Milojevićeva derbi verzija 2.0 - Potpuno nadigran rival, dve taktičke greške i "pucanje" na konferenciji

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 10.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Šta je povratnik na Zvezdinu klupu pokazao na 172 "večitom derbiju".

© Pedja Milosavljevic/STARSPORT/ 2024 ®
© Pedja Milosavljevic/STARSPORT/ 2024 ®

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su protiv "večitog" rivala Partizana u 172. "večitom derbiju", a meč na "Marakani" završen je rezultatom 2:2.

Bio je to jedan od najzanimljivih i najkvalitetnijih derbija u poslednje vreme, a po svemu viđenom domaćin bio bliži trijumfu.

Odigrala je Zvezda najbolji derbi sa Vladanom Milojevićem na klupi, nadigrali Partizan, ali su gosti herojskom igrom u defanzivi, uz puno sreće i najviše zahvaljujući sjajnom golmanu Aleksandru Jovanoviću odneli bod u Humsku i sačuvali prvo mesto na tabeli Super lige Srbije.

Ipak, ono što je prikazao šestostruki uzastopni šampion Srbije daje nadu crveno-beli da do kraja prvenstvene trke mogu da preteknu žilavi Partizan.

Za razliku od standardnih "čekalica" Zvezda je od prvog minuta juče krenula silovito ka golu rivala. Milojević se, atipično za sebe, opredelio za visoki presing i fudbal na gol više, uz dobar plan igre i korišćenje najjačih aduta.

Shvatio je Aranđelovčanin u pripremi utakmice da su bokovi najveća Zvezdina prednost, a to njegovi igrači demonstrirali na terenu. Hvang je stavljen na poziciju ofanzivnog veznog odakle je predvodio presing i sarađivao sa Ivanićemi po levoj strani odakle je domaćin konstantno pretio. Na drugoj strani brzonogom Osmanu Bukariju nije ni trebala pomoć, jer i sam može da pretrči rivale.

Tako je Zvezda konstantno bila blizu ili u šesnaestercu Partizana, ali su se domaći ispromašivali i pored dva postignuta gola, što govori i brojka od čak 29 udaraca ka golu Jovanovića. Iz ultra ofanzivne igre posledično su se izrodile i ipak malobrojne kontre rivala, ali ih je Partizan ubitačno koristio, što je timu Igora Duljaja i donelo povoljan rezultat sa "Marakane".

Ako je Milojevićeva priprema utakmica bila savršena, taktičke promene i izmene baš i nisu. Naravno uz ogradu da je sada lako to reći kada je sve završeno, a da je u gol ušla samo jedna od mnogobrojnih šansi u finišu o ovome se verovatno ne bi ni pisalo.

Povreda kapitena Aleksandra Dragovića sprečila je lidera crveno-belih da nastavi utakmicu posle pola časa igre, tada je Milojević napravio klasičnu izmenu i na teren poslao Nasera Đigu koji je odigrao sasvim koretan derbi. 

Ipak, nije bio najsigurniji u svoje defanzivce Aranđelovčanin kome je juče bio 54. rođendan posle primljenog gola u finišu prvog dela, pa je na startu drugog promenio formaciju i zaigrao sa trojicom pozadi, vrativši Srđana Mijalovića sa pozicije desnog beka u štopersku trojku, iako mu nijedna od te dve pozicije nije prirodna.

Upravo u tom sistemu domaći su odigrali jedini loš period u derbiju koji je trajao desetak minuta. Tada je Partizan preokrenuo pogotkom Alda Kalulua, a Milojević priznao grešku u 55. minutu kada je načinio nove dve izmene i veziste Gelora Kangu i Marka Stamenića zamenio ofanzivnim Pierom Olajinkom i mladim desnim bekom Ognjenom Mimovićem.

Tada se Zvezda vratila na standardni sistem igre sa četvoricom pozadi, Mijailović se konačno otarasio mesta kraj desne aut-linije i vratio se tamo gde pripada na sredinu terena.

Odmah nakon izmena Zvezdina igra se vratila u normalu, a prilike nastavile da se ređaju, što je rezultatiralo golom Šerifa Endiajea za izjednačenje 20 minuta pre kraja.

Kada je Ksander Severina 15 minuta pre kraja dobio crveni karton i ostavio rivala sa igračem manje na Milojeviću je bilo da povuče poslednji potez i zada finalni udarac Partizanu, ali je tada iz ove perspektive pogrešio.

Odlučio se možda i pod pritiskom želja publike da na teren uvede nedovoljno spremnog miljenika navijača Aleksandra Katai, iako "Magiko" muku muči sa leđima i nije odigrao ni minut u polusezoni do juče. Imala je Zvezdina desetka veliku priliku da smesti loptu u mrežu i donese trijumf svom timu, ali se u odsutnom trenutku nakon što mu se odbila lopta na nogu nije snašao, baš zato što u nogama nema utakmica, a kako je Zvezda bila sa igračem više, a pobeda joj bila neophodna, mnogo smislenije čini se da bi bilo uvesti još jednog napadača, a bila su ih dvojica u opticaju. Šampion Afrike Žan-Filip Kraso i 2.000.000 evra plaćeni supertalentovani Uroš Sremčević, obojica su ostali na klupi.

I na kraju Milojević je pokazao nešto novo i na konferenciji za medije. Navikli smo tvorca mnogobrojnih uspeha sa crveno-belima da nam daje šture odgovore na pitanja i ne otkriva o čemu stvarno misli u datom trenutku, ali je sinoć bio raspoložen da "otvori dušu". Požalio se Milojević da mu nije lako, jer je u javnosti stvorena slika da će Zvezda gotovo izvesno biti šampion, iako trenutno zaostaje za "večitim" rivalom, i to ne zbog kvaliteta na terenu već nefudbalskih stvari, sa čim se iskusni stručnjak ne miri.

Na taj način Milojević želeo pre svega da olakša sebi povratnički boravak na "Marakani", smanji pritisak i mirnije nastavi borbu za odbranu titule. Neki novi Vladan Milojević se ukazao na 172. "večitom derbiju", bolja ili lošija verzija vreme će pokazati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke