Niš izabrao najbolje u sportu - FK Radnički najuspešniji kolektiv

Autor: Mladen Heleta
subota 24.12.2022.
16:45
Izvor: Sportske.net

Najbolji sportista je kajakaš Marko Đorđević.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Tradicija kakvoj nema ravne u ovoj vrsti sumiranja sportskih rezultata, manifestacija po kojoj je sportski Niš prepoznatljiv ne samo u Srbiji nego i mnogo šire - "Izbor sportiste godine grada", u organizaciji Sekcije sportskih novinara Niša, ove godine održao se 44. put zaredom.

Ovaj put nije bilo gala priredbe na kakvu su Nišlije navikle, već je manifestacija bila u malo drugačijoj formi i pod otvorenim nebom, ali je tradicija sačuvana, a Niš je dobio svoje najbolje sportiste.

Najbolji sportski kolektiv je Fudbalski klub Radnički, najbolji sportista grada je kajakaš Marko Đorđević iz kluba Gusar, a najbolji mladi sportista je streličar Mihajlo Stefanović iz kluba Niš.

Specijalno priznanje dobio je Zoran Tuta Živković, nekadašnji rukometni golman, trener i selektor reprezentacije povodom 50 godina od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Ono po čemu je ovaj izbor jedinstven jeste sastav žirija, jer ga, osim niških sportskih novinara, članova Sekcije, čine i svi dosadašnji dobitnici laskavog priznanja "Sportista godine Niša", najveće sportske legende grada Niša.

Žiri je i ove godine zasedao, a uz opštu konstataciju da su rezultati, generalno slabiji nego prethodnih godina, te da je primetan zabrinjavajući pad u kvalitetu niškog sporta, obavljeno je glasanje, u skaldu sa Pravilnikom i njegovim jasno postavljenim kriterijumima. Glasalo se, kao i uvek, po principu tri, dva i jedan bod u svakoj od kategorija, a nakon što su rezultati sabrani pobednici su gore pomenuti pojedinci i kolektiv.

Prvi put u istoriji ovog izbora Grad Niš nije bio pokrovitelj i nije prepoznao nešto što ima tradiciju više od četiri decenije.

Kompletna godina, računajući jesenju polusezonu tekućeg špampionata, možda nije bila idealna za FK Radnički, ali je to kolektiv koji je u prošloj sezoni, a svakako u 2022. godini, ostvario najveći uspeh od svih niških ekipnih sportova, osvojio je četvrto mesto u Superligi Srbije i predstavljao Niš na međunarodnoj sceni, u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencije.

Kajakaš Gusara Đorđević potvrdio se na prelazu iz juniorske u seniorsku konkurenciju. U juniorskoj je ranije postizao evropski vredne rezultate, a ove godine je u seniorskoj bio apsolutno dominantan na Prvenstvu Srbije u olimpijskoj disciplini kajak-slalom, kao i u disciplini 3 puta K1. 

Kalendarska godina mladog streličara Mihajla Stefanovića izgledala je ovako: Prvo mesto na Dvoranskom državnom prvenstvu za seniore; prvo mesto kao junior na Dvoranskom državnom prvenstvu za mlade i veterane; prvo mesto kao junior na Državnom prvenstvu za mlade i veterane na otvorenom; na Mediteranskim igrama u Alžiru deveto mesto u seniorskoj konkurenciji (izgubio u osmini finala sa 6:2 od olimpijskog pobednika Mete Gazosa); prvo mesto kao junior na Centralnoevropskom kupu u Budimpešti; treće mesto kao junior na Mediteranskom Afrodita kupu u Larnaki; brojna seniorska prva mesta na saveznim turnirima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke