SP 2026 napadamo u renoviranom timu? Ovako će izgledati Srbija u narednom ciklusu!

Autor: Milovan Longinov
sreda 26.06.2024.
11:05
Izvor: Sportske.net

Da li je vreme i kako bi izgledala smena generacije?

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije iza sebe ima još jedan završeni ciklus, koji je neuspešno završen u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Sada sledi nimalo laka A grupa Lige nacija, ali i ono još važnije - kvalifikacije za Mundijal 2026. godine. Kao što je poznato, Dragan Stojković je uoči odlaska u Nemačku dobio poverenje i zadatak da nas povede do još jednog Mundijala, koji će se 2026. godine održati u SAD, Kanadi i Meksiku.

Treba istaći da će ovo biti prvi Mundijal sa 48 reprezentacija, tako da će samim tim biti i lakše da se domognemo još jednog velikog turnira.

Ono što nas zanima jeste - ko će od trenutnih igrača biti u mogućnosti da zaigra i za dve godine na Mundijalu?

Naravno, moramo početi od kapitena i najstarijeg igrača Dušana Tadića. Naš kapiten u novembru puni 36 godina, dakle na SP će imati nepunih 38. Svakako da možemo da uzmemo za primer Luku Modrića, koji i na pragu 40. igra kao mladić, ali ostaje da vidimo gde će Tadić igrati i na kom nivou u naredne dve godine. Po njegovoj fizičkoj spremi, svakako da ima još nekoliko sezona u nogama, videćemo na kom nivou. 

Ako pogledamo zamene, nameće se da je Lazar Samardžić projektovan da bude ta "desetka" i taj ofanzivni vezni igrač koji će moći da obuje Dućine kopačke na duge staze. 

Drugi o kome moramo da mislimo je - Aleksandar Mitrović. On je šest godina mlađi od Duće, što nije malo, ali kod Mitra će definitivno problem biti ako ostane u Saudijskoj Arabiji tokom naredne dve godine. Odlazak iz takmičarski i fizički najjače i najzahtevnije lige u jednu ispodprosečnu kakva je arapska, svakako da je uticalo i na Mitra. A još više će uticati kada u nogama i telu bude imao tri, a ne samo jednu godinu na arapskom tlu. Mitar je, bez dileme, najveća legenda ove generacija ako pogledamo koliko nam je radosti doneo, ali ostaje da vidimo koliko će biti spreman za najveća dela i 2026. Tu imamo svakako Dušana Vlahovića, Luku Jovića, a ne treba zaboraviti ni da je Dragan Stojković na širi spisak pozvao i Mihaila Ivanovića, Vošinog bisera koga sigurno čeka veliki transfer i svakako lepa karijera. Ne smemo zaboraviti ni 20-godišnjeg Petra Ratkova koji nije igrao, ali je osetio reprezentaciju i šta znači biti deo nje na jednom turniru.   

Od ostalih igrača iz 30+ grupe, svakako da prednjače Nemanja Gudelj i Filip Kostić koji su vukli najveći deo proteklog ciklusa. Gudelj već sada ima 32, a ruku na srce, ovaj turnir je pokazao da nije na onom starom nivou kada je bio oslonac i spona između odbrane i veznog reda. Kostić je sve skloniji povredama, biološki sat čini svoje, posebno i što je on taj tip igrača, eksplozivan, brz, fizički se mnogo troši i to utiče na njegovo fizičko stanje. On će 2026. imati 33 godine, a ono što još više brine jeste što je Filip Mladenović godinu dana stariji i što će imati pune 34 pred Mundijal. 

Za razliku od veznog reda, gde ostaju Ivan Ilić, Saša Lukić, (Nemanja Maksimović je na pragu 30, već!), pozicija levog vingera, gde smo navikli na Kostićeve prodore i opasne centaršuteve, mogli bismo uskoro imati problem. Mijat Gaćinović je pokazao da nije rešenje za tu poziciju, a i on će prebaciti 30. tokom narednog ciklusa, a ne može se reći  ni da je bio standardan reprezentativac. Nekako se samo crta da bi to u narednom periodu morao da bude Aleksandar Ćirković iz TSC-a, koji ima tek 22 godine. Istina da je on više krilo, ali bio je i Živković dok nije postao pravi "vinger". 

Što se tiče odbrane i golmana, te pozicije su nam najstabilnije. Rajko, Vanja i Petrović lagano mogu da izguraju još dva ciklusa, znate kako kažu za golmane, da su kao vino i njihov biološki sat ipak sporije otkucava. Na štoperima imamo Pavlovića i Milenkovića i svakako Veljkovića, Spajić već ima 32 godine, možda će se Nemanja Stojić ustaliti, iako je tek u 26. dočekao debitantski poziv. Posebno treba pratiti i Mihaila Ilića, koji je iz Partizana otišao u Bolonju.

Svakako da je najveća enigma i najveći znak pitanja iznad imena - Sergeja Milinković-Savića. Ovde važi ista priča kao i za Mitra. Ako za sobom bude imao tri godine, a ovako izgleda posle nepune jedne u Saudijskoj Arabiji, teško da će u 31. za Mundijal 2026. biti na potrebnom nivou. To je nekako realnost, ali i subjektivni osećaj svih nas koji smo ga gledali na EP i tokom proteklih meseci. Sergej poseduje neke ozbiljne kvalitete, ali i veoma neozbiljne karakteristike, koje ne možemo pravdati "njegovim gabaritom" i činjenicom da je on jednostavno "samo takav". 

Ko su igrači koji mogu da budu na početku zenita ili u poslednjim delovima svojih? 

Osim golmana, Pavlovića, Milenkovića, tu su svakako Ilić, kao i Samardžić, Vlahović, Saša Lukić, Veljko Birmančević, Luka Jović, Andrija Živković. Svi oni će biti u rasponu od 24. do 29. godine, odnosno kada bi morali da budu u svom "prajmu". 

Ko su nove nade koje nisu bile na ovom turniru? 

Smena generacija biće jako teška za nas. Mlada i omladinska reprezentacija propuštaju evropska prvenstva i ne može se reći da je bilo ko od mlađih reprezentativaca garant za A tim. Pomenuli smo Mihaila Ivanovića i Aleksandra Ćirkovića, a tu su sigurno i članovi Radničkog 1923 - Matija Gluščević (20), Milan Aleksić (18), koje je selektor Stojković i javno apostrofirao kao buduće potencijalne A reprezentativce. Kosta Nedeljković je otišao u Aston Vilu i njegov razvoj moramo pomno pratiti, jer je jedan od retkih naših igrača u "ligama petica" i jedini u Premijer ligi. Svakako da moramo pomenuti i Sameda Baždara, koji je takođe bio na ovom okupljanju i predviđaju mu reprezentativnu karijeru. Dejan Joveljić ne igra loše u Americi, dok je i Eraković otpao iako je prethodno bio redovan reprezentativac.  

Kako bi mogao da izgleda potencijalni tim sa blagom smenom generacija, pa čak i u potencijalnim promenama formacije? 

Golmani - Rajković/Petrović/VMS 

Bekovi/vingeri - Kosta Nedeljković, Ćirković, Živković, Birmančević

Štoperi - Pavlović, Milenković, Stojić/Eraković/Ilić? 

Centralni vezni - Ilić, Lukić, Samardžić

Napad - Vlahović, Jović, Ratkov, Baždar

Nove mlade nade sa postepeno većom minutažom - Gluščević, Aleksić, Ivanović...

Postepeno smanjenje minutaže/uloga - Tadić, Mitrović, Kostić, SMS...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Rajhard
Wednesday, 26.06.2024
11:25

Ko si ti novinare da praviš reprezentaciju u budućnosti, imamo mi sad važnije probleme smeniti Savez, selektora sa pomoćnicima, izabrati novu skupštinu Saveza novog predsednika i ostalo rukovodstvo pa onda izabrati novog selektora za naredni period, a igrača će Srbija uvek imati nije tvoje da o tome pišeš.