Osmeh se vratio u grad - Voši niko ne može da zabrani san o Ligi šampiona!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 31.07.2022.
10:58
Izvor: Sportske.net

"Stara dama" konačno ima pravo da mašta o najvećim dometima.

StarSport/Nenad Mihajlovic
StarSport/Nenad Mihajlovic

Povezane vesti

Vojvodina je prošlu sezonu završila na sramnom 7. mestu, sa rekordnim brojem od 19 poraza na 37 utakmica, ali sada na "Karađorđu" vlada potpuno nova energija.

Novi predsednik Dragoljub Zbiljić doveo je Milana Rastavca za trenera, Marka Jovanovića je postavio na poziciju sportskog direktora, prelazni rok je do sada odlično odrađen, Mamadu Traore je redovan u timu kola, a i Baraj je konačno stranac koji pravi razliku u fazi ofanzive. Takođe, došao je perspektivni golman Lazar Carević koji je proveo četiri sezone u čuvenoj "La Masiji", sa omlandinskim timom Barselone osvojio je Ligu šampiona i došao je kao prava golmanska zvezda u usponu.

Rezultati su takođe u duhu neverovatne energije koja je ponovo obasjala "Karađorđe". Voša posle četiri odigrane utakmice ima 10 od 12 bodova, da je imala malo više sreće, lako je mogla da ima i maksimalan učinak, ali je Spartak pre sedam dana uspeo da sačuva 0:0. Voša u prva četiri kola nije primila nijedan gol, što je još jedan fenomenalan rezultat "stare dame".  

Najbolji start u Super ligi Srbije, Vojvodina je imala u sezoni 2014/15, kada je u prvih 10 kola imala čak devet pobeda i jedan jedini poraz od Crvene zvezde, u trećem kolu. Baš zbog tog poraza, Vošin start u prva četiri kola nije kao ovaj sada, a posebno je interesantno da je i tada na klupi bio Milan Rastavac, ali u ulozi pomoćnika tadašnjem treneru Zoranu Mariću. Na veliki žalost navijača Vojvodine, ekipa je posle savršenog starta imala dve crne serije sa po tri vezana poraza i na kraju je završila tek na četvrtom mestu sa 52 boda. 

Voša je odlično startovala i pod palicom Nenada Lalatovića u sezoni 2016/17. Tada je Vojvodina bila neporažena u prvih devet kola, uz skor 7-2-0, a onda je u 10. kolu ponovo Crvena zvezda prekinula taj niz. "Stara dama" je sa Lalatovićem završila na trećoj poziciji na tabeli, iza Partizana i Crvene zvezde. 

Voša je i u drugom mandatu Nenada Lalatovića odlično startovala, u sezoni 2019/20, kada je imala četiri vezane pobede u prva četiri kola uz jedan primljen gol, a niz bez poraza prekinula je Crvena zvezda u sedmom kolu. Voša je i tada završila kao trećeplasirani tim, sa dva boda manje od Partizana i čak 16 od Zvezde. 

U ovom nizu treba istaći i sezonu 2010/11, kada je Voša slično kao danas imala granitnu odbranu. Voša je i tada u prva četiri kola uspela da sačuva svoju mrežu, a verovali ili ne, tim Zorana Milinkovića u toj sezoni primio je samo 14 golova na 30 utakmica, što je najbolji rezultat "stare dame" od osnivanja Super lige Srbije. Voša je i te sezone završila kao trećeplasirani tim, sa tri boda manje od Zvezde i devet od Partizana. 

Da se vratimo za kraj na ovu sezonu, Voša deluje kao izbalansiran tim, koji je povratio samopouzdanje i koji zna šta treba da radi sa loptom u nogama, ali i u fazi defanzive. Mamadu Traore "preti" da postane jedan od omiljenijih stranaca, ako ovako nastavi da igra kao do sada. Povratnik Malbašić i Baraj bi trebalo da čini udarni krilni tandem, uz "lutajućeg" Veljka Simića koji je opasan ih svih pozicija i ove sezone. 

Voša ima poseban motiv, da konačno uspe da bude makar između Crvene zvezde i Partizana, što bi, za početak, donelo istorijski plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Podsetimo da je ovo prva sezona u kojoj šampion Srbije ide direktno u Ligu šampiona, a drugoplasirani u kvalifikacije.

Kako je Partizan "na konopcima" na početku sezone, ko zna šta nas čeka do kraja. Čukarički je uvek tim dostojan borbe za Evropu, ali navijačima Voše konačno niko ne može da oduzme snove o najvećim dometima u jednoj sezoni. 

Kada je Dragoljub Zbiljić na svojoj promociji samouvereno rekao da je "Vošina ambicija plasman u Ligu šampiona, ako ne direktno, onda kroz kvalifikacije", mnogi su podrugljivo komentarisali i ismevali njegove reči. Voša je taj podsmeh pretvorila u osmeh i vratila ga u svoj grad, kao u stihovima Đorđa Balaševića.  

To ne dokazuju samo 10 bodova bez primljenog gola, već i mnogo više od toga - po 10.000 dlanova u prva tri meča na "Karađorđu" i energija kakvu je Novi Sad zaslužio.

Plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, ima li ko protiv u ovom trenutku?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke