Novi detalji, Katai izbegao drakonsku kaznu?!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 28.10.2021.
14:12
Izvor: informer.rs

Kako mala nepažnja može da uništi karijeru...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Crvena zvezda je prošlog četvrtka u Danskoj bila značajno oslabljena neigranjem Aleksandra Kataija protiv Mitjilanda, ali posle najnovijih informacija, to njegovo neigranje u pomenutoj utakmici je bilo dobro i za Zvezdu i za samog igrača.

Preneli smo i juče, Katai je tokom oporavka od koronavirusa koristio i sredstvo za inhaliranje koje je bilo namenjeno njegovom sinu, a što je otkriveno dan pred put Zvezdine ekspedicije u Dansku, pa je odlučeno da Katai propusti duel sa Mitjilandom.

Naime, supstanca koja se nalazi u sredstvu za inhaliranje bi se tretirala kao doping sredstvo, pa bi i Zvezda i Katai bili u velikom riziku od drastične kazne da je odlični vezista odigrao tu utakmicu i potom išao na doping kontrolu.

''Informer'' se i danas bavi ovom temom, uz iznošenje novih detalja i procenu potencijalne kazne da u Zvezdinom medicinskom timu nisu bili dovoljno oprezni.

''Svaka čast ljudima iz Zvezde, pravovremeno su reagovali. Doktor Mladenović je bio veoma pažljiv, prepoznao je nedozvoljenu supstancu i rekao treneru da Katai ne bi smeo da igra. Stanković, koji ima višegodišnje internacionalno iskustvo, svakako nije želeo da se kocka i pošalje na teren potencijalno dopingovanog igrača. Za pohvalu je njihova reakcija, jer su spasli Kataija od četvorogodišnje suspenzije'', izjavio je osnivač Antidoping agencije Srbije profesor doktor Nenad Dikić u razgovoru za ''Informer''.

Razlog zbog kog se sredstvo za inhalaciju tretira kao doping jeste to što omogućavaju širenje disajnih puteva, pa onaj koji ih koristi može da unosi više kiseonika, što bi mu tokom utakmica dalo prednost u odnosu na ostale igrače.

''Koji god lek da je Katai uzeo, za 50 sati nije više bilo tragova te supstance u organizmu'', dodao je Dikić, pa bi trebalo da je sada taj problem rešen i da će Katai moći nesmetano da igra u nastavku sezone.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke