Odjeci niške bruke - Zaslužuje li Srbija i petog predstavnika u Evropi?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 28.07.2022.
23:08
Izvor: Sportske.net

I šta tek od njega da očekujemo?

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Kao i prethodnih sezona, Srbija je na evropsku scenu izašla sa četiri svoja predstavnika, od kojih su dva nastupila u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Iako su i Čukarički i Radnički odlično prošli u žrebu, dobili su rivale ''po meri'', broj srpskih predstavnika u Evropi je već sada smanjen.

Čukarički je u potpunosti opravdao očekivanja protiv Rasinga iz Luksemburga, dobio je oba meča, prvo sa 4:1 u gostima, a večeras u Beogradu i sa 4:0. Ovo je za ''Brđane'' bilo samo zagrevanje pred mnogo ozbiljniji ispit već za sedam dana protiv holandskog Tventea i u tom dvomeču će se mnogo jasnije videti mogućnosti ekipe Dušana Kerkeza na evropskoj sceni i da li mogu da se nadaju plasmanu u grupnu fazu takmičenja, što bi za Čukarički bio istorijski uspeh.

Međutim, niški Radnički je već eliminisan!

Tim sa ''Čaira'' je večeras pred svojim navijačima doživeo pravu blamažu protiv Gzira junajteda sa Malte i završio je učešće na evropskoj sceni već na samom startu, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Ono što je postalo poznato još tokom prošle sezone, to je da će Srbija od sledećeg leta, pre svega zahvaljujući sjajnim rezultatima Crvene zvezde, a onda i Partizana imati još jednog predstavnika na evropskoj sceni - ukupno pet, ali posle ovoga što je Radnički iz Niša prikazao u dva meča protiv nejake Gzire, postavlja se pitanje šta će i taj peti srpski predstavnik doneti našoj zemlji u pogledu odbrane visokog nacionalnog koeficijenta. Jer, da bi Srbija zadržala tu visoku poziciju oko 10-11. mesta, ne može se očekivati da samo Zvezda i Partizan donose bodove, moraju i ostali da daju mnogo veći doprinos nego do sada.

Takođe, ostalo je nejasno zbog čega sjajni Stefan Mitrović, doskora najbolji fudbaler Radničkog nije mogao da odradi ove kvalifikacije u dresu niškog superligaša, pa da se onda preseli u Zvezdu koja i bez njegove pomoći ima kvalitet za plasman u grupnu fazu Lige šampiona. U perspektivi, Zvezda bi mogla mnogo da dobije od Mitrovićevog angažovanja i taj transfer je svakako razumljiv u tom pogledu, jer se radi o mladom igraču sa ogromnim potencijalom, ali u ovom trenutku utisak je da je Radnički mnogo više izgubio, pa i srpski fudbal zbog nacionalnog koeficijenta, u odnosu na trenutnu Zvezdinu korist.

Ali, kako reče možda uskoro i bivši trener Radničkog Tomislav Sivić, njegov tim je mnogo više problema imao u odbrani i na golu, nego u ofanzivi, bez obzira na Mitrovićev odlazak u Zvezdu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke