Nestašni Zvezdin sin režirao preokret za treću vezanu duplu krunu crveno-belih

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.05.2023.
22:59
Izvor: Sportske.net

Odlična utakmica na "Marakani" gde Kup i ostaje.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde odbranili su trofej Kupa Srbije pošto su u finalu na stadionu "Rajko Mitić" posle preokreta pobedili Čukarički sa 2:1 (0:1).

Sadržajna, dinamična utakmica viđena je na najvećem srpskom stadionu i razuverila sve one (nas) koji su (smo) mislili da od uzbuđenja nema ništa. Crvena zvezda je stigla do treće vezane duple krune, a Miloš Milojević se na najbolji mogući način oprašta od kluba kojem je to obezbedio sa svojim igračima i stručnim štabom.

Nije prošlo tri minuta do prve šanse na utakmici koju je imao domaćin. Udarac posle prekida oprobao je Aleksandar Katai, ali je Belić bez većih poteškoća odbio tu loptu nazad u polje. To je bila prva naznaka da će Crvena zvezda od prvog momenta želeti da nametne svoj stil igre i da pritisne rivala. Tako se i dogodilo. Kontrolisali su sredinu terena, imali nekoliko opasnih napada, ali onda je usledio šok. Prvobitno je Čukarički posle odlične akcije došao u situaciju za vođstvo preko Đorđa Ivanovića, što je Borjan odbranio, a zatim je Badamosi pogodio stativu.

Tada se dešava jedan od najlepših golova u istoriji Kupova naše zemlje. Marko Docić je izveo korner sa desne strane, a lopta je direktno otišla u mrežu Milana Borjana. Nema dileme, gol ide direktno na dušu Zvezdinom kapitenu koji je pri letu lopte načinio nekoliko koraka ka prvoj stativi ostavši tako „kratak“ za taman toliko. Pritom, na drugoj nije bilo nikoga od igrača Crvene zvezde. Potcenio je Docića i to mu se obilo o glavu.

Utakmica se tada potpuno otvorila i gledali smo veoma zanimljiv fudbal. Nešto što u najavi nije moglo da se očekuje, a kada je uoči samog duela bilo poznato da će „Marakana“ ugostiti svega oko 10.000 duša, uz kišovite uslove, mnogi su klonuli. Dve ekipe su se pobrinule da zabava ne izostane.

Čukarički je ubrzo mogao i do 2:0 kada je Nemanja Tošić posle još jednog kornera Docića glavom namučio Borjana, ali ovog puta čuvar mreže srpskog šampiona bio je izuzetan. Morala je Zvezda da odgovori i znalo se da hoće. Nizale su se šanse preko Aleksandra Kataija kojeg je do proslave gola sprečio sveprisutni Đorđe Ivanović. Zatim su tu usledile prilike Gelora Kange i Mirka Ivanića, ali na pauzu se otišlo minimalnim rezultatom u korist Kerkezovog tima.

Na istovetan način kako je počelo prvo, startovalo je drugo poluvreme. Nije prošlo ni puna tri minuta, a Aleksandar Katai je tukao sa distance posle strpljivog napada i povratne lopte Mirka Ivanića. Lopta je prohujala pored konstrukcije gola, nije mnogo nedostajalo...

Atmosfera je uprkos svemu bila na nivou, domaće pristalice su priželjkivale poravnanje i to s razlogom. Zvezda je kontinuirano napadala... Pre jednog sata igre, Milojević je reagovao uvođenjem Kangve umesto Kange i Lazara Nikolića ispred Aleksa Viga. Promene su momentalno urodile plodom. Brzo izveden korner u 61. minutu, Kings Kangva šalje jak i precizan centaršut na pet metara, a tamo se pred severom poklanja Aleksandar Pešić za poravnanje. Desio se tada i dosta neprijatan momenat pri slavlju. Pešić je u adrenalinu skinuo dres, Dragović mu je dotrčao pokušavši da mu sugeriše da ga obuče kako ne bi dobio crveni karton na šta je napadač Crvene zvezde odgovorio agresivno odgurnuvši svog saigrača. Neprimeren i nekolegijalan potez.

Nastavili su se talasi Crvene zvezde. U međuvremenu je i Katai napustio igru, zamenio ga je Rakonjac, kasnije je i Rodić dobio šansu pre Azarova. Ali, između te dve promene, desila se i ona na semaforu. Egzekutor je bio isti kao i 15 minuta pre – Aleksandar Pešić. Izvlačenje na stranu i precizan udarac kroz Belićeve noge za preokret.

Čukarički je krenuo na sve ili ništa. Izbora nisu imali, pa su napore usmerili ka ofanzivi. Moglo je to da ih nagradi u 80. minutu kada je Docić ponovo demonstrirao kakav prekid poseduje. Sa tridesetak metara iskosa oštro je centrirao i pogodio stativu.

Pokušao je nedugo zatim i Mohamed Badamosi, vrlo atraktivno, makazicama i nije mu mnogo falilo da možda i nadmaši majstoriju Docića iz prvog poluvremena. Time je zaslužio aplauze i Zvezdine publike. 

Do kraja susreta promene rezultata nije bilo i Crvena zvezda je stigla do istorijske, nikada do sada viđene, treće vezane duple krune. Ovo je ujedno i šesti Kup Srbije za crveno-bele od osamostaljenja, a ukupno 27.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke