksimum kad igras za svoju drzavu, onda ni ne trebas da igras. 3) Biranje protivnika u pripremnim mecevima pred samo SP. Zasto smo igrali protiv Maroka, kad ne igramo protiv africke ekipe. Takodje, ako su Hrvati igrali sa Brazilom, sto mi nismo zakazali sa Argentinom i nama i njima bi odgovaralo. Ne mi smo morali da igramo protiv slabe Bolivije, jer smo bili sigurni da cemo uspeti da ih pobedimo. 4) Provokacije Sacirija i Dzake bi samo trebalo da budu veca motivacija i podstrek za utakmicu.

avatar
adidas forever
Sunday, 15.07.2018
13:34

Aha, smena selektora nema nikakvog uticaja, bez obzira da li smenjuješ selektora koji je upropastio reprezentaciju ili ih je odveo na SP. Samo je još falio 'dokaz' te teorije na primeru Španaca, koji su uspeli da prođu grupu uprkos tome što im je selektor smenjen na početku SP. :D SMS-a nisam nikada gledao do SP, ali sam čitao da je nepozivanje ovakvog fudbalera koji je na samom svetskom vrhu ravno fudbalskom zločinu. Nakon 3 utakmice SMS mi je mnogo bolje objasnio od samog Muslina zašto ga ovaj nije pozvao. I na kraju Hrvati su u finalu zato što su to hteli, a mi nismo jer to nismo hteli. Da se zakljućiti da su od 32 reprezentacije samo oni i Francuzi hteli da igraju u finalu, dok su svi ostali jedva čekali da idu na letovanje. :D

avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
14:08

SMS je dosta dobro odigrao protiv Kostarike.

avatar
NS SHADOW
Monday, 16.07.2018
00:31
avatar
adidas forever
Sunday, 15.07.2018
22:23

Ne pričam kako je odigrao protiv Kostarike, Švajcarske ili Brazila, nego da mi je celokupnom svojom predstavom na SP objasnio bolje od Muslina zašto ga ovaj nije zvao.

avatar
Stalker
Sunday, 15.07.2018
13:29

U pravu je Mijat. Dva gola u tri utakmice su naša realnost. Nikada mi u fudbalu nećemo ostvariti neki rezultat. Kao ni u rukometu, na primer. Bolje je da pratimo košarku i naravno, vaterpolo, naš najtrofejniji sport koji smo toliko zapostavili.

avatar
Marcos Alonso
Sunday, 15.07.2018
14:15

a tenis? Evo danas postoji mogucnost da ipak i mi pobjedimo finale :D

avatar
RedDevil612989
Sunday, 15.07.2018
12:42

U svemu se slazem osim sa ovim za Dzaku i Sacirija. Te provokacije su trebale da im posluze kao dodatna motivacija, da im na terenu pokazes ko je ko.

avatar
indosrbija
Sunday, 15.07.2018
12:37

Ima tu vise razloga al prvi i osnovni je kvalitet i uigranost plus modric,tip igraca kog nemamo jos od piksija.imaju boljeg golmana.cetvorka u zadnjoj liniji uigrana i dugo su zajedno a kod nas se ne zna jos ni koja dvojica su prva postava ko kod njih lovren i vida.kvalifikacije igramo sa jednim sistemom a na svetskom sa drugim sistemom...Mi moramo igrati istu taktiku i gajiti isti stil od petlica do a tima.mora da se zna koje su tu sve pozicije,sta one zahtevaju i na prvom mestu ko ih popunjava.(npr milenkovic koji je zacementirao mesto jednog stopera za deset godina)..Ja zelim da verujem da imamo svetlu buducnost al mora da se uci od boljih i da se radi vise od svih..

avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
14:07

Objasnio, hiljadu pluseva da mogu...

avatar
Čeki
Sunday, 15.07.2018
18:58

Bravo za komentar. Glavna stvar je ovo za Modrica, odn. kod nas vezano za Piksija. Hteo sam bas to da napisem, mi od Piksija nemamo upola tako dobrog igraca. Hrvati su cekali Modrica i dicekali. Nama najvise fali takav igrac, koji ce praviti razlika i koji zna da doda, predribla, navuce par igraca na sebe, igrac koji jednim pasom svasta moze da napravi. Bravo jos jednom.

avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
11:55
avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
11:51

Zadovoljavanje plasmanom na SP nicime ne moze da se opravda, ne kad si Srbija. Smena Muslina je bila potpuno opravdana, ali, sve posle toga je bilo blago receno katastrofalno (nedovoljno jaki protivnici u pripremnim mecevima, NIJEDAN mec u Beogradu, sakrivanje preliminarnog spiska, a zatim i saopstavanje KONACNOG spiska na pumpi, izostavljanje Subotica, Pejcinovica, Fejse, Radoje, *Krsticica, Jojica i Sulejmanija cak i sa najsireg moguceg spiska, a zatim i svih onih sa konacnog?!), a ako imamo u vidu ko nam je na celu Saveza, cim su postavili krstajica, i sve ovo posle je bilo logicno i ocekivano.

avatar
Darko Markovic_fb1
Sunday, 15.07.2018
15:29

Cime je opravdana smena Muslina majke ti? Sto nije pozivao SMS-a?A doticni kad je pozvan u reprezentaciju sta je pokazao?Ocenio samog sebe sa 7 i 8?!Katai Gacinovic Jojic...svi su oni bolji od Milinlovic-Savica...

avatar
NS SHADOW
Sunday, 15.07.2018
18:01

Opravdana je jer smo ocajno igrali i forsirali formaciju koja nam gusi napadacki potencijal. Nijedan od njih nije bolji od Sergeja, a njega treba da bude sramota sto je samog sebe tako ocenio, slazem se.

avatar
xenon 1989
Sunday, 15.07.2018
16:13

Smena Muslina je bila potpuno opravdana? Aj' kad ti kazes. Sa Muslinom bi 99% prosli grupu i ispali u 1/8 finala, cime bi ispunili sva realna ocekivanja i dostigli maksimalni domet ove reprezentacije. Ne kazem da je to velika, ali jeste sustinska razlika.