Odakle Zvezdi novac za ovako moćan tim? Stigao odgovor, da li je sada nešto jasnije?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 31.05.2021.
10:49
Izvor: Sportske.net, tv prva

Zvezdin generalni direktor je posle šampionske sezone najavio Zvezdu jaču nego ikada. Kako će to uspeti?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Kada Zvezdan Terzić govori o aktuelnostima u Crvenoj zvezdi, neizbežna je i priča o finansijskom stanju u klubu. Jasno je da je situacija sada značajno bolja nego pre pet ili šest godina, ali kako je kriza zbog pandemije i čitava sezona bez publike uticala na Zvezdinu kasu?

''Ceo fudbalski sistem je izgubio mnogo. UEFA kaže da je 6.5 milijardi evra izgubio fudbalski sistem. Naša služba je procenila da je Zvezda izgubila 22.5 miliona evra, ali snalazimo se, najbolji pokazatelj je da smo na vreme dobili licencu za Evropu, što znači da sve naše obaveze obavljamo u roku. Nadam se da će tržište živnuti ovog leta.

Zvezda ima jasnu strukturu prihoda, zato i pravimo ovako moćan tim. Samo dobri igrači prave dobre rezultate, a dobri rezultati i velike prihode. Zvezda je osposobila kao sistem da stvara godišnje između 30 i 35 miliona evra'', rekao je Terzić u Jutarnjem programu na TV Prva.

Kako Zvezda dolazi do tolikih prihoda?

''Struktura prihoda je jasna, 92 posto ostvarujemo iz inostranstva. Imamo šest miliona od sponzora, sve ostalo stvaramo iz inostranstva. Ako se plasiramo u Ligu Evrope imaćemo 10 miliona evra, ako uđemo u Ligu šampiona imaćemo 20 miliona evra. Između 4 i 5 miliona je od ulaznica, a imali smo prethodnih godina prosek između 10 i 12 miliona od transfera, što znači da je negde od 30 i 40 miliona evra Zvezda sposobna da generiše na godišnjem nivou'', objašnjava Terzić, ali opet nije najjasnije kako će se nadoknaditi pomenutih 22.5 miliona evra koji su izgubljeni zbog pandemije.

Pogotovo ako ne bude nekih značajnijih izlaznih transfera ovog leta...

''Nećemo nikog prodavati od igrača koji su kostur tima. Ako budemo prodali nekog od mlađih igrača, svi ovi iskusniji moraju da ostanu. Imali smo ponudu za Mirka Ivanića, ali nismo želeli da razgovaramo'', kaže Terzić, kome je potom postavljeno pitanje i o njegovom odnosu sa predsednikom Srbije.

''Mnogo puta sam govorio, ja sam ponoisan na naš lični odnos i stvarno ga stvaram za ličnmog prijatelja, ali taj odnos neću zloupotrebiti''.

''Neće vam niko poverovati'', bila je upadica voditelja.

''Srbija je zemlja čuda, njihovo je da veruju ili ne veruiju. Nisam političar da mi treba rejting, to me mnogo i ne dotiče, moje je da kažem kako jeste. Činjenice su da su svi podaci dostupni na APR-u, tačno se zna koliko Zvezda prihoduje od države. Siniša Mali je prošle godine javno obelodanio koliko i Zvezda i Partizan dobijaju od države, pokazalo se da Partizan dobija više od države. Predsednik Vučić navija za Zvezdu, ali nikad nije zloupotrebio poziciju koju obavlja da od poreskih obveznika uzima i daje nama više nego Partizanu. To je oprobana matrica iz Partizana kao alibi za njihove neuspehe'', zaključio je Terzić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke