Određena TV prava u srpskom fudbalu, "večitima" gotovo tri puta više nego ostalima

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 19.08.2021.
19:05
Izvor: Sportske.net

Jasno je da dva najveća srpska kluba zavređuju i najviše pažnje u domaćem fudbalu.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Fudbalski savez Srbije (FSS) održao je danas sednicu Izvršnog odbora u Sportskom centru Stara Pazova kojom je predsedavao zamenik predsednika Nenad Bjeković.

Utvrđeno je nekoliko važnih tačaka, a najveću pažnju zavredela je ona koja se tiče televizijskih prava. Klubovi u Superligi Srbije raspodeliće 5.1 milion evra, od čega će podjednako, ujedno i najviše, pripasti Crvenoj zvezdi i Partizanu - po 800.000 evra. Ostatak timova, njih 14, prihodovaće po 250.000 evra.

Takođe, govorilo se i o funkcionisanju VAR sistema u domaćem prvenstvu, gde je istaknuto da je važno da svaki tim ima podjednak tretman. Iako se navodi da je sve teklo u najboljem redu. činjenica je da VAR sistem nije radio u duelu lučanske Mladosti i subotičkog Spartaka.

"Članovi IO izrazili su zadovoljstvo startom nove sezone, dosadašnji tok prvenstva je na visokom nivou, znatno boljem nego ranijih sezona. Zajednica klubova kroz saradnju sa FSS čini sve da svake godine takmičenje bude kvalitetnije i bolje u raznim segmentima.

Konstatovano je da se Srbija pridružila velikoj porodici evropskih saveza i liga koje koriste VAR tehnologiju u svom najjačem takmičenju. Zahvaljujući zajedničkom angažovanju FSS,  Arenasport i Telekoma Srbija, VAR sistem je uveden u rekordnom roku. U septembru 2020. godine potpisan je ugovor sa Terra Adria, a u julu 2021. su bile prve implementacije i primene VAR sistema. Cilj je da svi klubovi imaju isti tretman. Srbija po oceni mnogi relevantnih faktora  ima jedan od najmodernijih VAR sistema u Evropi. Svima u FSS imponuju pohvalne reči FIFA koja je izrazila svoje zadovoljstvo početnom fazom projekta, kao i UEFA, čiji je šef Sudijske komisije, Roberto Rozeti, u nekoliko navrata pokazao interesovanje za tok funkcionisanja VAR sistema u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Timovi iz Prve lige Srbije podjednako će podeliti 400.000 evra, što iznosi po 25.000 evra za svaki klub, a službenim licima ide 1.100.000 evra! Na lopte će biti utrošeno 90.000 evra.

Osim toga, prihvaćen je predlog FIFPro organizaciji o aktivaciji aplikacije "Red Button“ koja treba preventivno da otkriva nameštanje fudbalskih utakmica i da zaštiti igrače od bilo kakvih pritisaka od strane pojedinaca da učestvuju u tim nečasnim radnjama.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke