OCENE - Štoperski tandem za univerzitete, Olajinka na kakvog nismo navikli i novajlija koji je potpuno podbacio

Autor: Nemanja Janošev
sreda 28.08.2024.
23:16
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda je u Ligi šampiona.

BETAPHOTO/Nebojsa Parausic
BETAPHOTO/Nebojsa Parausic

Povezane vesti

 Fudbaleri Crvene zvezde imali su ispred sebe težak ispit ove večeri na stadionu „Rajko Mitić“ iako su imali vetar u leđa zahvaljujući domaćem terenu i ispunjenim tribinama.

Za razliku od meča na „Aspmiri“ gde je domaćin ušao poput čopora vukova koji jure za plenom, večeras je situacija bila obratna. Crvena zvezda je znala šta je neophodno da uradi pred pedesetak hiljada svojih navijača. Znala je šta oni osećaju i šta je svima zajednička misija – da pobede.

I to se videlo govorom tela, potezima, rasplamsavanjem navijača u maltene svakom mogućem trenutku. Osećali su jedni druge. A kada je tako, „Marakana“ je teško ili nemoguće osvojiva tvrđava. Za Bode/Glimt koji se časno borio, bilo je to utvrđenje čija vrata nisu mogli da probiju.

Ocene? Lako je sada hvaliti jer su odigrali ovako kako su odigrali i plasirali se u Ligu šampiona. Bode se nije pitao ni minuta u Beogradu i apsolutno je sve zasluga Vladana Milojevića, njegovog stručnog štaba, igrača i navijača – za pripremu utakmice, za ambijent i za krajnji rezultat koji nije bio slučajan.

Marko Ilić (7) – Sa prvom konkiretnom situacijom suočio se u 56. minutu kada je bio na lopti i dobrom reakcijom uklonio opasnost. Pre toga tek nekoliko standardnih reakcija koje nisu ugrožavale njegovu mrežu. Prilikom izletanja je pokazivao nešto više nesigurnosti, ali ispravljao je to tokom utakmice.

Ognjen Mimović (7.5) – Očigledno je da u njemu vlada veliko samopouzdanje i to se videlo pri samom ulasku u utakmicu kada je bio odličan u duelu sa Jens Peterom Hegeom. Sve vreme dovoljno agresivan, konstantno se ponavljao i centrirao u nekolicinu navrata s tim da se tu nije proslavio. Ali, u svojim primarnim zadacima fenomenalan. Nije poklekao nijednom iako je imao Hegea  i Bjerkana protiv sebe

Naser Điga (8) – Ako je bilo ko sumnjao da je meč u Norveškoj bio splet okolnosti, poprilično je pogrešio. Naser Điga sazreva poput jabuke u jarko crvenu boju. Potpuno fokusiran, odličan bez lopte, savršena anticipacija... Ono što je još impresivno kod njega jeste koliko zadrške nema u skok duelima i koliko je moćan u tom segmentu igre. On i Uroš Spajić su učinili da Bode ne postoji u kaznenom prostoru Zvezde. Za izučavanja je njihova predstava.

Uroš Spajić (8) – Odličan u postavci i što je značajno. Konstantno je držao liniju sa Đigom i bio uz Hega kada je partner imao druge zadatke. Podizao publiku, motivisao saigrače i kapitensku traku nosio onako kako se to samo jedino i radi. Imao je neverovatan učinak od samo jednog pogrešnog dodavanja. Osvojio je oba duela u vazduhu prema statistici i komandovao odbranom. Šlag na tortu je pogodak koji je postigao u 59. minutu. Moćan skok na prvoj stativi i podela epiteta igrača utakmice sa kolegom iz poslednje linije.

© 2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT


Jung-Vu Seol (7) – Dosta odmereniji u pogledu svoje postavke. Nije skidao pogled sa Isaka Mate, dolazio je u poslednju trećinu rivala uvek kada je to bilo potrebno pomagavši Felisiju Milsonu, ali generalno je odlično delovao tokom prvog poluvremena. Već na samom startu nastavka mogao je to da upropasti neodličnim sprintom ka ničijoj lopti čime je svesno ostavio prazninu iza leđa. Kako je nije stigao, kontra je mogla da košta Zvezdu, ali srećom po njega i ekipu – nije. Izuzev toga, sušta suprotnost onog Seola iz Bodea i najbolji meč u dresu srpskog šampiona onda kada je to najneophodnije.

In-Beom Hvang (7) – Vrlo lepo je osetio momenat u 13. minutu da uputi udarac ka golu Nikite Halkina čija je reakcija bila još bolja, pa je sprečen pogodak. Možda je imao neke trenutke kada je želeo previše sa loptom, ali to nije uvek uspevalo. Nije to bila jedna od njegovih najboljih predstava u dresu Crvene zvezde, međutim sada su drugi povukli i pošteno je da ne bude uvek on taj koji će se izdvojiti vanserijskim kvalitetom sa loptom u nogama. Ali, što se tiče onog prljavog posla, izgubio je samo jedan od osam duela.

Timi Maks Elšnik (7) – Slovencu su dodeljeni prekidi, ali to se nije ispostavljalo kao dobro rešenje jer nijedna lopta  u prvom poluvremenu nije bila upotrebljiva. Njegova kretnja na terenu i sama pas igra bila je na zadovoljavajućem nivou, ali ne takva da pravi razliku. Međutim, najveći problem bile su zakasnele i trome reakcije zbog čega je kasnije i kažnjen žutim kartonom. No, nakon svih tih neuspelih centaršuteva, došao je jedan koji je morao da se desi – onaj u 59. minutu koji je iskoristio Uroš Spajić za 2:0. U svakom slučaju, od njega se znatno više očekuje.

Felisio Milson (do 61. minuta) (6.5) – Slab ulazak u meč iako mu se prostor ukazivao. Nije pokazao da može da ibori sa Frederikom Sjevoldom koji je dosta problema pravio i Piteru Olajinki do poluvremena prve utakmice. Dosta neodlučan. Međutim, desio se 23. minut kada je lepo pokazao Seolu gde da mu pošalje loptu i tu situaciju je iskoristio da iznudi kontakt i penal posle kojeg je Zvezda povela. Sve osim toga bilo je ispodprosečno što je iznenađenje imajući u vidu njegov doprinos u prvom duelu.

Mirko Ivanić (do 86. minuta) (7) – Konačno je izgledao inspirisano s loptom u nogama, posle podužeg vremena gledajući evropske utakmice. Njegov vrlo dobar pokušaj posle ubacivanja je zagrejao publiku u ranoj fazi prvog dela. Izgledao je zrelo bez lopte i sa njom. Sve vreme je komunicirao sa saigračima, sugerisao im to je bilo neophodno videti od njega. Uostalom, aplauzi „Marakane“ prilikom njegovog izlaska sve govore. I njegov gest kada se udario po grudima, kada je iskoristio vreme da uživa u ovacijama. Jasno je, bio je konačno i sam zadovoljan.

Piter Olajinka (do 72. minuta) (7.5) – Isprva dosta dobro kretanje, ali ne i najbolje odluke s loptom u nogama. Međutim, htenje i borbu apsolutno niko ne može da mu ospori. Pravovremeni presing koji je donosio razliku i terao protivnika na greške. To ga je trošilo više nego druge, ali je bio pokretač za ostale koji su to pratili. Tokom drugog poluvremena pomeren je na levu stranu koja mu je prirodnija. Iako možda nije bio preopasan, niti je odigrao za hajlajtse, Piter Olajinka je ne specifičan način zablistao na desnom krilu ove večeri.

Bruno Duarte (do 72. minuta) (7) – Odlična kretnja i odlična percepcija. Osećao je saigrače tokom prvog poluvremena. Nije nužno svaka lopta morala da prođe ka njima, ali ideje su bile sasvim na mestu. Njegova kretnja između linija protivnika je nešto što što je u njegovoj fioci sa kvalitetima. Smiren, odlučan i precizan prilikom penala. Uhvatio se za loptu momentalno pošto je Italijan pokazao na belu tačku

Puma Rodrigez (od 62. minuta) / – Nije napravio drastičnu razliku u odnosu na Milsona. Pokušao je nekoliko puta to da učini, ali imao je dosta defanzivnih zadataka shodno rezultatu koji je vladao po njegovom ulasku u igru. Nedovoljan utisak za ocenu.

Šerif Endiaje (od 72. minuta) (7) – Izostanak iz startne postave je bio dodatna motivacija za Šerifa. Uklizavanja na centru igrališta, sprintevi, utrčavanja, možda i doza nespretnosti u pojedinim momentima. Ali to je on, navijači su cenili onu borbu i poprilično je doprinosio

Dalsio Gomeš (od 72. minuta) (7) – Vrlo važna uloga za njega uprkos minutaži. Bilo je neophodno da ume da zadrži loptu, da je ne davi i da je se brzo oslobađa. To je i činio i zaslužio je ocenu za prolaz

Luka Ilić (od 86. minuta) –  /

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke