Milojević o Švedskoj i Srbiji: "Ovde nije bitno kako se osećaš, pitati igrače je slabost, jedan odlučuje sve!"

Autor: Ivan Cvetković
petak 30.09.2022.
13:30
Izvor: Sportske.net

Zanimljiv intervju stratega Crvene zvezde za švedski Eksresen.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Trener Crvene zvezde Miloš Milojević dao je veliki intervju za švedski list Ekspresen u kojem je govorio o brojnim temama, a između ostalog dotakao se i razlika u poslu trenera u Švedskoj i Srbiji.

"U Švedskoj je fokus na tome da se ljudi dobro osećaju. Od igrača do trenera. Ovde nije bitno kako se osećaš. Moraš da isporučiš rezultate, za to si plaćen. Drugačija je kultura. Uobičajeno je da jedna osoba sve odlučuje i da nema diskusije. Ali ja nisam taj tip. Ja sam tip ličnosti koja priča mnogo sa igračima, koja želi da ih sasluša i da zna ako imaju neke probleme. Želim da im pomognem u razvoju. Naravno, želim i da pobeđujem utakmice, ali mi je jako važno da igrači i klub napreduju", rekao je Milojević.

Koliko se promenio u radu sa igračima u Zvezdi?

"Imam iste principe, ali moraš malo da se adaptiraš na kulturu liderskog stila. U Švedskoj je normalno da igrače pitaš šta misle posle utakmice. To se smatra vrlinom. Ovde to znači slabost i da ne znaš šta radiš. Zato je potrebno adaptirati se, ali moji principi prema igračima ostaju isti. Bilo da su najbolji, najgori, stari, mladi, imam isto poštovanje za sve. Svi mogu pod istim uslovima da dođu kod mene i da razgovaramo. Verujem da svako može da se razvije i napreduje. Nebitno koliko godina ima. Takav stav nosim svugde sa sobom. A onda moraš malo i da se adaptiraš na kulturu okoline."

Rad u Švedskoj mu je doneo mnogo.

"Kao što rekoh, došao sam iz kulture i vaspitanja u kojem nema diskusije. Ako si iznad u hijerarhiji, onda si ti taj koji sve odlučuješ. U Švedskoj se više razgovara i moraš da saslušaš svakoga. Ako si lider, donosiš konačne odluke, ali možeš da poslušaš i druge. Tako sam naučio da sam dobar u slušanju. I kao trener sam se bolje pripremio za rad na zapadu Evrope. Sada imam mnoge kvalitete koji mi dozvoljavaju da radim u različitim zemljama i kulturama. Nije mi potrebna zona komfora", rekao je on.

Osvrnuo se Milojević i na stvari koje mu nedostaju u Srbiji.

"Ono što mi fali u Srbiji je infrastruktura, mediji koji profesionalno izveštavaju o fudbalu... Navijači u Švedskoj su ludački lojalni klubu i daju poseban šarm tamošnjem fudbalu. Mislim da bi liga trebalo još da se razvije, ali verujem da će se to desiti ako nastave ovim tempom jer već ove sezone ima mnogo jakih ekipa", smatra Milojević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke