OCENE - Stojković pao na ispitu, svetle tačke defanziva i Luka Jović

Autor: Ivan Cvetković
sreda 26.06.2024.
15:30
Izvor: Sportske.net

Ocenili smo nastup svih aktera reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iz Augzburga: Ivan Cvetković

Reprezentacija Srbije je sinoćnim remijem okončala svoje učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

"Orlovi" su doživeli rezultatski neuspeh jer nije ostvaren cilj, a to je plasman u drugu rundu takmičenja, pa je vreme da ocenimo nastup fudbalera Srbije na čitavom turniru.

Predrag Rajković (7) - Promena prvog golmana reprezentacije na velikom turniru uvek je potencijalni rizik, ali nastupi Predraga Rajkovića opravdali su odluku selektora Stojkovića da zameni Vanju Milinkovića Savića. Golman Majorke istakao se odbranom Kejnu u prvom meču sa Engleskom, dok je bio dobar i protiv Slovenije kada su postojale naznake da bi Stojković mogao da vrati Vanju na gol. Kod primljenih golova nije moga ništa, a u meču sa Danskom bio je takođe na konstantno dobrom nivou.  

Miloš Veljković (6,5) - Samo zbog izrazito dobrih partija kolega iz odbrane, Veljković ipak ima pola ocene manje. Najvećim delom turnira delovao je sigurno, nije komplikovao, a retko se ko naigrao pored defanzivca Verdera iz Bremena. Pogodak protiv Slovenije jeste išao sa njegove strane i možda je to najslabiji momenat Veljkovića u Nemačkoj. Odlična saradnja sa Milenkovićem i Pavlovićem dobra je naznaka da Srbija ne bi trebalo da brine kada je u pitanju defanziva barem u najmanje pet narednih godina. 

Nikola Milenković (7) - Promena sa desnog štopera na centralnog defanzivca veoma je pozitivno uticala na fudbalera Fiorentine koji je odigrao sjajan turnir. Sačuvao je trojicu vrhunskih napadača sa najvišeg mogućeg nivoa. Istina, Hari Kejn, Benjamin Šeško i Rasmus Hejlund nisu blistali u Nemačkoj, ali Milenković im je itekako otežavao posao protiv Srbije. Njegov trenutak slabosti bio je naivan žuti karton na početku utakmice protiv Danske, ali ga ni on nije sprečio da odradi besprekoran posao u nastavku.

Strahinja Pavlović (7) - Šapčanin ima još jedan veoma dobar veliki reprezentativni turnir. Posle Katara gde je pokazao da može da igra na najvišem nivou, isto je dokazao i u Nemačkoj. Hrabar i beskompromisan, dao je poslednji atom snage za svoje saigrače. Neretko je u utakmice ulazio slabe usled očiglednog udara adrenalina, ali kako su one odmicale, delovao je sve sigurnije i njegove partije mogu da raduju fudbalsku Srbiju. U odbrani tih i nenametljiv, u nekoliko navrata konkretan i u napadu gde je zaličio i na solidnog levog beka.

 

Saša Lukić (6,5) - Na meču protiv Engleske jasno se videlo da se prilagodio tempu Premijer lige pošto je u dresu Fulama igrao sve više kako se sezona bližila kraju. Dobio je i određenu dozu čvrstine, nije Lukić fudbaler koji bi dodavanjem iz dubine mogao da “otvori” protivničku odbranu, ali je sve vreme delovao sigurno. Umeo je da prepozna sudijski kriterijum i bude “na ivici” prekršaja, to ga je koštalo kartona protiv Slovenije, ali je odradio veliki posao na sredini terena. Ulazi u najzrelije igračke godine. 

Nemanja Gudelj (6) - Očekivano je bilo da Gudelj bude “brana” neverovatnom napadačkom potencijalu Engleske. Trudio se koliko je mogao, ali videlo se da je tek izašao iz ozbiljne povrede, te da nema rutinu u nogama. “Nastradao” je zbog Džuda Belingema koji mu je pobegao prilikom gola, a kasnije i “navukao” na žuti karton koji je možda i prestrogo dosuđen. Preskočio je Sloveniju i zaigrao protiv Danaca kada je pretrčao mnogo dok nije zamenjen. Imao je nekih nesigurnosti, pa je opšti utisak ipak slab.

Ivan Ilić (6,5) - Ulazak Ilića protiv Engleske doneo je nešto bržu i konkretniju igru “orlova”. Možda to nije bila isključivo njegova zasluga, ali se dobro uklopio u dešavanja na terenu. Uspeo je da se izbori za veznjacima koji igraju na višem nivou od njega, a upisao je i asistenciju kod gola protiv Slovenije. Njegovo samopouzdanje na terenu je primetno “iz aviona”, nekada je to mač sa dve oštrice, pa je jedna njegova greška umalo koštala Srbiju primljenog gola protiv Danske. Kada se sve uzme u obzir, dobro izdanje fudbalera Torina. 

Srđan Mijailović (6,5) - Veliku kontroverzu izazvala je odluka selektora Dragana Stojkovića da pozove u nacionalni tim fudbalera Crvene zvezde. Nije ga koristio tokom pripremnih utakmica, kao ni u prva dva meča na Evropskom prvenstvu, pa je ostao “specijal” protiv Danske. Odradio je sve što je trebalo na terenu, vodio bitke sa Meleom i nije previše komplikovao. Delovao je kao motivisani vojnik koji želi da se dokaže svom komandantu i u tome je, na iznenađenje mnogih, uspeo. Prijatno iznenađenje turnira.  

Andrija Živković (6,5) - Poput Strahinje Pavlovića, novi njegov dobar turnir za reprezentaciju Srbije. Nije imao niti jednu defanzivnu grešku iako je igrao kao ving-bek i to po desnoj strani. Uživa veliko poverenje selektora i to s razlogom, protiv Engleske je u saradnji sa Dušanom Tadićem kreirao najopasnije napade po gol “Gordog albiona”. Nije imao konkretan učinak, ali nije ga imala ni Srbija koja je na čitavom turniru postigla tek jedan gol. Živković je pokazao da mu prija velika scena koja mu se ranije i predviđala shodno talentu koji poseduje. 

Filip Mladenović (6) -Povreda Filipa Kostića naterala je selektora da u igru uvrsti Mladenovića koji se veoma dobro snašao protiv Engleske. Imao je nekoliko dobrih prodora, pa se činilo da će fudbaler Panatinaikosa na krilima kvalitetne igre nastaviti istim ritmom. To se, pak, nije desilo. Protiv Slovenije dobio je žuti karton kada je kasno startovao, a u meču sa Danskom nije ostavio neki poseban utisak.

Filip Kostić (5) - Svaki maler koji je mogao da zadesi fudbalera Juventusa, desio se u Nemačkoj. Bukajo Saka ga je namučio u prvom meču, upravo mu je član Arsenala i pobegao kod jedinog pogotka na meču. Da nesreća bude veća, krajem prvog poluvremena doživeo je povredu zbog koje je i završio takmičenje. 

Mijat Gaćinović (5) - Gaćinović je u meču sa Slovenijom trebalo da bude “džoker” po levoj strani. U početku, to nije izgledalo loše, ali partija fudbalera AEK-a iz Atine ostaće upamćena samo po velikoj grešci kada je izgubio loptu protiv Slovenije što je otvorilo kontru iz koje je “dežela” i postgla gol. Posle toga nije dobijao priliku. 

Veljko Birmančević (6) - Krilni fudbaler Sparte je za nešto više od dvadesetak minuta na terenu tokom prve dve utakmice pokazao dobar potencijal. Delovao je po desnom boku gde je menjao Živkovića, a kako se radi o fudbaleru još ofanzivnijih karakteristika, njegovi kvaliteti u trenucima kada su “orlovi” jurili rezultat bili su vidljivi. Postojala je mogućnost da započne utakmicu protiv Danske, ali Birmančević je zalog za budućnost. 

Lazar Samardžić (6) - Mnogo se koplja lomilo oko nastupa Lazara Samardžića u Nemačkoj. Protiv Engleske nije ulazio u igru, ali je u meču sa Slovenijom ostavio dobar utisak, imao je i jedan udarac posle prodora koji je završio pored gola. Stojković je odlučio da ga “baci u vatru” protiv Danske gde je pregoreo u želji da se dokaže, a treba biti pošten i reći da mu ni stil igre Srbije nije najviše odgovarao.

Sergej Milinković Savić (5,5) - Velika očekivanja rađaju velika razočaranja. Jednog od takvih jeste i Sergej Milinković Savić koji u Nemačkoj nije potvrdio svoj nesporni talenat. “Kasno paljenje” protiv Engleske nije mnogo uticalo na igru ekipe, osim dodavanja ka Mladenoviću koji je stvorio opasan napad u nastavku. Protiv Danske bio je jedan od tragičara jer nije ispratio strelca gola Karničika do kraja, dok je u susretu sa Dancima imao priliku da udarcem sa ivice kaznenog prostora mnogo ozbiljnije ugrozi gol Šmajhela.

Dušan Tadić (6,5) - Najveća pometnja u domaćoj javnosti nastala je posle odluke selektora Stojkovića da kapiten Srbije ostane na klupi prilikom početka meča protiv Engleske. Kada god je bio na terenu, nešto se dešavalo oko njega što pokazuje da i dalje ima ogroman uticaj na igru Srbije. Posle izjave i izvinjenja javnost koje je prenelo FSS, sve je ostavilo gorak ukus. Pokušavao je da kreira, “izmisli”napad, čak je i asistirao Mitroviću za pogodak koji je poništen protiv Slovenije. Morao je provesti više minuta na terenu.

Aleksandar Mitrović (6) - Nije ovo bio turnir Aleksandra Mitrovića. Napadač Al Hilala se mučio sa mnogobrojnim čuvarima protiv sve tri reprezentacije. Propustio je dobru šansu protiv Engleske, imao pravi zicer u duelu sa Slovenijom protiv koje je pogodio i prečku, a “izginuo” je u okršaju sa Dancima koji su ga pošteno “pretukli”. Mnogo hteo, mnogo započeo, ali je malo uradio. Činjenica da igra u Saudijskoj Arabiji, ligi koja nema naročito visok intenzitet igre postaje vidljiva sve češće u dresu reprezentacije Srbije.

Dušan Vlahović (5,5) - Fudbaler Juventusa imao je razočaravajući nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Vlahović je sve vreme delovao indisponiran, daleko od gola i na pogrešnoj poziciji na terenu. Gotovo da ga nismo videli unutar kaznenog prostora ili makar nadomak njega gde njegovi kvaliteti najbolje i dolaze do izražaja. Mnoge je duele izgubio, neuspešno pokušavao da kreira napade svog tima, ali to je krivica selektora koji je odlučio da pravi kompromis.

Luka Jović (7) - Najbolji od svih naših napadača, iako se nije očekivalo da će dobiti značajniju šansu. Protiv Engleske umalo nije prihvatio dobru loptu od Tadića koja je mogla na kraju završiti i u golu, ali je sve “naplatio” protiv Slovenije. Jović je napravio odličnu kretnju nakon kornera i usmerio loptu ka mreži koja je na kraju održala nadu Srbije da može do osmine finala. Na terenu silno motivisan i borben, dobijao je i neke izuzetno važne defanzivne duele. Jedna od retkih svetlih tačaka u timu Srbije u Nemačkoj.

Selektor Dragan Stojković (5) - Kao student koji je došao nepripremljen na ispit. Znao je ponešto, nije sve delovalo tako tragično, ali ako položiti ispit znači proći u drugu rundu Evropskog prvenstva, onda ga je selektor pao. O odlukama na praktično svakoj utakmici će se tek pričati - "klupiranje" kapitena protiv Engleske, a potom i start Srđana Mijailovića koji je protiv Danske ipak ostavio pristojan utisak, kao i izostanak Dušana Vlahovića koji se nikako nije uklopio u taktičke zamisli selektora. Stojković nije pokazao pragmatičnost da svoje ideje prilagodi kvalitetima koje ima u timu, mada treba istaći i da je defanziva delovala mnogo sigurnija nego tokom kvalifikacija. Skromno i premalo za prelaznu ocenu.

Bez ocene su ostali fudbaleri koji nisu upisali nastup: Đorđe Petrović, Vanja Milinković Savić, Nemanja Stojić, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Maksimović i Petar Ratkov.



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke