"Orlovi" će biti spremni za Norvešku, šta je FSS smislio za reprezentativce?

Autor: Ivan Cvetković
petak 27.03.2020.
15:15
Izvor: Sportske.net

Sa reprezentativcima Srbije radi svetski priznati stručnjak Andreja Milutinović.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Čitav svet se suočava sa pandemijom Korona virusa, a rešenje za ovaj problem pronašao je i Fudbalski savez Srbije koji savetuje reprezentativce kako da vode računa o sebi, kako navodi glavni i odgovorni za fizičku spremu reprezentativaca u FSS Andreja Milutinović.

"Program koji sam ja namenio našim igračima podrazumeva tri komponente, a to su snaga, deo aerobnih treninga i takođe neki deo razvoja malih mišića i ligamenata. Jedan deo igrača ima naprimer biciklu, veoma mali broj njih ima traku za trčanje, a neki imaju stepenice koje im služe da radimo te aerobne treninge. Ima mnogo improvizacije, ali njihov razvoj mora da se nastavi i praktično ne bi smeli da imaju odmor", istakao je Milutinović u intervjuu za sajt FSS.

On je kazao da vraćanje igrača u optimalnu formu zavisi od perioda izolacije.

"Ako ona traje dve nedelje njima će, uslovno rečeno, trebati oko dve nedelje da se vrate. Međutim, ako izolacija potraje mesec dana ili malo više, biće im potrebno između šest i osam nedelja da se vrate u neki maksimalni trenažni proces. Kada gledam naše igrače mislim da će oni izaći na nekih 80 odsto svog maksimuma, ali samo ako budu radili maksimalno na sebi", veruje svetski priznati stručnjak.

UEFA planira da se baraž dueli za plasman na EURO 2021. odigraju u junu. Koliko je realno da igrači budu spremni za utakmicu u Oslu protiv Norveške?

"Vraćamo se na početak priče, vreme trajanja ove izolacije i posle svega, ko će se bolje snaći da svoj psiho-fizički potencijal u ovom trenutku razvija. Ta selekcija imaće onda manje deficita u danu kada se utakmica bude igrala", rekao je Milutinović koji je rekao da FSS aktivno radi

"Moram da kažem da je Savez veoma, veoma aktivan na ovom planu od prvog dana krize, odnosno (samo)izolacije igrača. Mi u sistemu, kako za A tim, tako i mlađe selekcije, imamo angažovana tri doktora nauka koji su aktivni u kondicionom delu, imamo dva magistra…Svi već uveliko radimo na razvoju platforme i nekih serijala koji će biti na jutjubu za potrebe naše selektirane dece, njihovog rasta i  razvoja, serijal koji će oni moći da prate i rade određene vežbe u stanu.

Svi čekamo da vidimo kraj sadašnjem stanju sa željom da posledice od virusa COVID-19 budu što manje po populaciju. Savez i sportski sektor, zajedno sa strukom, međutim razmišlja već sada o danima kada će sve da se vrati u normalu", rekao je Andreja Milutinović, koordinator za fizičku pripremu i oporavak svih selekcija Srbije.

Intervju u celosti možete pročitati na zvaničnom sajtu FSS.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Saturday, 28.03.2020
10:55

Mislim da će se mnogo toga promeniti, u celom svetu, ne samo u fudbalu, kad ova pandemija ode u istoriju. Nadam se tome, jer je civilizacija postala samodestruktivna.

Zato, baraž sa Norveškom je jako daleko, mislim da je pitanje i da li će se igrati, a ako da - kada. To zaista trenutno - nije tema.

avatar
ŠDanilo
Saturday, 28.03.2020
00:12

Treba naš savez da se izbori da se baraž odigra što kasnije zbog forme naših igrača.