OCENE – Lako je kad imaš znalce napred

Autor: Nemanja Janošev
utorak 17.10.2023.
23:13
Izvor: Sportske.net

Vizuelno je bilo dosta taktičkih nedostataka koji jesu ispravljeni, ali i neutralizovani zahvaljujući napadačkom potencijalu ekipe.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije na korak je od plasmana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Posle strepnje, pobeđena je Crna Gora pred oko 30.000 navijača na stadionu „Rajko Mitić“ sa 3:1, ali ponovo je to izgledalo dosta haotično.

Taktički, naša reprezentacija teško može da parira onim najjačima. To je činjenica i videli smo to protiv Crne Gore koja je, iako kao autsajder, pronalazila prostor da preti.

Ponovno smo igrali sa trojicom pozadi, ali ponovo sa drugačijim trijom ispred kojeg je takođe prmenjen izgled tima. Taj izgled delovao je neorganizovano, bez jasnih linija i uloga, izuzev onih u samoj navali. Srećom po nas, odbrana zaista nije imala previše posla jer Crna Gora nije mnogo pretila. Jeste bilo dovoljno da nas rane i uvedu u nervozu, ali zahvaljujući individualnom kvalitetu i već proverenim snagama starog kova (SMS, Tadić i Mitrović), Srbija može da se raduje jer protiv katastrofalne Bugarske, pred sopstvenim navijačima, ima priliku da kupi karte za EURO u Nemačkoj.

Individualno, selektor je i ovog puta pokazao da je pogrešio sa izborom, ali i taktičkim zamislima. Filip Mladenović je ispaštao na pauzi, jer, možda nas njegov loš pas jeste koštao gola, ali kako je moguće da isti taj gol čuva Dušan Tadić? Ivan Ilić je bio nesnađen, što je Sergej brzo unapredio po ulasku... Neodlučni selektor će morati da popravi tu naviku. 

Vanja Milinković-Savić (7.5) – Kao i protiv Mađarske – stabilan, bez previše udaraca ka njegovom golu. Dobro je pokrivao sve pre šuta Stevana Jovetića. Nije imao nikakvih šansi da to brani. Sve ostalo, sigurno. Susreo se sa još dva udarca u okvir gola i reagovao je po meri.

Nikola Milenković (6.5) – Dosta statičan u defanzivi, bez konkretne reakcije da li pri bloku ili izlasku na rivala sa posedom. No, za razliku od Mađarske nismo ga previše viđali u direktnim duelima sa protivničkim fudbalerima. Da li je brže mogao nazad prilikom gola Crne Gore? Da. Ali, nije pitanje za njega zbog čega se zajedno sa ostatkom štoperskog trija našao pred golom rivala.

Miloš Veljković (6.5) – Često su mu bežali i Jovetić i Krstović i imao je dosta problema s njima. Imao je nekoliko dobrih, agresivnih intervencija, kao i sigurnih, ali nije tu bilo previše situacija pred golom Vanje i relativno mirna utakmica za njega kao i za čitavu odbranu.

Strahinja Pavlović (6.5) – Kod Strahinje je uvek sigurno da će u svaki duel ulaziti 100 odsto. Pojavljivao se na oba kraja terena – i kada je neophodno i kada nije. Ali, on je uglavnom svojom ratobornošću zarađivao lopte za naš tim. Voli da pokreće napad, da ponese loptu i činio je to u situacijama i danas. Kako rekosmo, nije tu bilo previše situacija pred golom Vanje da bi mogla da se dodeli konkretna defanzivna ocena.

Andrija Živković (do 90. minuta) (7) – Nije fudbaler PAOK-a imao lošu rolu ni na prethodnoj utakmici, ali sada je nešto konkretniji i agresivniji. Doduše, drugačiji je protivnik i drugačija je bila naša postava. Vrlo važnu ulogu imao je kod vodećeg gola našeg tima kada je presekao pas Stefana Savića i zatim je pokrenuta kontra iz koje je došla prednost. Dobro utrčavanje konstantno uz saradnju sa Tadićem. Često se ubacivao, radio na oba kraja, ulazio i u sredinu igrališta...

Nemanja Gudelj (do 68. minuta) (6) – Znalački je koristio prostor ka protivničkom golu koji mu se ukazivao iako nema takve preferencije. Ali izostajala je njegova primarna funkcija – defanzivna organizacija i postavka. Mirna lopta, liderstvo, blok... U 65. minutu je bio vrlo blizu drugog žutog kartona što je rezultiralo njegovim izlaskom iz igre. Moglo je to skupo da nas košta jer je tada na semaforu bilo 1:1.

Ivan Ilić (do 45. minuta) (5.5) – Bez jasne uloge na terenu. Imao je neke okej kretnje, postavljanja, ali dosta nedefinisan, bez pratnje šta rade saigrači na istom delu igrališta. To je rezultiralo njegovom promenom na poluvremenu.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Filip Mladenović (do 45. minuta) (6.5) – Defanzivnu sigurnost koju uopšte nismo imali protiv Mađarske delom je unosio i Filip i prvih pola sata, a onda kao da je i on zaboravio da igra fudbal pa je predao loptu rivalu koji je munjevito to kaznio preko Jovetića. Dolazio je u završnu trećinu čime je pravio prostor saigračima, ali bez kontinuiranog pojavljivanja u fazi napada i odluka selektora da ga zameni. On je samo ispaštao zbog već ranije loših donetih odluka Dragana Stojkovića.

Dušan Tadić (8) – Njegovo prisustvo na terenu umnogome je doprinelo da napad bude fluidniji, kreativniji, da se pronađe prostor u svakom momentu. Neshvatljivo je bilo da se našao u markaciji Jovetića, ali to nije njegova greška, već je popunjavao rupu u odbrani. I njegova je igra išla silaznom putanjom posle primljenog gola, ali ne treba njemu mnogo da pokaže kakvu konekciju ima sa Mitrovićem ili Sergejom. Osećaj koji on ima nekada je od krucijalne važnosti, a sada je osetio i šta će Sergej sa loptom kod drugog gola i gde da bude kod Mitrovog presinga prilikom trećeg.

Saša Lukić (od 79. minuta) (7) – Mnogo više mu prija kada igra bliže protivničkom golu i to se videlo odmah po početku. Imao je slobodu kreacije, da povuče loptu... Bilo je prostora za tako nešto, ruku na srce, ali on je to odlično koristio i upisao asistenciju. Umeo je da provuče loptu između linija, dosta tačan u dodavanjima, osvajao duele... Veoma dobro izdanje veziste Fulama.

Aleksandar Mitrović (8.5) – Najbolji igrač našeg tima iz Budimpešte učinio je na „Marakani“ brzo ono što nije uspeo u susedstvu. To je bio savršen način da se otvori utakmica. Dribling, trivela, mreža se trese... Ali, ubrzo nakon toga ulazi u period utakmice kada je izolovan. Kada Savić radi prljav deo posla i pokušava da ga neutrališe. Bilo je neophodno da neko odvuče pažnju crnogorskom štoperu, a kada je to uradio Sergej, došao je i drugi gol. Sigurno praćenje akcije, kasnije i asistencija za Dušana Tadića. Zar bi neko drugi smeo da ponese epitet igrača utakmice od čoveka koji je na direktan način doneo trijumf "orlovima"?

STARSPORT photo Belgrade Serbia


Filip Kostić (do 46. minuta) (7) – Nekoliko korisnih centaršuteva uputio je od svog ulaska sa svoje leve strane. I zaista je malo nedostajalo da upiše asistenciju/e. Njegovo pojavljivanje na boku unosilo je optimizam da bi rezultat mogao da se promeni po naš tim kada je ušao u igru, što se i dogodilo.

Sergej Milinković-Savić (od 46. minuta) (7) – Mnogo sreće falilo je SMS-u da donese našem timu prednost u 63. minutu. Definitivno je bio konkretniji od Ivana Ilića, ali i naš tim je igrao još ofanzivnije. Konstantno se kretai između linija, traživši loptu i prostor za saigrače. Magija petom za Tadića sa kojim se savršeno razume i to je recept koji nam je toliko puta donosio rezultat prethodnih godina...

Nemanja Maksimović (od 68. minuta) (7) – Uneo je prekopotrebnu čvrstinu, svežinu i stabilnost u vezni red što je bilo neophodno budući da je Gudelj prethodno imao žuti karton i bio na ivici isključenja. Pravovremena izmena selektora u ovom slučaju.

Lazar Samardžić (od 79. minuta) – /

Srđan Babić (od 90. minuta) – /

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke