Neki novi Partizan iliti "Stolica ball" - Analiza iz ptičje perspektive nagoveštava inovacije

Autor: Nemanja Janošev
sreda 29.06.2022.
15:20
Izvor: Sportske.net

Navijači vole da se šale s nazivom novog stila igre, ali mogu li ovako i protiv kvalitetnijih protivnika?

FK Partizan/Miroslav Todorović
FK Partizan/Miroslav Todorović

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana pripremaju se u Sloveniji i juče su zabeležili prvu pobedu pod vođstvom novog trenera Ilije Stolice. 

Sa mnogo skepticizma dočekan je bivši strateg Voždovca, posebno jer su se po naslovnicama provlačila atraktivnija imena u vidu Marka Nikolića i sl. Ipak, to ne znači da se u Humskoj neće igrati atraktivan fudbal. Nakon što je momentalno rešio da izvrši rez u igračkom kadru i odrekne se brojnih fudbalera poput Lazara Markovića, Lazara Pavlovića, Aleksandra Miljkovića, Nemanje Miletića i drugih, Ilija Stolica je ekspresno započeo svoj mandat u Partizanu.

Bilo je i dolazaka u vidu Aleksandra Filipovića, Zlatana Šehovića i Patrika Andradea, a Stolica veruje u proces i novi sistem igre koji želi da implementira u grupaciju koju ima. Da će mu biti teško - hoće - što se videlo protiv Kluža pre nekoliko dana, ali ruku na srce, i dalje ne može da računa na sve raspoložive snage. Nema Rikarda Gomeša, Marka Milovanovića, Nemanje Jovića, Igora Vujačića, Saše Zdjelara, Danila Pantića... 

Ipak, ako je suditi prema viđenom protiv Spartaka iz Trnave, koji, doduše, nije pokazao vanserijski kvalitet u jučerašnjoj kontrolnoj utakmici - Partizan će igrati drugačije u svakoj liniji. Biće to moderniji fudbal, sa, možda i trojicom pozadi u zavisnosti šta će odlučiti Stolica kada bude imao sve defanzivce na broju, te ofanzivnim bekovima. Brz i tačan protok lopte u ovakvom sistemu igra krucijalnu ulogu, što je protiv Spartaka igračima u crnoj opremi polazilo za nogom, ali rano je suditi nakon jedne dobre utakmice protiv tima osrednjeg kvaliteta.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Partizan je do golova dolazio strpljivom izgradnjom napada. Morali su "okolo" da dolaze do završnice jer pred golom protivnika nije bilo igrača koji bi se izvlačili, bili pretnja u skoku, duelima... Stoga je sredina terena igrala krucijalnu ulogu i lopte koje su slali Fejsa, Natho i ostali, u jučerašnjem slučaju, bile su preko odbrane protivnika koja nije uspevala da isprati utrčavanja Partizanovih igrača (Uroševića, Lutovca, Andradea) i za to su kažnjavani.

U stručnom štabu crno-belih se nalazi srpski fudbalski analitičar Luka Jevtović, koji je nekoliko godina deo "klupe" Ilije Stolice. Ukoliko ste gledali velika nacionalna takmičenja prethodnih godina na programima Radio-televizije Srbije, mogli ste da ga vidite kako pojašnjava određene taktičke zamisli trenera. 

On pažljivo promatra svaki detalj i vodi račina da analiza bude temeljna, pa je tako na pripremama u Sloveniji opremljena kamerama iz ptičje perspektive koje olakšavaju analizu. 

Pogodak koji je postigao Aleksandar Lutovac je pušten u javnost i obrisi igre koju želi Ilija Stolica su uočljivi. Viđen je čak 31 kontakt s loptom igrača u crnoj opremi pre nego što je ona završila u mreži rivala. Navijači vole da se šale, te su novu formu igre nazvali "Stolica ball"... Da li će tako biti kada svi budu na broju i kada spram Partizana bude kvalitetniji protivnik, ostaje da se vidi u bliskoj budućnosti, koliko već protiv Fenerbahčea za nekoliko dana.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke