OCENE - Da li ćemo naučiti?

Autor: Nemanja Janošev
subota 14.10.2023.
23:33
Izvor: Sportske.net

Odbrana ponovo podbacila. Napad uvek može da isporuči.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije izgubili su po drugi put od Mađarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo uz meč na kojem i ovog puta odbrana nije bila na nivou.

Kao da ništa nismo naučili tokom boravka u Kataru. Koncentracija, postavka, kretanje i delovanje naše odbrane bilo je ispodprosečno. Često dezorjentisano, neorganizovano, bez dobre komunikacije izgledala je defanziva Srbije što u utakmicama protiv rivala poput Mađarske skupo košta. Krajnji ishod je mogao biti i drugačiji, jer, „orlovi“ jesu stvorili dovoljan broj prilika za meč ovakvih uslova, ali one nisu realizovane ili kada jesu, zastavica je bila gore.

Dosta prostora između linija našeg tima imali su Mađari. Nedostajalo je odgovornosti. Nedostajalo je agresivnosti i  postavlja se pitanje da li je bilo vredno rizika izaći sa onom jedanaestoricom koja su se od prvog minuta našla na terenu „Ferenc Puškaš arene“? Aleksa Terzić je podbacio, Strahinja Eraković je takođe mogao bolje, Gaćinović isto, ali i Sergej Milinković-Savić od kojeg se očekivalo da bude nosilac igre našeg tima zajedno sa Aleksandrom Mitrovićem.

Bolan poraz, ali da li ćemo ikada naučiti? Da li ćemo naučiti da odbrana mora da diše kao jedan? Da li ćemo naučiti da igramo sa najboljima što imamo? Da li ćemo naučiti da izgorimo za taj dres svi, uvek, bez izgovora?

Vanja Milinković-Savić (6.5) – Nije Vanja imao nekih posebnih šansi kod oba pogotka rivala. Sve lopte koje je morao da 'pokupi', on je to i činio bez većih problema. Bez propusta u postavci. Na kraju je ostao isprovociran od Kalmara, ali bio je i dovoljno priseban imajući u vidu bezobrazluk mađarskog reprezentativca.

Strahinja Eraković (do 45. minuta) (5.5) – Strahinja se odlično snalazi i na mestu desnog beka, ali ne i kada je neophodno doprineti ofanzivno. Štoperska pozicija mu više prija, to je jasno. Nije bio loš, ali nije mogao da parira Soboslaju i Kerkezu na toj strani u kontinuitetu. I on je kasnio kod prvog gola domaćina. Neophodnije je verovati mu na mestu štopera.

Nikola Milenković (5) – Opet stare boljke kod Nikole Milenkovića. Opet ta famozna „ofsajd linija“ koja nije povučena dobro i opet je on taj koji je bio najbliži našem golu što je omogućilo Negou da izbegne nedozvoljenu poziciju. Dosta grešaka i u predaji i u komunikaciji sa saigračima i za sve je mogao da se iskupi u nadoknadi kada je pucao glavom u Dibuša čiji su refleksi bili na nivou.

Strahinja Pavlović (6.5) – Strahinja je neko ko voli da iskače iz svoje pozicije i to mu često bude vrlina, ali isto tako i mana. Videli smo još jednom koliko ume da bude opasan kada dođe do protivničkog gola i sjajnim skokom nam je doneo izjednačenje. Ali isto tako se nije proslavio u postavci kod drugog gola Mađara gde kao da je izgubio orijentaciju. U svakom slučaju, pogodak ga izdvaja, ali daleko je to bilo od kvalitetne predstave.

Aleksa Terzić (do 45. minuta) (5) – Izgleda da je mesto u prvih 11 u utakmici od ovakve važnosti bio preveliki zalogaj za njega, posebno defanzivno. Nego mu je pravio zaista velike probleme i Aleksa nije uspevao da mu parira. Izgubio ga je kod prvog gola, a ponajviše jer mu je telo bilo pogrešno pozicionirano i već u startu je Nego imao početnu prednost. Ono što je upečatljivo jeste da je konstantno tokom te jurnjave ka Negou držao ruku za ofsajd i praktično odustao od borbe. Jedina pozitivna stavka jeste pas u prostor za Gaćinovića u 15. minutu.

Nemanja Gudelj (6) –  Solidno izdanje na sredini. Agresivno, ali imao je i momenata kada je kasnio na prvu loptu Mađara. To se posebno odrazilo u situaciji kod drugog gola Mađara kada su mnogi zakazali i pustili Atilu Salaja da primi loptu neometano na 25 metara od Vanje. U drugom poluvremenu se spustio u štopersku liniju, ali je imao dosta problema u komunikaciji, posebno sa Milenkovićem. Često ga nije bilo u markaciji Varge i drugih navalnih fudbalera Mađarske.

Saša Lukić (do 84. minuta) (6) – Pokrivao je dosta prostora širom terena, učestvovao i u izgradnji napada i u defanzivi, što mu nije jača strana. Nalazio se i na bokovima kada je to dozvoljavala situacija, ali često je bio letargičan u situacijama kada je trebalo da bude agresivniji u defanzivi. Prepuštao je „palicu“ poslednjoj liniji iako je protivnički igrač bivao na 20-30 metara. Nedopustivo u pojedinim situacijama, a opet je u drugim bivao odličan. Dosta oscilacija u njegovoj igri.

Andrija Živković (do 74. minuta) (6.5) – Igrao je na na mestu ving-beka što je uglavnom slučaj u reprezentaciji s tim da je Dragan Stojković u 15. minutu odlučio da ga sa desne prebaci na levu stranu. To je donelo dinamiku, donelo prostor, ali će se postavljati pitanje da li je mogao bolje u situaciji kada je progirao Mitrovića u prvom poluvremenu? Da li je trebalo ranije? Kada nije tada mogao da upiše asistenciju, jeste nešto kasnije za Pavlovića iz kornera. Dosta je dobro izvodio prekide iz ugla, oštro... U drugom poluvremenu vraćen na desnu stranu.

Mijat Gaćinović (do 67. minuta) (6) – Počeo je na levoj spoljnoj poziciji i imao briljantnu situaciju u kojoj je u 15. minutu morao mnogo odlučnije da okonča akciju. Lepo je utrčao i napao prazan prostor, sve je bilo idealno osim odluke da traži Sergeja na drugoj stativi kojeg nije bilo ni na mapi. Kao bolja opcija pozadi nudio se Mitrović, a šut je svakako delovao kao najbolja opcija. Mršava utakmica od njega.

Sergej Milinković-Savić (5.5) – Zajedno sa Mitrovićem inicirao je presing na poslednju liniju Mađara, ali nije izgledao dobro na terenu. Bez mogućnosti kreacije, bez dobre kontrole lopte... Trebalo je da on bude ta spona između sredine i Mitrovića, no to nije bio slučaj. Nije bilo onog pravog, kreativnog Sergeja na ovoj utakmici. Nije ni kretnja bila na nivou i ta prva linija odbran našeg tima dosta je zavisila od njegove agresivnosti koja je izostala.

Aleksandar Mitrović (7) – Nije Mitrović isprva imao dovoljno lopti niti prilika da primi, odloži... Ali se u dve situacije u kojima je mogao umati stopostotnu šansu dobro kretao, međutim nije dobijao prave pasove od saigrača. Po prvi put je učestvovao u igri kada je isticalo prvih pola sata i tada je to činio tako što se uvlačio do sredine igrališta po loptu ne bi li je distribuirao dalje što je potom ostavljalo kazneni prostor rivala praznim. Nije imao ni sreće jer su mu poništena dva gola zbog ofsajda u kojima se on nije nalazio već saigrači. Još jednom je u tim situacijama pokazivao kakav je predator pred golom rivala. Kada bi neko morao da se izdvoji u našem timu po pozitivnom, to bi bio on.

STARSPORT photo Belgrade Serbia


Filip Kostić (od 45. minuta) (6) – I sa njim smo isprva videli dosta energičniji napad Srbije. Kostić je svakako neko ko mnogo bolje poznaje uslove ovakvih utakmica od Alekse Terzića kojeg je zamenio. Imao je nekoliko pokušaja da iskreira i da se ubaci, ali nije bilo dovoljno da se napravi razlika.

Dušan Tadić (od 45. minuta) (6.5) – S njegovim ulaskom dobili smo i motivisanog kapitena i osobu koja je unela energiju i povezala redove. Videlo se da poprilično zavisimo od njegovog prisustva na terenu i da je neophodan. 

Filip Đuričić (od 67. minuta) (5.5) – Iako je imao gotovo pola sata na terenu računajući i nadoknadu, nije se posebno istakao za to vreme.

Nemanja Radonjić (od 74. minuta) (5.5) – Nekoliko dobrih, karakterističnih ubacivanja, ali isto tako i nonšalantnih poteza kada dribla na tridesetak metara od sopstvenog gola.

Petar Ratkov (od 84. minuta) (/) – Jedan školski pokušaj iz polu-voleja, ali to nije dovoljno da bi se dodelila ocena.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke