Ocene - Kapitenska odvažnost se odazvala pozivu, stasavanje jednog deteta i novo razočaranje

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 09.12.2021.
23:49
Izvor: Sportske.net

Uspeh o kojem će se govoriti...

© 2021 Pedja Milosavljevic
© 2021 Pedja Milosavljevic

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su da izbore plasman u osminu finala Lige Evrope jednom hrabrom partijom u Bragi.

Veliki cilj je ostvaren. Plasman u osminu finala drugog po redu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja je enorman uspeh i nešto što je godinama unazad bio samo san. Java je ušla na stadion „Rajko Mitić“ i mirno će moći da prate nastavak takmičenja, odnosno narednu fazu, gde se ukrštaju drugoplasirani timovi grupne faze Lige Evrope i timovi koji dolaze iz Lige šampiona.

Dejan Stanković se pred ovaj meč suočavao sa brojnim nedaćama. Prvobitno nije mogao da računa na Sekua Sanogoa, a na zagrevanju pred meč sa Bragom povredila se i zamena za stamenog defanzivnog vezistu – Njegoš Petrović. Stoga je kao treći izbot „uskočio“ Slavoljub Srnić koji je imao solidnu rolu i završio ju je nakon sat vremena igre kada se jurio zaostatak.

Sjajno izdanje pružio je Strahinja Eraković koji je u kavezu sa „zverima“ iz Portugalije uspeo ravnopravno da se nosi i još jednom je dokazao da zaslužuje veću minutažu u kontinuitetu. Odigrao je čitav meč i zaradio poštovanje trenera i saigrača.

Milan Borjan 8 – Kao i obično, uvodna intervencija bila je sigurna, što je doprinelo ka povećanju njegovog samopouzdanja. Upravo tako nešto ispostaviće se kao ključno za nastavak meča. Rikardo Orta i Medeiroš su ga testirali , ali je kanadski golman bio na mestu. Kod penala nije imao previše šansi, ali je u završnici ponovo bio ključan igrač Crvene zvezde. Sigurnim i bravuroznim intervencijama, kapiten crveno-belih je nastavio da gradi svoju reputaciju legende na stadionu „Rajko Mitić“ i nije popustio u momentima kada bi mnogima ruke zadrhtale.

Strahinja Eraković 7.5 –  Povremeno je izlazio visoko na vezni red Brage, ali se uglavnom držao linije. Ponovo je imao ispit zrelosti i uspevao da se nosi sa igračima poput Vitinje, Oliveire... Odlično se postavljao, smireno intervenisao i za igrača njegovih godina ponovo prikazao kvalitet dostojan standardnog prvotimca.Imao je spram sebe iskusan sastav, četvrtoplasirani tim portugalskog šampiona, no to nije unelo ni trunku nesigurnosti kod njega. Još jedna veoma zrela partija od prvog do poslednjeg minuta i epitet jednog od najboljih igrača meča.

Crvena zvezda

Aleksandar Dragović 7 –  Karakteristično odličan. Konstantno je držao liniju ekipe, osvajao duele sa Oliveirom i Madeirošem, ali imao je i grešku u dodavanju koja je razbesnela Stankovića, što nije bilo u njegovom stilu. No, to igrača njegovog kalibra nije omelo do kraja duela i ponovo je bio Zvezdin vojnik i bio deo najvećeg uspeha u novijoj istoriji kluba.

Radovan Pankov 7.5 (do 77. minuta) – Vrlo staložen i siguran pri intervencijama i u pas igri. Odlična postavka i pravovremeni skok. Dobio je mnoštvo duela, ali je izgubio onaj najvažniji. Pao je u šesnaestercu Brage nakon udarca Leitea, iznudio penal uz pomoć kojeg je Crvena zvezda izjednačila i na taj način direktno uticao na ishod meča, ali u pozitivnom svetlu po svoj tim. Mnogo je bio kritikovan ranije, budući da mu je često popuštala koncentracija u važnijim utakmicama, ali to sada nije bio slučaj.

Marko Gobeljić 5.5 (do 61. minuta) – Nesiguran u defanzivi, uz ne baš jasne intervencije i reakcije. Imao je naspram sebe Galena koji je tražio šansu da mu se ubaci iza leđa i neretko je to uspevao, ali bez da napravi ozbiljniji problem. Posle sat vremena je napustio igru, a sve nakon što je napravio kardinalnu i neshvatljivu grešku za penal Brage. Ruke je držao previsoko u želji da se izbori za poziciju i Zvezda je za to kažnjena.

Gelor Kanga 7.5 – Gabonac je imao specifičnu ulogu i ovog puta. Nije bilo Sanoga, morao je da iskazuje agresivnost u defanzivi, a opet organizuje napade svog tima. Dosta je trčao, odigrao čitav meč, učestvovao u igri u oba pravca i ponovo zaradio svoju platu. Usput, mogao je postići pogodak posle sjajnog šuta kada je Mateus vrhovima prstiju sprečio da se mreža zatrese.

Slavoljub Srnić 6.5 (do 61. minuta) – Neočekivano, bačen je u vatru nakon povrede Njegoša Petrovića, ali vrlo dobro znao da odgovori zadacima. Umeo je da prokaže agresivnost, dobro se pozicionirao, ali je posle sat vremena igre bilo neophodno osveženje i morao je van terena.

Milan Rodić 7 – Dobra vizija kada je ugledao Živkovića i poslao mu pas u prostor. Želeo je da učestvuje u ofanzivi, ali nije imao mnogo prostora za to. Sve u svemu, držao je dobro levu stranu igrališta gde su špartali Kouto i Madeiroš. Bivao je u jednom momentu nesiguran kada je startovao na ivici šesnaesterca, ali nije prošlo sa težim posledicama po ekipu.

Aleksandar Katai 7 (do 77. minuta)  – Uvodni kontakti sa loptom prikazali su da je raspoložen za igru. Rotirao se sa Ivanićem, što je karakteristično za njih dvojicu. Bio je potpuno bezopasan iz mnogih kornera koje je Crvena zvezda izvela budući da je jedva prebacivao prvu stativu, ali je bio hladnokrvan kod najstrože kazne.

Mirko Ivanić 6.5 – Od napadačkog trojca, imao najviše defanzivnih zadataka, ali se nije previše isticao u nastavku meča. Igrao je čitavu utakmicu budući da je on čovek trenutka, učestvovao u odbrani ekipe u završnici, ali ne mnogo primetan u čitavom duelu.

Rišairo Živković 6 (do 61. minuta)   – Neprimetan izuzev pasa koji je bio upućen ka njemu od Rodića, ali ga Holanđanin nije stigao. Letargičan, bez ikakvog pritiska na poslednju liniju rivala, sve dok se u drugom delu poluvremena nije uključio u defanzivu kada je došao skroz do gol-aut linije na polovini svog tima.

Milan Gajić 7 (od 61. minuta) – Odmah je postavio stvari na svoje mesto po desnom krilu jednim klizećim startom, tek da se zna ko je „gazda“. Imao i nekoliko intervenija poslavši lopte dalje od svog gola u seriji centaršuteva protivničkog tima.

Milan Pavkov 6.5 (od 61. minuta)  – Nije ga bilo previše od ulaska u igru, budući da je ubrzo usledilo izjednačenje, a potom i selidba težišta igre na polovine njegovog tima.

El Fardu Ben 7 (od 61. minuta)  – On je izveo prekid nakon kojeg je srušen Radovan Pankov. Bio je to dobar i oštar centaršut zahvaljujući kojem se stvorila prilika za kasniji penal. Napadao je prostor u situacijama kada je Crvena zvezda tražila kontranapad, imao i jedan ulazak sa desnog boka sa loptom u nogama u situaciji gde je mogao i bolje da završi napad...

Nenad Krstičić (od 77. minuta) – Doprineo je svojim startovima i intervencijama na sredini terena, ali premalo vremena za određivanje ocene.

Miloš Degenek (od 77. minuta) – Doprineo je svojim intervencijama u kaznenom prostoru Crvene zvezde, ali premalo vremena za određivanje ocene.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke