Paradoks SMS

Autor: Ivan Cvetković
sreda 19.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Uvreženo je mišljenje da je fudbaler Al Hilala bio najlošiji srpski fudbaler protiv Engleske. Da li je to baš tako?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iz Minhena: Ivan Cvetković

Jedan od fudbalera Srbije koji su protiv selekcije Engleske ostavili najlošiji utisak sudeći po reakciji navijača jeste Sergej Milinković Savić.

Najviše zamerki vezisti Al Hilala ide na račun njegovog zalaganja, želje i požrtvovanosti, pa je tako SMS “optužen” da je na utakmici izgledao previše ležerno, nonšalatno i bez namere da pomogne saigračima u nevolji.

No, da li je to baš tako?

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je SMS u prvom kolu pretrčao skoro 14 kilometara, tačnije 13,92. Najviše od svih fudbalera u prvoj rundi Evropskog prvenstva. Vezista je razvio najveću brzinu od 27,4 kilometara na čas, što je sasvim pristojno imajući u vidu njegovu visinu i činjenicu da nije fudbaler kojeg karakteriše brzina.

SMS je kao vezni fudbaler imao osnovni zadatak da poveže linije tima i ukoliko pogledamo statistiku njegovih dodavanja činio je to veoma dobro. Protiv tima kakav je Engleska koji vrši presing sa strahovito brzim fudbalerima, Sergej je meč završio sa 49 uspešnih dodavanja od 55, u procentima 89 posto. Posebno upada u oči njegov učinak kada su u pitanju uspešna dugačka dodavanja, šest od sedam.

Brojke prikazuju i slab defanzivni učinak. Sergej nije oduzeo niti jednu loptu od protivnika u četiri pokušaja, međutim treba istaći i to da njemu kao igraču sa pretežno ofanzivnim kvalitetima defanziva nije primarna misija na terenu.

Ono što je bilo vidljivo na terenu jeste nedostatak Dušana Tadića koji se odlično dopunjuje sa Sergejom kao neko ko je bliži napadačima. U Gelzenkirhenu je to neuspešno pokušavao Dušan Vlahović koji jednostavno nije taj tip igrača, ali napadač Juventusa bio je taktička “žrtva” Dragana Stojkovića zbog jačine protivnika.

U čemu je onda problem u vezi Sergeja Milinkovića Savića?

Njegove lopte “imaju oči”, videlo se to kada je pustio loptu u prostor Živkoviću, potom i Mladenoviću u dvema veoma opasnim situacijama po Engleze. Ulaskom Tadića, Sergej je postao rasterećeniji i sa više prostora iz dubine mogao je da šalje lopte koje ubrzavaju ritam utakmice.

Javnost u Srbiji često očekuje previše od Sergeja Milinkovića Savića i to nije uopšte slučajno. Otkako se pojavio na velikoj sceni privlačio je pažnju svojim igrama, a najavama transfera u nekim od evropskih velikana navijači su stekli utisak da je on fudbaler sličan kvalitetima Džuda Belingema - neko ko iz drugog plana može voditi igru, postizati golove, uklizavati. Ukratko, šou jednog čoveka.

Sergej to nije i nikada nije ni bio, ali upotrebljavajući njegove kvalitete na pravi način, Srbija može da napravi probleme svakome. Pitajte Norvešku i Švedsku, a možete i Slovence kojima je pre dve godine za 72 minuta spakovao po gol i asistenciju.

Neka slično bude i ovoga puta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Milan
Wednesday, 19.06.2024
13:22

Da smene selektora koji je odveo reprezentaciju na svetsko prventvo da bi se on prodao i da bi mu cena porasla…i na kraju otisao da igra s arapima za dobre pare i mi se oslanjamo na njega i na gudelja da nam igraju u veznom redu…zato ovako i prolazimo. Ne znam gde ste izvukli 89% uspesnih dodavanja kad je covek svaku drugu loptu pogresno dao. Ako vam dobar dovedite ga pa nek vam organizuje sajt