Milojević vs Duljaj - Trofeji potisnuli bolne poraze

Autor: Nemanja Janošev
subota 09.03.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Duljaj i Milojević bez naročito lepog sećanja na večite derbije

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Predstojeći 172. večiti derbi, osim po uticaju na šampionsku trku između Crvene zvezde i Partizana, biće specifičan i po tome što će Vladan Milojević i Igor Duljaj prvi put biti jedan naspram drugog na mestu trenera večitih rivala.

I dok će Duljaju ovo biti četvrti derbi u trenerskoj karijeri, Milojević će prvi put od septembra 2019. godine biti na Zvezdinoj klupi u najvećoj utakmici srpskog fudbala.

Iako za vreme igračkih dana nisu imali prilike da ukrste koplja u večitom derbiju, postoji nit koja povezuje karijere Milojevića i Duljaja, dvojicu Šumadinaca odraslih u gradovima u neposrednoj blizini.

Obojica su u redove beogradskih večitih rivala stigla još u mlađim kategorijama, ali je Duljaj za razliku od Milojevića ostavio mnogo dublji trag u igračkoj karijeri, dok je u trenerskoj potpuno obrnuto ako se zna koliko je radosti povratnik na klupu crveno-belih doneo na „Marakanu“.

Osim što spadaju u red ne toliko brojnih sportista koji su imali prilike da igraju i treniraju dva najveća srpska kluba, zajednička nit Milojevića i Duljaja je što su šansu na klupi večitih rivala dobili u momentima kada ama baš ništa nije bilo kako treba.

Duljaj je u Partizan stigao pre godinu dana kao treći trener koji je vodio crno-bele prošle sezone, dok je Milojević na leto 2017. zatekao Zvezdu u ruševinama, a i ove zime ga je čekalo mnogo posla da podigne ekipu iz nezavidne situacije.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I dok se Milojević kao fudbaler zadržao na „Marakani“ svega jednu polusezonu, bez šanse da se ozbiljnije nametne na mestu defanzivca u timu u kojem su glavnu reč u odbrani vodili potonji reprezentativci Goran Đorović i Dejan Stefanović, Duljalj je čak šest i po godina nosio crno-beli dres okitivši se sa pet trofeja.

Tokom kratkog boravka za vreme igračkih dana u crveno-belom dresu Milojević je osvojio Kup Jugoslavije. U finalu je tog proleća 1996. godine Zvezda slavila u prvoj utakmici protiv Partizana 3:0 na „Marakani“, dok je u revanšu na stadionu crno-belih bilo 3:1 za goste koji su više nego zasluženo stigli do utešnog trofeja te sezone.

Trener Vladimir Petrović Pižon ni u jednoj od ove dve utakmice nije pružio šansu Milojeviću, koji se ozbiljnije nije nametnuo ni u prvenstvenom derbiju koji je s proleća 1996. godine pobedom od 3:2 rešen u korist šampionskog sastava Partizana.

Milojević se ubrzo vratio u Grčku gde je imao dosta zapaženiju ulogu nego u Zvezdi, a nedugo nakon toga Duljaj je kao tinejdžer u sezoni 1997/98 dobio priliku kod Tumbakovića, koji ga je krajem osamdesetih godina trenirao u petlićima Partizana.

Najuspešnijem treneru u novijoj istoriji crno-belih i danas je u živom sećanju period kada je Duljaj kao dečak rano ujutru autobusom stizao iz Topole na treninge u Beograd, a da bi se potom trčeći spuštao ka Autokomandi ne bi li stigao na prevoz kojim bi otišao u školu.

Znao je Tumbaković to da ceni kada je postao trener prvog tima pa je na leto 1997. godine iz omladinskog pogona crno-belih povukao Duljaja, ali će borbeni vezista ozbiljniju ulogu u redovima beogradskog kluba dobiti tek u trećoj sezoni.

Period Duljajevih igračkih dana u Partizanu obeležiće tri šampionske titule i dva Kupa, ali i nekoliko bolnih poraza od Zvezde koji će obeležiti njegov početak i kraj karijere u crno-belom dresu.

Duljaju su posebno teško pala prva tri derbija u timu Partizana pošto je u svakom poražen od Zvezde, a naročito bolno bilo je u aprilu 1998. godine kada su crveno-beli slavili na „Marakani“ sa 4:0.

Na prvu pobedu čekaće tek u šampionskoj sezoni 1998/99 gde mu je uloga kod Tumbakovića bila nešto veća. Partizan je na jesen pobedio sa 2:1, dok je na proleće na Zvezdinom stadionu bilo 2:2.

U sećanju Duljaja naročito mesto nosiće prvi derbi u sezoni 1999/00 kada se našao u startnoj postavi crno-belih u pobedi od 2:0 protiv večitog rivala na domaćem terenu. Uprkos porazu u jesenjem derbiju, Zvezda je na proleće te sezone slavila 2:1 i na čelu sa trenerom Slavoljubom Muslinom osvojila titulu.

Proleće 2001. godine ostaće upamćeno po dva večita derbija u kratkom vremenskom razmaku zbog nereda prethodne jeseni. Crveno-beli su slavili u ponovljenoj utakmici 2:0, dok je nešto više od mesec dana kasnije Partizan pobedio u Humskoj 2:1.

Te 2001. godine Partizan je u finalu Kupa odigranom na „Marakani“ pobedio 1:0 golom Saše Ilića slabijom levom nogom van kaznenog prostora, što je prava retkost imajući u vidu karakteristike nekadašnjeg kapitena crno-belih. Duljaj je tada u Tumbakovićevom timu odigrao celu utakmicu stigavši do drugog trofeja Kupa Jugoslavije u razmaku od tri godine.

Naredne dve sezone u Partizanu biće najznačajnije u karijeri Duljaja pošto je prvi put u crno-belom dresu stigao do dve uzastopne titule šampiona države. Iako su crno-beli u poslednjim godinama Tumbakovića na mestu trenera osvajali titule, Zvezda je bila uspešnija u derbijima.

Naročito bolno bilo je s proleća 2002. godine kada su crveno-beli slavili u Humskoj 3:0, dok su godinu dana kasnije na svom terenu bili bolji od potonjeg šampiona Partizana 2:0.

Poslednjoj polusezonu u dresu Partizana, značajnu po istorijskom igranju u Ligi šampiona, Duljaj takođe neće pamtiti po dobrom, jer je njegov tim poražen na jesen na „Marakani“ sa ubedljivih“ 3:0. To je bio poslednji derbi čiji je akter bio kao fudbaler, a na pozornicu najveće utakmice srpskog fudbala vratiće se prošlog marta kada je na debiju poražen od Zvezde 1:0.

Nedugo zatim u plej-ofu bilo je 0:0, a jedinu i najveću pobedu kao trener Partizana Duljaj je ostvario krajem prošle godine. Crno-beli su na svom stadionu slavili protiv večitog rivala 2:1 preuzevši čelo tabele pred odlazak na zimsku pauzu, a koje su sačuvali do narednog okršaja dva tima ove subote.

Sa druge strane, Milojević ima priliku da sa Zvezdom nastavi šampionski niz koji je on započeo na proleće 2018. godine kada je osvojena prva od šest uzastopnih titula crveno-belih. Upravo su te debitantske sezone 2017/18 crveno-beli pod Milojevićevom palicom ostvarili prvu od dve pobede u derbiju koje će ovaj trener izvojevati za dve i po godine na klupi crveno-belih.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U prolećnom derbiju 2018. godine Zvezda je slavila sa 2:1. Isti rezultat će ponoviti dve godine kasnije, nepunih meseca dana pre nego što će od crno-belih izgubiti u finalu Kupa Srbije 1:0. Tog majskog dana Bojan Ostojić je golom u ranoj fazi utakmice sprečio Milojevića da uzme prvu „duplu krunu“ sa Zvezdom, što će dve godine kasnije uspeti Dejan Stanković.

Poslednji derbi kao trener Zvezde Milojević je vodio u septembru 2019. godine kada je u Humskoj poražen 2:0, a dva meseca kasnije i zvanično se rastao sa voljenim klubom nakon eliminacije iz Lige šampiona.

Sada u 172. večitom derbiju (subota od 17h) u 24. kolu Super lige Srbije, ima priliku da ostvari prvu pobede nad Partizanom još od aprila 2019. godine i šest kola pre kraja regularnog dela sezone vrati Zvezdu na čelo tabele pre borbe za titulu u plej-ofu.

Pravdu na ovoj utakmici će deliti sudija Pavle Ilić, debitant u večitim derbijama. Odluka da on sudi doneta je nakon višednevnog većanja pošto su glavni kandidati delegirani za druge utakmice.

Od ostalih zanimljivih superligaških okršaja u ovoj rundi, posebno interesantno biće u petak u Lučanima gde Mladost od 18:30 dočekuje Čukarički, dok će dva sata ranije kragujevački Radnički pokušati da nastavi sjajnu seriju rezultata na gostovanju Radniku u Surdulici. U istom terminu borben meč očekuje nas u Subotici između Spartaka i Novog Pazara.

Autor: Aleksandar Golubović

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke