Nije Napredak prvi, Zvezda je nekad bila domaćin na JNA

Autor: Darko Mitrović
petak 19.07.2024.
18:30
Izvor: Sportske.net

Stariji to dobro znaju, ali prilika je da se i mlađi podsete.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Superligaška sezona počinje večeras, utakmicama u Leskovcu između kragujevačkog Radničkog i Železničara, kao i u Humskoj, gde će Partizan na svom terenu biti gost (!?) protiv Napretka.

Verovatno ste čitali prethodnih dana, stadion u Kruševcu se renovira, pa je Napredak morao da traži alternativno rešenje na startu sezone, gde bi mogao da dočeka ekipu Partizana.

Izgledalo je da će se igrati na novom stadionu u Loznici, ali je onda došlo do neočekivanog obrta i odluke Kruševljana da budu domaćini u Humskoj, sve dok njihov stadion ne dobije neophodnu dozvolu, odnosno dok radovi u Kruševcu ne budu završeni.

Ali, ako ste mislili da je Partizan prvi put gost na svom stadionu, onda sigurno spadate u naše mlađe čitaoce.

Zanimljivo je da je Crvena zvezda bila domaćin na stadionu u Humskoj, i to ne u kratkom periodu, već čitavih 16-17 godina!

To se dešavalo u periodu posle Drugog svetskog rata, sve do novembra 1963. godine, kada je otvoren stadion u Ljutice Bogdana, koji danas nosi ime Rajka Mitića, odnosno popularna ''Marakana''.

Do te 1963. su se, dakle, večiti derbiji igrali u Humskoj, Partizan je tu i dočekivao, ali i bio gost Crvenoj zvezdi, sve do 33. večitog derbija, odigranog 17. novembra 1963, kada je Zvezda pred oko 75.000 gledalaca na ''Marakani'' savladala Partizan sa 1:0, golom Prljinčevića već u petom minutu meča.

Do tog 33. derbija, bilans u duelima Zvezde i Partizana kada su crveno-beli bili domaćini na stadionu JNA bio je: pet pobeda Zvezde, šest remija i četiri pobede Partizana u prvenstvenim mečevima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke