Nišlijama i Pazarcima stigao odgovor iz FSS, zbog čega je TSC dobio najviše novca?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 30.12.2020.
08:46
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Funkcioner objasnio o čemu se radi.

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović odgovorio je na optužbe niškog Radničkog i Novog Pazara da raspodela UEFA sredstava solidarnosti nije učinjena pravedno.

"Nije ovo prvi put da se dele UEFA sredstva solidarnosti. Svi klubovi vrlo dobro znaju na koji način se opredeljuju iznosi i po kojim kriterijumima. Ovde oštećenih nema. Princip podele ove godine je isti kao i prethodnih. Svaki klub ima mogućnost da pošalje zahtev Zajednici klubova Super i Prve lige. Na osnovu tih zahteva IO Zajednice upućuje predlog Izvršnom odboru FS Srbije o konačnoj raspodeli. Po pravilu, IO FSS taj predlog prihvata", kazao je funkcioner FSS u intervjuu za Sportski žurnal.

On je potom konkretno objasnio i kriterijume.

"Osnovni kriterijumi za raspodelu sredstava su: sadržaji pomenutih zahteva, započeti ili planirani infrastrukturni projekti, visina i iznos ukupnih ulaganja, nivo učešća kluba u ukupnoj investiciji i učešće lokalne samouprave. Vrlo je važno istaći da su ova sredstva namenska i da se mogu koristiti za razvoj omladinskih akademija i za razvoj infrastrukture klubova. Nikako za tekuću potrošnju.

Upravo poštujući predlog Zajednice baziran na konkretnim zahtevima klubova, oni klubovi koji nisu u zahtevima naveli konkretne infrastrukturne projekte, dobijali su 50.000 evra i manje, dok su svi koji su aplicirali sa konkretnim projektima dobijali veće iznose u zavisnosti od visine samog projekta srazmerno iznosu sredstava koje je klub spreman da uloži. To je uobičajena praksa koja se primenjuje godinama.  Inače, ne dobijaju svake godine svi klubovi isti iznos. Tako na primer u 2018. godini Radnički iz Niša je za rekonstrukciju svlačionica i obnovu elektorinstalacija na stadionu dobio 100.000, a većina ostalih klubova po 20.000 evra. Kad je već reč o Radničkom, to je jedan od većih klubova u Srbiji koji izuzetno poštujemo, ali istina je da je Radnički ove godine u svom zahtevu tražio sredstva za teren sa veštačkom travom. Ta sredstava su im odobrena i to tačno u onom iznosu koji su tražili", otkrio je Šurbatović koji je potom objasnio i zbog čega je najveću svotu novca dobio TSC iz Bačke Topole - 500.000 evra.

"TSC će sasvim opravdano dobiti najveću sumu, jer su i uložili ubedljivo najviše. U stadion i akademiju investirano je oko 30 miliona evra. Srbija će uskoro dobiti stadion po najvišim UEFA standardima kapaciteta 4.500 sedišta. Takva investicija je kapitalna i zaslužuje podršku. Od nje će svi imati benefite, pa i savez. Sve naše reprezentativne selekcije moći će da koriste objekte potpuno besplatno. Onda je sasvim opravdano da takav klub dobije i najveći deo novca i da se Savez i Zajednica pojave kao suinvestitori", istakao je Šurbatović.

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke