Mladost, a uspeh ludost – "Sportske“ u poseti najvećoj senzaciji u istoriji srpskog fudbala

Autor: Nemanja Janošev
petak 20.05.2022.
16:44
Izvor: Sportske.net

Upoznajte novog superligaša.

Nemanja Janošev/Sportske.net
Nemanja Janošev/Sportske.net

Povezane vesti

Fudbalski klub Mladost GAT je do skora bio sasvim običan tim iz kraja gde se posle utakmica redovno pravilo druženje uz piće i pečenje, te su mečevi više služili kao vid rekreacije i bega iz stvarnosti. Danas, Mladost je superligaš!

Ekipa koju sa klupe predvodi Ljubomir Ristovski slagala je delove puzle iz godine u godinu i preskakala rangove ne bi li ove sezone uspeli da izbore i onaj najviši. Pre samo četiri godine nastupali su u Novosadskoj ligi, što važi za amaterski rang fudbala, a kada im se prilika za društvo najboljih u zemlji ukazala, oni su rešili da je oberučke prihvate.

Bili smo u poseti u prostorijama kluba sa naselja Satelit gde nas je ugostio predsednik Mladosti Miroslav Kresović koji nam je približio kako je krenulo podizati organizaciju ni iz čega i doneti Novom Sadu još jednog superligaša - trećeg u istoriji.

"Posle četiri godine uzastopnih promocija napravili smo nešto što niko nije napravio u Srbiji. Iznenađeni smo i nismo iznenađeni jer smo svi radili kao jedna porodica. Od mene kao predsednika, glavnog finansijara Dejana Slijepčevića, pa sve do domara. Svi smo dali svoj doprinos i maksimum. Iz Srpske, ušli smo u PLS i namera nam je da budemo među prvih pet ekipa. Na polusezoni smo bili drugi i to nas je poguralo. Pojačali smo se i sada smo tu gde jesmo. Ponosan sam na „mali klub“, ali više nismo mali klub jer smo sada u rangu sa Vojvodinom, Zvezdom i Partizanom. Ponosan sam na sve nas, igrače, stručni štab, navijače i celokupnu upravu“, započeo je Kresović razgovor za "Sportske.net".

Nemanja Janošev/Sportske.net

Klub je potpomognut glavnim finansijerom i vlasnikom građevinske firme GAT Dejanom Slijepčevićem koji je oduvek sanjao da poseduje fudbalski tim.

"Došlo je prirodno... Na nagovor Dejana Slijepčevića pre četiri godine, ja sam došao u klub. Uvek se dajem 100 odsto u ono što radim. Brzo sam i učio, davao svoj maksimum i pravio dobar izbor igrača. Tako je sve krenulo, iz lige u ligu i sada smo tu gde jesmo. Daleko od toga da se nisam nadao, imao sam veru u sebe i u trud koji smo svi mi davali".

Uprkos tome što su prošle godine debitovali u Prvoj ligi Srbije i za rivale imali redovne članove Super lige Inđiju i Javor, Mladost je dva kola pre kraja obezbedila promociju u viši rang. Priznaju nam da nisu očekivali da sve teče ovom brzinom, ali da su verovali - jesu.

"Nismo imali lak zadatak jer smo protiv sebe imali rivale koji su dugo u PLS i SLS. Samim tim što smo prvi deo sezone igrali u Čelarevu, bili smo domaćini-gosti, što je, naravno, bila otežavajuća okolnost za nas. Mi smo klub iz kraja i imamo dosta navijača iz Novog naselja i Satelita koji su jedni od najvećih delova Novog Sada. Ali, kada smo dobili dozvolu da igramo ovde, uvek smo imali preko 1000 navijača što nam je mnogo pomoglo“.

Tim je sačinjen od raznih profila igrača. U zadnjoj liniji poseduju internacionalca, Brazilca Souze, zatim iskusih vezista Jočića, Srđana Dimitrova, te mlađanog Milana Vidakova koji je najbolji strelac ekipe i na pozajmici je iz Vojvodine.

"Napravili smo igrački kadar od mladosti i iskustva. Imamo Dimitrova koji ima izuzetnu karijeru, doveli smo Mileta Savkovića i Branislava Jočića koji uz sebe imaju preko 200 utakmica u SLS i koji su nam doneli iskustvo među ovaj mlad tim. Ne bih izdvajao nikoga. Svako je bio poseban šraf u ovom timu. Moja filozofija je da gradim veliku porodicu i da budem tu za njih 24 sata".

FK Mladost GAT

S obzirom na to da je napravio iskorak u ovoj kampanji sa 18 pogodaka, postavlja se pitanje da li će Vojvodina pružiti šansu Milanu Vidakovu ili će pak predvoditi napad Mladosti i naredne sezone*

"Što se tiče Milana Vidakova, zaista ne znamo. On se vraća u Vojvodinu. Njegov odlazak će se definitivno osetiti, ali isto tako, idemo dalje. Klub je mnogo dao njemu i on je uzvratio. Sve zavisi od uprave Vojvodine šta će se dogoditi, to ćemo da sačekamo. Što se ostalih pojačanja tiče, ekipa treba da se nadogradi kako bismo bili konkurentni. Trenutno pravimo analize, polako se pripremamo, ali nemamo mnogo vremena jer prvenstvo počinje mnogo ranije zbog Svetskog prvenstva u Kataru. Daćemo sve od sebe da poginemo lestvicu“.

Ono što je takođe u izmaglici, jeste kakva je budućnost trenera Ljubomira Ristovskog. Neophodno je da sve strane iznesu svoje viđenje i planove, te ne bi trebalo da bude problema ukoliko im se ambicije poklapaju. 

"Ne možemo ništa sa sigurnošću da tvrdimo. Trener Ristovski je odradio odličan posao, ali tek bismo trebali svi da sednemo i vidimo gde smo i šta su dalji planovi".

FK Mladost GAT

"Kada sam došao ovde, zatekao sam to što sam zatekao. Šta možete da zateknete u jednom klubu koji igra peti rang novosadskog fudbala? Postepeno smo dovodili igrače, stručni štab i imali smo jako veliki problem jer smo u isto vreme morali da radimo infrastrukturu u vidu prostorija, svlačionica, terena, tribina... Iz lige u ligu smo ulazili pametniji, jači, veći i opet ne mogu da ne spomenem vlasnika kompanije GAT Dejana Slijepčevića koji je uvek tu bio za nas da nas sasluša i podrži u svim projektima. Kada smo dolazili ovde i on i ja imali smo neki cilj i on je ostvaren. Nismo verovali da ćemo "preko noći“ doći do ovoga. Naravno, nije bilo bukvalno tako jer je izdvojeno mnogo rada, truda i finansija da bi se to postiglo i sada uživamo u svemu što smo postigli i polako se pripremamo za dalje pobede“.

Nemanja Janošev/Sportske.net

Mladost neće moći da igra na svojoj "GAT Areni" na početku naredne sezone budući da ona ne ispunjava uslove za superligaški fudbal. Postoje dve opcije o kojima smo pisali, ali želja svih u klubu je da se utakmice igraju na Satelitu.

"Trebalo bi da sednemo svi zajedno i da vidimo. Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti izgrađena još ta jedna tribina kako bismo igrali bez problema“.

Da je Proleter izbegao eliminaciju, Novi Sad bi imao tri predstavnika u elitnom rangu takmičenja. Ovaj grad poseduje samo jedan stadion koji ispunjava najviše kriterijume domaćeg fudbala, pa se postavljalo pitanje da li će biti "tesno" ukoliko Proleter opstane. Pitali smo Kresovića da li je Proleter bio pod moranjem da ostane bez superligaškog statusa, što je on decidirano odbacio.

"Ne mislim da je Proleter morao da ispadne. Novi Sad je veliki grad i zaslužuje da ima više superligaša. To je moj stav. Novi Sad mora da ima i više prvoligaša. Imamo dosta talentovane dece u Novom Sadu i to bi trebalo da postane konstanta. Što se nas tiče, imamo naše omladince i moramo im usmeriti dovoljnu količinu pažnje".

Na društvenim mrežama su se pojavljivali brojni komentari na koje je i sam predsednik kluba nailazio. Kresović ističe da je Mladost isključivo sopstvenim radom dospela tu gde jeste, te da je jedino njihova adresa mesto na koje mora da zakuca svako ko ima drugačije mišljenje.

"Nismo imali ničiju potporu sa strane. Mi smo isključivo našim radom i trudom napravili ono što smo napravili. Bili smo svi kao jedan i ne mogu nikog ponaosob da izdvojim. Samo bih čestitao i stručnom štabu i igračima ovom prilikom, a komentari kao komentari. Čitam ih, uvek ih ima i uvek će ih biti“, završava Kresović.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke