OCENE - Nova Piksijeva Srbija nam se baš dopala!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 05.09.2024.
22:48
Izvor: Sportske.net

Možda smo i preterali sa nekim ocenama, ali oduševila nas je borbenost i želja kod igrača i nova energija koju su doneli mlađi igrači.

2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT
2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iako su je mnogi otpisivali, reprezentacija Srbije je večeras na Marakani ostala neporažena protiv evrpskog prvaka Španije, na startu takmičenja u Ligi nacija.

Na kraju 0:0, bolji utisak su ''orlovi'' ostavili u prvom poluvremenu, mogli su i do vođstva kada je Jović propustio stopostotnu priliku, a u nastavku meča je glavni cilj bio sačuvati mrežu. Ovaj podmlađeni tim reprezentacije Srbije je pokazao da i to može, da ume da se odbrani kada je pod pritiskom, da ne paniči i moramo ih pohvaliti za ovo što smo videli večeras, kako njih, tako i selektora Stojkovića.

Rajković 9 - Bez greške tokom prvog poluvremena kada je imao nekoliko sigurnih intervencija i reklo bi se da je svoju sigurnost prenosio i na saigrače iz poslednje linije odbrane. Pogotovo je ta njegova uloga došla do izražaja u drugom poluvremenu, kada su Španci žestoko pritiskali, ali je svaka Rajkovićeva intervencija delovala smirujuće na ostatak tima.

Eraković 7 - Odigrao je samo prvo poluvreme, ali ne bismo rekli da je zamenjen tako rano zbog lošije igre, već se čini da selektor Stojković nije želeo ništa da rizikuje, s obzirom da je naš defanzivac već u šestom minutu dobio žuti karton, a da je morao da motri na sjajnog Nika Vilijamsa.

Simić od 46. minuta 7 - Samouvereno je počeo od drugog poluvremena, imao je u prvih desetak minuta dve dobre intervencije, ali i jedan veliki kiks kada je nepreciznim dodavanjem u našem kaznenom prostoru poklonio šansu Špancima koju je Pavlović osujetio. Ipak, kasnije je povratio sigurnost, nije ga poremetio taj kiks.

Milenković 7.5 - Njegova prva utakmica u ulozi kapitena, ali se nije uplašio dodatne odgovornosti. Naprotiv, odlično je delovao na terenu, odlično se razumeo sa Pavlovićem i Erakovićem, otklanjao opasnost u nekoliko kritičnih situacija.

Pavlović 8 - U svom stilu, hrabro, beskompromisno, samouvereno... Ponovo je dosta pretrčao, učestvovao u akcijama, pokretao ih sa naše polovine terena i težište igre prebacivao na protivničku polovinu, iznuđivao prekršaje... Ali, najupečatljivija je bila situaija iz 76. minuta kada je sprečio gotovo siguran gol posle velikog kiksa Simića - najpre uklizavanje, a onda je stigao i da ispuca loptu daleko od našeg šesnaesterca.

Nedeljković 7 - Debitant u našem nacionalnom timu, pa još od prvog minuta, pa još protiv prvaka Evrope. Mnogima bi u njegivim tinejdžerskim godinama klecala kolena, ali Kosta je i prošle sezone u dresu Crvene zvezde pokazao da se ne plaši evropskih izazova, što je večeras i potvrdio.

Ilić 6.5 - Očekivano, vodio je veliku borbu na sredini terena, ali ostala je upečatljiva ona njegova solo akcija s početka drugog poluvremena, kada je vukao lopzu do kaznenog prostora trivala, gde je iznudio prekršaj. Odlučio je zatim da on i izvede taj udarac, ali se to nije ispostavilo kao najbolja odluka, s obzirom da je šutirao sa leve strane levom nogom i lopta je završila pored gola.

S. Mitrović od 86. - Premalo vremena na terenu za konkretniju ocenu.

Lukić 6.5 - Bolji utisak u prvom poluvremenu, kao i veći deo našeg tima. U nastavku nije uspeo da ni na trenutke nametne svoju kreativnost u situaciji kada su Španci potpuno preuzeli posed lopte.

Birmančević 8.5 - Maltene za desetku je odigrao prvo poluvreme, kao i veći deo drugog, a pred kraj je energetski posustao. Od samog starta je bio raspoložen za igru, ali ne samo kada su u pitanju ofanzive akcije po levoj strani, nego se i vraćao u naš kazneni prostor kada je trebalo, pa je tokom prvog poluvremena uspeo da izblokira jedan opasan pokušaj Jamala i otkloni opasnost. I ne samo to, već je svojom energijom podizao atmosferu i na tribinama i to je takođe još nešto što nam je nedostajalo u proteklom periodu.

Samardžić 6.5 - Posle odluke selektora Stojkovića da ne poziva doskorašnjeg kapitena Dušana Tadića i podmladi reprezentaciju, od Samardžića se očekuje da polako preuzme Tadićevu ulogu u veznom redu. Nije impresionirao kao Birmančević, ali solidan utisak je ostavio za početak ovog novog kvalifikacionog ciklusa.

Grujić od 74. minuta 7 - Ušao je kada su nas Španci već uveliko sabili u kazneni prostor i kada smo se grčevito branili, ali nije uspeo da doprinese da se stanje na terenu relaksira po naš tim, već je jednostavno pokupavao da taj bedem učini još čvršćim.

Živković 7 - Majstorski je pripremio stopostotnu priliku za Luku Jovića u 34. minutu, to je bilo nešto najkonkretnije od njega večeras, ali trudio se, dobro sarađivao i sa Birmančevićem i Samardžićem...

Belić od 62. minuta 6.5 - I on je večeras debitovao za reprezentaciju Srbije i samo nekoliko minuta po ulasku je pokazao svoju ponekad i preteranu borbenost, kada je zaradio opravdan žuti karton zbog grubog prekršaja nad Jamalom.

Jović 5.5 - Nismo želeli previše da ga kritikujemo zbog velikog i neshvatljivog promašaja u finišu prbog poluvremena, verujući da će u nastavku pokazati želju da se iskupi za taj veliki kiks, ali umesto toga, delovao je sve nervoznije na terenu, gestikulirajući ka saigračima posle par nepreciznih pasova ka njemu.

Ratkov od 74. minuta 6.5 - Sličan komentar kao za Grujića, u ofanzivi nije mnogo mogao da dođe do izražaja, već uglavnom da pomaže u odbrani, mada je u 87. minutu izveo jednu kontru, ali završni pas mu nije bio precizan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke