Mijatović spasilac - Zvezda diše po centrali, a kad to koristi Javor, šta li tek sledi u Lajpcigu...

Autor: Nemanja Janošev
subota 21.10.2023.
20:25
Izvor: Sportske.net

Jeste Zvezda imala dominantno prvo poluvreme i prilika da ubedljivije dobije meč, ali defanzivno to ne izgleda dobro.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Javor sa 3:2 (1:0) na stadionu "Rajko Mitić" u okviru 12. kola Super lige Srbije.

Aktuelan tim Crvene zvezde nije defanzivno orijentisan i to nije tajna. Ali, kada protiv Javora olako primite dva pogotka i to zato što uglavnom vezni red ne shvata ozbiljno svoje zadatke, šta li tek onda očekivati protiv Lajpciga? Da li je u pitanju potcenjivanje protivnika ili jednostavno nedostatak taktičke stabilnosti, reći će nam meč u sredu. Do tada, Zvezda, makar bez pritiska izostanka rezultata posle večerašnje utakmice, može da se priprema za put u Saksoniju.

U izostanku Milana Rodića kojeg nije bilo ni na klupi, kao i In-Beom Hvanga čije se ime ipak nalazilo pokraj terena, Barak Bahar rešio je da isproba sličnu strukturu kao sa letošnjih priprema i to je izgledalo prilično dobro u prvom poluvremenu, uprkos tome što je prekoputa bio Javor.

Štoperski trio činili su Điga, Dragović i Mijailović, koji se neretko pojavljivao skroz ne boku, dok se Kosta Nedeljković povremeno povlačio, ali je obično činio tandem krilnih bekova sa Vladimirom Lučićem. Gelor Kanga i Marko Stamenić su bili u vezi, kao i Mirko Ivanić koji je defilovao praktično svugde.

Upravo je Zvezdina „četvorka“ izgledala dosta raspoloženo i agilno nakon što je uoči utakmice primila nagradu za najboljeg igrača 11. runde Super lige Srbije. Suočavali su se crno-beli sa duplim, pa i troduplim blokom na stadionu „Rajko Mitić“ ove subotnje večeri, a to nikako nije lako probiti bez obzira ko je prekoputa.

U prvom poluvremenu, srpski šampion je u čak tri navrata pogađao okvir gola Manojlovića. Ivanić i Olajinka su tresli prečku, a Šerif Endiaj stativu. Do prednosti, ekipa Baraka Bahara stiže kada je vihorni i sve bolji Vladimir Lučić uočio rupu u bloku protivnika, pronašao je Mirka Ivanića na strani čiji centaršut pogađa Đorđa Skoka i završava u golu. Pitanje je da li bi ta lopta upućena ka Olajinki zapravo i završila kod napadača Crvene zvezde. Delovalo je kao da mu ide nešto iza leđa.

I nastavak susreta krenuo je u jeku napada Crvene zvezde, mada je Javor prikazivao neke napadačke preferencije za razliku od prvog poluvremena. I u tome, stiže iznenađenje u vidu izjednačenja! Katastrofalna kretnja, pre svih, Kange i Stamenića koji su ostavili nebranjen prazan prostor iza Dragovića koji je izašao daleko od svog gola. Sve je to iskoristio Dolmagić čiji pas ka Bajereu seče Naser Điga, ali loptu šalje u sopstvenu mrežu i od 52. minuta na semaforu iznad južne tribine „Marakane“ bilo je 1:1.

Kroz tri minuta Zvezda ponovo stiže do vođstva, preko Pitera Olajinke koji je iskoristio gužvu pred golom Manojlovića nakon kornera. Domaćin je potom imao neke situacije koje su mogle da im donesu i treći pogodak, pre svih izdvaja se udarac Gelora Kange sa distance koji je skinuo Manojlović.

I, u 65. minutu, sledi novi šok na stadionu Crvene zvezde. Kasni Nedeljković da izađe na Gojkovića koji je imao sve vreme ovog sveta da pogleda gde se nalazi Bosić koji je znalački izvukao Đigu i iskoristio svoju brzinu u ovoj situaciji. Gol u bliži ugao Omrija Glazera za 2:2!

Reagovao je tada Barak Bahar i uveo u igru svežu krv. Na terenu su se našli Katai, Mijatović i Kraso, posle i Hvang i to je urodilo plodom. Možda i najbolji igrač Zvezde na današnjoj utakmici Mirko Ivanić beleži asistenciju u 78. minutu kada je odlično centrirao i pronašao Jovana Mijatovića koji glavom postiže svoj treći gol u seniorskom sastavu. Moglo je to da bude i ubedljivije, ali je Aleksandar Katai propustio zicer u 89. minutu.

I ponovo se utvrđuje krhkost Zvezdine defanzivne postavke. Ne nužno štoperske linije koliko one središnje gde je bilo prostora da se manevriše, te trojka pozadi ispašta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke