Ovde nema ega, igrate za Srbiju

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 17.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Pet lekcija koje smo naučili posle Engleske.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2024/©
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2024/©

Povezane vesti

Iz Gelzenkirhena: Ivan Cvetković

Kažu da je jutro pametnije od večeri, a to je i više nego dovoljan razlog da sa vremenske distance koja hladi glave rezimiramo šta smo naučili iz utakmice protiv Engleske.

Predrag Rajković

Selektor Stojković odlučio se za prilično hrabru odluku da promeni prvog golmana reprezentacije na samom Evropskom prvenstvu. Vanju Milinkovića Savića odmenio je Predrag Rajković je pokazao da je veoma inspirisan kada su igre u nacionalnom timu u pitanju. I pre prvenstva bilo je jasno da “orlovi” u svom timu imaju tri sjajna golmana, ali se Rajković posebno istakao u poslednjem pripremnom meču protiv Švedske kada je sa devet odbrana bio najzaslužniji što je Srbija posle dugo vremena sačuvala mrežu. Iako nije česta praksa da se golman koji je prošao kvalifikacije promeni na samom turniru, Stojković je poslušao svoj instinkt i nije pogrešio. Kod primljenog gola nije mogao ništa, a u drugom poluvremenu se istakao sa dve odbrane od kojih će onu posle udarca Kejna glavom dugo pamtiti.

Odbrana konačno naštimovana

Dugo odbrana Srbije nije izgledala tako pouzdano kao sinoć na Veltins areni. Uža odbrana koju čine Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković odigrala je možda i najbolju utakmicu u tom sastavu. Naspram sebe imali su neverovatan napadački talenat Engleske koju je predvodio Hari Kejn. Fudbaler Bajerna imao je samo jednu šansu i to u trenucima kada je Srbija praktično sve karte bacila u napad. Ključna je bila odluka da se Milenković stavi na poziciju centralnog defanzivca čime su se izbegli njegovi nepotrebni izleti u napad i loša postavljanja koja mu se neretko dešavaju kada igra po nekoj od strana. Pavlović je pored srčanosti pokazao i veliki kvalitet u vidu mirnog dodavanja i iznošenja lopte, dok se ni Foden nije naigrao pored Veljkovića.

Filip Mladenović

Mladenović je nakon povrede Filipa Kostića dobio priliku da zaigra i u potpunosti je iskoristio poverenje Stojkovića. Bočni fudbaler Panatinaikosa je već prvi prvom dodiru pokazao veliku dozu samopouzdanja i autoriteta kretajući se kroz linije tima Engleske. Nešto što je, prema zamisli stručnog štaba, trebalo da radi Sergej Milinković Savić. Svaki Mladenovićev prodor bio je potencijalna opasnost, dok je imao i nekoliko centaršuteva koji su unosili određeni nemir odbrani Engleske. Brzo je “ušao” u igru i doneo veliku svežinu svom timu, dobro je sarađivao sa Pavlovićem, dok je i Sergej zaigrao dosta bolje u drugom poluvremenu kada je u jednom navratu uspeo u svojoj zamisli da provuče loptu Mladenoviću u prostor iza leđa odbrane protivnika. Stručni štab je trebalo da razmisli da igrač nešto defanzivnijih karakteristika zaigra od prvog minuta umesto Kostića.

Vlahović ne može da “glumi” Tadića

Dušan Vlahović je sinoć odigrao jednu od svojih najslabijih utakmica u reprezentativnoj karijeri. Kvaliteti fudbalera Juventusa definitivno nisu sporni, ali je protiv čete Gereta Sautgejta tokom čitave utakmice bio u kontra-ritmu. To pokazuje broj izgubljenih duela (čak osam u vazduhu i tri po zemlji), a naročito pogrešno dodavanje u prvom poluvremenu kada je otvorio kontru Englezima koji su mogli da ugroze gol Rajkovića. Pravi dokaz da je Vlahović uz Aleksandra Mitrovića “glumio” Dušana Tadića jer bi kapiten Srbije imao više rešenja i bolje dodavanje po prirodi pozicije koju igra. Ulazak fudbalera Fenerbahčea u igru pokazao je da Srbiji nedostaje kreacija na terenu kada igra sa dvojicom klasičnih napadača, ali razumljiva je i opreznost Dragana Stojkovića.

Ovde nema ega, igrate za Srbiju

Senku na sasvim pristojno izdanje reprezentacije Srbije protiv Engleske pomalo je bacila izjava kapitena Dušana Tadića koji je rekao da nije saglasan sa odlukom Stojkovića da utakmicu započne sa klupe, te da je trebalo da igra od prvog minuta jer je najbolji igrač u ekipi. Dodao je uz to da poštuje svaku odluku selektora, a na pitanje predstavnika medija o fizičkoj spremi, istakao je i da je najspremniji u reprezentaciji Srbije. Stojković je na te reči odgovorio da je to onda problem, ali je istakao da je tim iznad svakog pojedinca. Vrhunske fudbalere veoma često krasi velika doza samopouzdanja koja može biti kontraproduktivna ukoliko se ne kanališe na pravi način. Tada ego postaje preveliki teret ne samo za samu ličnost, već i za sve oko njih. Tadić jeste jedan od naših najvažnijih fudbalera i zaslužuje mesto u timu, međutim zamisao Stojkovića mora da se poštuje jer je interes tima u kojem postoji hijerarhija iznad svega. Ovde nema ega.

Igrate za Srbiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke