OCENE - Srce na terenu, svi su junaci, ali Srbija ovakvog u istoriji nije imala!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 14.11.2021.
23:07
Izvor: Sportske.net

Idemo u Katar!

 EPA-EFE/ANTONIO COTRIM
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Povezane vesti

Kakvo veče za srpski fudbal. Videli smo hrabru, borbenu Srbiju. Videli smo Srbiju kakvu je Dragan Stojković obećao i posle brojnih prevara i mazanja očiju, dobili smo obećanje. Naravno, protivnik je bio težak i da je ostalo bez pobednika, Srbija bi imala sa čim da se ponosi posle ove večeri u Lisabonu.

Kristijano Ronaldo je bio potpuno odsečen, rivalu nije dopušten preveliki broj prilika, ali nije ih ni Srbija imala poput nekih prethodnih utakmica. Ipak, sada je imala tu žar, htenje i zajedništvo. Sada smo to nekako mi, kakvi nikada nismo bili, a kakvi smo težili da budemo. Mi, koji smo na Svetskom prvenstvu. Mi, koji smo pobedili slavni Portugal u njihovom domu. Mi, koji smo pokazali šta je borba za dres sa državnim grbom.

Ovde su i ocene. Uzbuđenje je sveprisutno i dalje. Bilo je nekih koji su podbacili, ali svako ponaosob je junak na svoj način. Brojke su sada nevažne.

Predrag Rajković (7.5) – Kod vodećeg gola nije imao previše šansi, a nakon toga, sve do 41. minuta – ni posla. Tada je i on pokazao nesigurnost koja je mogla da nas košta. Lopta i teren nisu izgledali povoljno po golmane. Dobro je pratio igru. Sve u svemu, siguran, izuzev jedne situacije.

Nikola Milenković (7.5) – Obično siguran, bez riskantnih dodavanja ili reakcija. Dobra postavka i odluka, posebno nakon oštrog i veoma opasnog centaršuta Sančeza u prvom poluvremenu. Verovatno spasio čist gol Žote. Dobro pozicioniranje i pravovremene reakcije.

Miloš Veljković (7.5) (do 64. minuta)– Dobijao duel sa Žotom i Renatom Sančezom u situacijama jedan na jedan. Vrlo dobra igra, bio je nešto niže pozicioniran nego Pavlović.

Strahinja Pavlović (7.5) – Nije imao strah da povuče loptu napred, imao težak zadatak boreći se sa agilnim Bernardom i Renatom Sančezom. Borben, agresivan, što ga je povremeno koštalo gubljenja duela. Povremeno je „eksperimentisao“ sa loptom, što je lako moglo da košta naš tim. Ipak, izgarao je, bivao visoko na poziciji pomoćnog beka, ali smo ga viđali praktično na svakom delu terena.

Andrija Živković (7) (do 69. minuta) –  Veoma opterećan na desnoj strani na startu duela. Imao je zadataka u oba smera sa ranim pritiskom pri izgradnji napada Portugalaca. Pojavljivao se često, imao nekoliko dobrih prodora, ali falilo je konkretnosti,

Nemanja Gudelj (6.5) (do 46. minuta) –  Nesigurnost na samom startu meča koja je prethodila golu.Potpuno je izgubio kompas u poslednjoj trećini terena nakon što je bio glavni krivac za gol. Izašao na poluvremenu, što je bila dobra odluka Piksija.

Saša Lukić (7) – Ne previše primetan do gola Srbije. Njegov konkretan potez da pokrene napad, pojavi se u upražnjenom prostoru i povuče loptu, značajno doprineo. Mogao da bude tragičar na startu drugog dela, falilo sigurnosti kod „čišćenja“ pred golom.

Filip Kostić (7) (do 91. minuta)  – Centaršutevi nisu bili u skladu sa njegovim renomeom. Kada je konačno jedan bio adekvatan, dogodio se gol. Uputio je mnogo lopti ka kaznenom prostoru tražeći Vlahovića ili Mitrovića. Uspevao u barem dve situacije veoma dobro da ih uposli, a u kasnijem delu akcije se fortuna nameračila na „orlove“.

Dušan Tadić (7.5) – Prekidi nedovoljno dobri, preblizu golmanu Patrisiju. Bio je strelac, uz dosta sreće, ruku na srce, ali definitivno je ona došla na zaslužen način. Centaršutevi i prekidi nisu radili, sve do 90. minuta kada je video čoveka kog obožava da vidi - Aleksandra Mitrovića i to u šumi igrača. Obožava njega da vid

Sergej Milinković-Savić (7) – Konstantno gledao ka napred, demonstrirao kreativnost koja ga posebno krasi ove sezone. Dobra meta za Rajkovićeve lopte, što je uspevao da odlaže, ali to nije stvorilo probleme portugalskoj odbrani. Dosta grešaka na početku drugog dela, ali se ubrzo vratio na svoj prepoznatljiviji nivo. Pokretač najvećeg

Dušan Vlahović (8) – Velika želja pri svakom kontaktu sa loptom i ponekad je su iz toga proizlazile slabe odluka. Njegova brzina pri prijemu lopte kao da je iznenadila Portugaliju u pojedinim situacijama... Izlazio između linija kako bi distribuirao loptu ka krilima. Mitrović ga rasteretio i povukao ka sredini terena. Aktivan tokom najvećeg dela meča, neumoran... Na izuzetan način je bio aktivan tokom čitavog meča, bio opasan, učestvovao u igri i uz malo sreće je mogao do gola.

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Aleksandar Mitrović (8.5) (od 46. minuta) – Premalo lopti, praktično sve što je dobio, bilo je daleko od gola i bio je leđima okrenut od protivnika. Jedan pravi centaršut kada je dobio, izrodila se sjajna šansa i bio je za pola metra neprecizan. Ali onda, događa se čudo. Zapravo, možda je preterano reći čudo kada je u pitanju Aleksandar Mitrović, jer je on svemoguć. Skok, antologijski, taman da više nema debate ko je najveći igrač naše zemlje od osamostaljenja. Svi golovi u ovim kvalifikacijama stali su u jedan.

Uroš Spajić (7) (od 65. minuta) –  Korektno odrađen posao, uz jednu manju nesigurnost pri pokušaju povratka lopte unazad ka Rajkoviću.

Nemanja Radonjić (7.5) (od 69. minuta) –  Mnogo više se ubacivao u prostor u odnosu na Živkovića, ali u tim momentima odbrana nije bila nešto na šta se previše razmišljalo. Njegovi prodori su ponovo uneli novu energiju. Definitivno je uneo dozu nesigurnosti u odbranu rivala.

Luka Jović (od 91. minuta) - Nedovoljno minuta za konkretan učinak.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ŠDanilo
Sunday, 14.11.2021
23:33

Pavlović je izlaženjem napred sa loptom često pravio višak koji Portugalci nisu očekivali. Dobro je Piksi prepoznao tu njegovu vrlinu.