OCENE - Aleksandar Mitrović, glavni junak svih školskih lektira, Sergej kao wallpaper

Autor: Nemanja Janošev
subota 24.09.2022.
23:15
Izvor: Sportske.net

Kakve su vaše impresije?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije pružili su izvrsnu predstavu ove večeri u Beogradu i zajedno sa najmlađim navijačima potopili Šveđane u poslednjoj domaćoj utakmici pred put na Mundijal.

Bila je ovo jedna lepa priredba. Školska, fudbalska. Oko 10.000 osnovnoškolaca napravilo je sjajnu atmosferu na najvećem srpskom stadionu, podarivši snagu izabranicima Dragana Stojkovića koji su uprkos lošem rezultatskom početku „razbili“ Švedsku.

Ofanzivan pristup selektora Stojkovića urodio je plodom, iako je postojala skepsa nakon gola rivala. Bio je to plod greške, loše postavke i definitivno neuigranosti odbrane, što Šveđani jesu prepoznali, ali više od tog gola Klaesona nisu mogli.

Odbrana jeste bila najslabiji segment „orlova“ u ovom duelu, dok je sve ostalo funkcionisalo izuzetno. Počevši od Sergeja i Saše koji su vukli konce na sredini, pa sve do kapitena Dušana Tadića i dvojca koji može i mora da predstavlja strah i trepet za sve rivale. Videli smo danas, ta konstatacija je opravdana.

Našim najmlađima, heroji su dostavili priču. Onu koje će se rado sećati i zbog koje će kult reprezentacije nastaviti da raste nakon godina gde je gubio smisao.

Veče im je upriličio odlazak igrača do istočne tribine gde su se fotografisali i podelili dresove. Magično i nezaboravno za njih...

Vanja Milinković-Savić (7) –  Iako mu je igra nogom jedna od najvećih karakteristika, Vanja je imao svoje tamnije momente u tom segmentu ove večeri. Uglavnom je to išlo kako treba, ali u njegovom slučaju samo jedna greška je kobna. Osim toga, nije se previše isticao. Siguran, što je bilo najvažnije.

Erhan Mašović (6.5) – Nervoza i nesigurnost su bili prisutni u pojedinim navratima što ga je po gestikulaciji veoma nerviralo. To su Šveđani i osetili i iz tog razloga se njihova igra odvijala na levoj strani terena. Ipak, sve je to normalno za momka koji je debitovao za reprezentaciju pre četiri utakmice.

Stefan Mitrović (6.5) – Iako je od njega poticao najveći broj napada, vrlo nezapažen kada je u pitanju nešto kompleksniji pas. To je svakako ograničavalo našu ekipu.

Srđan Babić (6.5) – Uvučen ka sredini kod primljenog gola bez jasne slike šta mu se nalazi iza leđa. Možda je očekivao i Filipa Kostića kao podršku, ali je nije dobio. Još jedan debitant i može se svrstati u regiju solidnih predstava. Definitivno se oseti neuigranost sa ostatkom poslednje linije, ali ove utakmice tome i služe.

Andrija Živković (do 45. minuta) (6.5) – Aktivan u utakmici od prvog minuta. Popriličan broj napada išao je sa njegove strane. Upravo je on imao prvu šansu na utakmici kada je dotrčao na drugoj stativi, ali prejako otvoreno stopalo koštalo ga je slavlja kao i sve nas uostalom. Imao je dosta problema sa Emilom Forsbergom što ga je upisalo u sudijin tefter posle 24 minuta igre. Zbog opredeljenosti Šveđana da na ovoj utakmici konstantno napadaju tu desnu stranu, zamenjen na poluvremenu.

Saša Lukić (7.5) – Vrlo agilan od samog starta. Spreman da bude pokretač što bilo vrlo važno za ulogu koju ima. Baš kao i Sergej, dosta „nevidljivog“ posla u postavci. Direktan u kreaciji, spreman da pomogne na oba kraja terena i nagrada za odličnu predstavu stigla je u vidu prelepog pogotka. Ozbiljan igrač.

Sergej Milinković-Savić (7.5) – Ubrzavao je igru svojim pasovima i često se rotirao sa Lukićem u organizaciji. Da je u verovatno najboljoj formi od svih srpskih igrača videlo se i ove večeri. Nije direktno uticao na golove, ali pozadinski je bio izuzetan. Dobro je čitao igru protivnika, sekao njihova dodavanja i koristio to da se brzo oslobađa lopte. Definitivno najbolji uz neprikosnovenog Mitrovića danas, ali ipak je naš golgeter sa svojim pogocima zaslužio epitet igrača duela.

Filip Kostić (do 84. minuta) (6.5) – Definitivno je nedostajao u odbrani napada kod primljenog pogotka da isprati Klaesona. Standardno dobar pri ubacivanjima po boku, a potom traženju saigrača. Nažalost, nijedan njegov centaršut nije izrodio pogodak, ali zavidna partija, no na dušu mu ipak ide taj primljen pogodak.

Dušan Tadić (do 84. minuta) (7.5) – Dve asistencije. Pa i da je odigrao koliko god slabo, njegove lopte pronalazile su omijenu personu – Aleksandra Mitrovića. Bilo je tu ponekih sporijih reakcija, ali generalno, Dušan Tadić je uradio ono što radi najbolje i tu se knjiga zatvara.

Dušan Vlahović (do 89. minuta) (7.5) – Delovao je iza Mitrovića dolazivši nešto dublje po loptu za razliku od svog para u napadu. Time bi je distribuirao uglavnom ka krilima što je unosilo dozu straha u redove Šveđana. Malo mu je nedostajalo da donese preokret srpskom timu u 22. minutu kada je odlično utrčao na drugu stativu, ali završnica je izostala. Bio je fokusiran da proigrava, što je možda pomalo iznenadilo Šveđane koji su mu za to ostavljali prostor. Briljantna odluka da proigra Mitrovića za treći gol iako je mogao da pokuša sam. Gol bi bio šlag na torti, ali svakako, sjajna predstava s njegove strane, u svojstvu ekipe.

Aleksandar Mitrović (do 72. minuta) (8) – Naravno da je morao da „ispoštuje“ decu čiji je definitivno najveći heroj, pa je na sebi svojstven način, glavom poravnao. Dobra kretnja, tajming. Sve ono što je u biti Aleksandar Mitrović. Izuzetan u građenju, percepciji igre i čak pokretanju napada. I kod trećeg gola je fenomenalno pratio akciju, osetio da bi Vlahović mogao da ga proigra i naravno imao mirnu završnicu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Darko Lazović (od 45. minuta) (7.5) – Odmah je bilo osetno lakše našem timu da se brani na desnoj strani. Pokazivao je sigurnost i orjentisanost ka prevashodno defanzivi, ali je činio i svoje specijalnosti. Izborio se da jedna, naizgled, prodata lopta, ostane u igri i nagrađen je asitencijom za Sašu Lukića koji pogađa. Čini se da će ipak on biti prvi izbor na desnoj strani kada Mundijal dođe na red.

Uroš Račić (od 72. minuta) (7)  – Ušao je na teren umesto Aleksandra Mitrovića, pokrivao svoju standardnu poziciju na sredini terena i to bez većih poteškoća. Za minutažu koju je imao, posao obavljen do kraja.

Stefan Mitrović (od 84. minuta) – /

Ivan Ilić (od 84. minuta) – /

Luka Jović (od 89. minuta) – /

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke