Na današnji dan - Žiga razbio Rimljane, Stojke ljubio Zvezdin grb...

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.12.2016.
15:51
Izvor: Sportske.net

Vreme ''leti'', već 11 godina je prošlo od poslednje velike evropske utakmice na Marakani u kojoj je Zvezda izašla kao pobednik. Rival crveno-belima bila je italijanska Roma, briljirao je Nikola Žigić, a tadašnji golman Zvezde Vladimir Stojković u finišu

Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube

Povezane vesti

Bila je to utakmica četvrtog kola tadašnje Lige UEFA. Zvezda se takmičila u Grupi E, sa Romom, Strazburom, Bazelom i Tromzom. Sistem takmičenja je bio takav da se sa svakim od pomenutih rivala igrala samo po jedna utakmica, a prve tri ekipe iz grupe su obezbedile prolaz dalje.

Zvezda je loše započela takmičenje u ovoj grupi, poražena je od Bazela na Marakani sa 2-1, onda i u Norveškoj od Tromza sa 3-1, pa je meč protiv Rome u Beogradu značio ''biti il' ne biti'' za ekipu Valtera Zenge, koji je tada vodio Zvezdu.

I zaista, bila je to sjajna predstava beogradskih crveno-belih, Zvezda je slavila sa ubedljivih 3-1 i zadržala izglede da u poslednjem kolu protiv Strazbura ipak izbori plasman u narednu fazu takmičenja.

Naravno, ne treba ni posebno isticati da je Zvezda u ovom meču, odigranom 1. decembra 2005. godine, imala fantastičnu podršku sa tribina, ali nije sve krenulo prema očekivanjima.

Roma, koja je u ovom meču nastupila bez Totija, Montele, Kivua, Dakura, povela je u 23. minutu, kada je Šabani Nonda iskoristio grešku Nenada Kovačevića, zatim i lošu intervenciju Biševca i rutinski savladao Stojkovića - 0:1.

Ipak, to nije poremetilo domaće, koji su, predvođeni sjajnim Nikolom Žigićem, uskoro izborili preokret.

Igrao se 37. minut, Boško Janković je odlično centrirao za Žigića, koji je najviši u skoku i golman Ćurći je nemoćan - 1:1.

Zvezda je u nastavku igrala i sa još jednim napadačem, Milanom Purovićem, koji je u 78. minutu krunisao bolju i ambiciozniju igru Crvene zvezde u ovom meču. Nikola Žigić je ovog puta bio asistent, a Purović je postigao lep gol za toliko željeno vođstvo od 2:1.

A da pobeda bude i spektakularna, doprinela su dva detalja iz samog finiša. Prvo je u 86. minutu Nikola Žigić osvojio loptu na tridesetak metara od gola, krenuo korak-dva i raspalio po lopti koja je ''skinula paučinu'' za ''erupciju oduševljenja'' na Marakani - 3:1.

I onda, u poslednjim minutima igre, Luković je skrivio jedanaesterac, Kasano je bio izvođač najstrože kazne, pokušao je ''Panenkom'' da ponizi Stojkovića, ali je ovaj bio oprezan, uhvatio živu loptu i proslavio ovu odbrani u pobedu svog tima, poljubivši Zvezdin grb.

Nažalost, u poslednjem kolu u Strazburu, crveno-beli nisu uspeli da pobede, u dramatičnoj završnici su prokockali vođstvo i takmičenje u Ligi UEFA završili na četvrtom mestu. Dalje su otišli Strazbur, Roma i Bazel.

Crvena zvezda: Stojković, Luković, Dudić, Biševac, Basta, Đokaj (Mudrinić 75), Janković, Kovačević, Milovanović (Purović 58; Joksimović 87), Mladenović, Žigić.

Roma: Ćurći, Panući, Kufur, Mekses, Alvarez (Rosi 72), Akvilani, Harža, De Rosi, Kasano, Kufre (Tadei 82), Nonda
.

Ne propustite