OCENE – Veče mitskih bića: Čupakadabre, haubice Kange i Zvezdinog desnog beka

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 06.10.2022.
21:24
Izvor: Sportske.net

Neki detalji stidljivo podsećaju na Krasnodar u Beogradu.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde priredili su sebi, svom treneru i svojim navijačima spektakularno veče na stadionu „Rajko Mitić“. Ubedljiva pobeda protiv dosadašnjeg lidera grupe Ferencvaroša probudilo je ono uspavanog srpskog šampiona i ukazala zračke sunca ka evropskom proleću.

Zvezda je bila dovoljno agresivna i podjednako oprezna na utakmici protiv neugodnog protivnika. Najčešće ujednačeno kvalitetna na svakom kraju terena, što je uvek težak slučaj. Teško je bilo i odabrati igrača utakmice, mada kada se pogleda ta štura statistika, to je lako uočljivo.

Gelor Kanga mora biti taj, ali uz njega su izuzetni bili i Strahinja Eraković čije ime ne puni one priznatije statističke kolone, ali je uprkos tome bio maestralan. Još jedno ime takođe treba posebno istaći, a to je Marko Gobeljić, koji čak nije bio ni predviđen u prvoj postavi. To je razlog više zbog čega bismo trebali da ga obasipamo rečima hvale i zaista je mala razlika između tri igrača koja smo izdvojili.

Milan Borjan (7) – Nije mnogo šansi imao kod primljenog gola, iako je lopta prošla ispod njega. Ne može da se kaže da nije mogao bolje u toj situaciji, ali najmanje bi u njega trebalo da se upire prstom kod jedinog pogotka Fradija. Siguran tokom čitavog duela, skupljao je sve lopte i hvatao udarce koji su bili u njegovoj blizini.

Marko Gobeljić (7.5) – Iako je često umeo da podbaci i bude tragičar svog tima, Marko Gobeljić je ove večeri odigrao vrlo zrelo. Jeste bilo sitnih propusta, ali često je njegov dolazak u napad olakšavao situaciju jer se nudio, ubacivao i bio taj „višak“ koji je uvek neophodan na boku. Supravo je jednim sjajnim utrčavanjem, a pošto ga je proigrao Kanga asistirao za treći gol svog tima. Mit o postojanju desnog beka Crvene zvezde odavno bi postao priča za malu decu da je on ili neko drugi ovako nastupao u utakmici kvaliteta kao što je bila protiv Ferencvaroša. Da li će moći da ponovi tako nešto, ne znamo, ali znamo da je ovo jedna od najboljih partija Marka Gobeljića u crveno-belom dresu gledajući kompletan paket. To je donelo i ovacije sa tribina, nešto što nije bio slučaj do sada.

Strahinja Eraković (8) – Bez obzira na to da li je počeo kao bek ili štoper, Čupa isporučuje. Sjajan u anticipaciji, fizički dovoljno dobar da se nosi sa bilo kojim rivalom. Odličan u presingu na protivnika, inteligentno ih je navodio na pogrešnu stranu ili nogu. Kretnja ponovo na visokom nivou. Više nije Čupa, sada izrasta u defanzivno čudovište – Čupakabru.

Aleksandar Dragović (7) – Borio se kao lav sve vreme. Bio je odličan u duelima sa trozupcem Ferencvaroša i konstantno ih izazivao dobijavši gotovo svaki okršaj. Imao je jednu sjajnu šansu sredinom prvog poluvremena da se upiše, malo je nedostajalo... Bilo je situacija kada je ostavljao nešto više prostora Traoreu, ali to nije kažnjeno.

Milan Rodić (6.5) – Bio je prisutan u napadačkim akcijama i to je bilo od velike važnosti. Ubacivao se stvaravši probleme Vingu, ali u isto vreme pažljivo posmatrao svoju defanzivnu ulogu. Bio joj je mnogo posvećeniji nego Marko Gobeljić što je svakako iznenadilo Čerčesova. Ipak, s nepotrebnim žutim kartonom dojam je da je Milan Rodić bio najslabiji igrač Crvene zvezde ove večeri.

Seku Sanogo (do 62. minuta)  (7) – Uvek na pravom mestu. Spreman da se ponudi pri organizaciji i popuni rupe u defanzivi. Seku Sanogo je od izuzetne važnosti ne samo za Zvezdin vezni red, već i za čitavu ekipu. Sada kada je konačno spreman posle izvesnog vremena, to je ponovo uočljivo. Možda i nepotreban žuti karton u 55. minutu, što ga je ubrzo izvelo iz igre.

Gelor Kanga (8) – Bilo je situacija kada je je olakao ispadao, ali živa partija kod njega kao i uvek, samo je u njegovom slučaju uvek upitno hoće li biti antiheroj ili junak. Gol sa penala mu je samo dao dodatnog samopouzdanja, a kada je tako i neki nemogući pasovi prolaze. E tako je i, naizgled nemogući udarac, završio u mreži. Nešto poput Krasnodara, ne baš isti uslovi, ali slični dresovi protivnika – Kanga spreman na sve. Golčina kojoj će se Evropa diviti i još jedna u opusu legendarnih iz ugla Marakane.

Mirko Ivanić (7) – Nekoliko soliranja, ali dobar posao u svojstvu ekipe. Pomagao je u defanzivi kada je to bilo neophodno i zaista dobro delovao čitav meč. Pri izlasku Stefana Mitrovića, promenio je stranu, što nije mnogo doprinelo u napadu Crvene zvezde, no utakmica koju je Ivanić odigrao bila je na zavidnom nivou.

Aleksandar Katai (do 72. minuta) (7.5) – Nije baš mnogo puta u svojoj karijeri Aleksandar Katai imao mnogo utakmica gde je defanzivno aktivan, ali sada je to bio slučaj. Baš kao i Ivanić, pomagao je i to uspešno. Ipak, kada je on u pitanju, važnije je šta će uraditi u ofanzivi, a uradio je . Prelep gol, bez oklevanja posle 50 minuta rešio je pitanje pobednika.

Stefan Mitrović (do 62. minuta) (7.5) – Nije mogao da pobegne od odgovornosti. Odmah je „bačen u vatru“ i veliki broj početnih napada vodio se po njegovoj strani. Neiskustvo je dolazilo do izražaja, ali onda je napravio šou kao veliki. Golčina kao da mu je u nogama koja godina više. Do kraja je imao još nekoliko pokušaja da iskreira, čak je i defanzivno pomagao. Nema sumnje, ispit položen, barem ovaj.

Aleksandar Pešić (7.5) – Dosta se borio sa Knesterom i Maeom i kada god je prihvatio loptu, bilo je opasno, ali isprva nedovoljno za gol. Konstantno se dobro gradio, izlazivši po loptu gde god je to bilo neophodno. Upravo iz toga što se impresivno pozicionirao došla je asistencija za Mitrovića. Možda nije dao gol, ali kao da jeste. Odlična uloga i odlično obavljanje iste.

Slavoljub Srnić (od 62. minuta) (7) – Rutinski obavljen posao na sredini terena,  bez isticanja. Preuzimao je neophodno i nastavio Sanogov posao. Možda ne podjednako kvalitetno, ali dovoljno da se izlazak veziste iz Obale Slonovače ne oseti.

Radovan Pankov (od 62. minuta) (6.5) – Iako je dobro počeo sa intervencijom glavom, ubrzo je uprskao. Morao je da bude čvršći i agresivniji u duelu sa Vingom pre gola rivala. Izostao klizeći start koji bi loptu umesto ka Zakarijasenu poslao u korner.

Veljko Nikolić (od 72. minuta) – /

Nemanja Motika (od 72. minuta) (7) – Brzo je Motika došao u situaciju da se upiše, no da je pas bio precizniji, možda bi do toga i došlo. Definitivno je pojedinim potezima i svojim trkovima poželeo sve da ga viđaju češće na terenu, što bi i mogao biti slučaj u narednim utakmicama kad se raspored zgusne.

Ibrahim Mustafa (od 80. minuta) – /

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke