Partizan je jesenji prvak, Bahar izgubio i derbi, Mijatović tragičar!

Autor: Darko Mitrović
sreda 20.12.2023.
20:01
Izvor: Sportske.net

Mnogo zanimljiviji derbi u odnosu na nekoliko prethodnih.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U 171. večitiom derbiju koji je u okviru 9. kola Superlige odigran na stadionu u Humskoj, Partizan je savladao Crvenu zvezdu sa 2:1, vratio se na prvo mesto na tabeli i osvojio nezvaničnu jesenju titulu sa bodom više od večitog rivala!

U prvih petnaestak minuta nije bilo prilika na obe strane, ali se ne može reći da nije bilo zanimljivo na terenu. Igralo se u visokom tempu, Saldanja se odlično kretao, ali nije dobijao pravu loptu u završnici Partizanovih akcija, izuzev posle jedne dobre akcije Kalulua po desnoj strani, kada je Brazilac na ivici peterca loše zahvatio loptu.

Partizan je u narednih desetak minuta preuzeo inicijativu, pokušavao je Natho par puta, ali nisu to bile neke stopostotne prilike.

A onda, negde od 25. minuta Zvezda je preuzela kontrolu na terenu i počela opasno da preti, pogotovo posle kornera koji su ove jeseni velika slabost ekipe Partizana.

Posle jednog od tih kornera, Olajinka je sa leve strane centrirao za Mijatovića koji je zatresao mrežu za desetak metara, ali gol nije bio priznat zbog ofsajda.

Mnogo sreće je Partizan imao u 32. minutu kada su posle Hvangovog kornera sa desne strane šutirali Katai, pa Olajinka, ali su najpre Ilić, pa onda i Marković izbijali lopte sa gol-linije Partizanovog gola.

Nove prilike su zatim propustili i Katai i Bukari, a te promašaje je Partizan ubrzo uspeo da kazni.

Igrao se 37. minut meča, Natho je na desnioj strani proigrao Stijkovića koji ulazi u kazneni prostor, gde ga obara Rodić i posle VAR provere sudija Minaković pokazuje na belu tačku.

Natho je izveo taj jedanaesterac, lopta u jednu, Glazer u drugu stranu i Partizan je poveo sa 1:0, što je bio rezultat prvog poluvremena.

Trener Crvene zvezde Barak Bahar je u pauzi izvršio dvostruku izmenu, na teren je poslao Kangu i Lučića, a u svlačionici ostavio Mijailovića i Olajinku.

Prvu priliku u nastavku imala je Zvezda preko Hvanga koji šutirao sa nekih 18 metara, Jovanović odbranio, a nedugo zatim, u 56. minutu meča, odlična akcija Partizana preko Kalulua i Saldanje, usledilo je dodavanje za Zahida koji sa 17 metara šutira zamalo pored gola.

Samo minut kasnije još bolja prilika za Partizan, opet Saldanja asistira za Zahdida, ovofga puta na ivici peterca, ali Dragović uspeva da izblokira taj udarac i spreči gotovo siguran gol!

Zvezda uzvraća u 62. minutu meča preko Kataija koji sa oko 11-12 metara loše zahvata loptu, iako je imao dosta prostora, i šalje je visoko preko gola.

Borba se rasplamsala u tim trenucima, pa u 65. minutu Antić preti na drugoj strani, sa leve strane je šutirao, ali Dragović uspeva i njegov udarac da izblokira i izbije loptu u korner.

Istovremeno, trener Crvene zvezde Barak Bahar iz igre izvodi večeras neubedljivog beka Kostu Nedeljkovića i na teren šalje Šerifa Endiaja, ali Partizan u 66. minutu uspeva da udvostruči svoju prednost!

Još jedna odlična akcija Partizana, ovoga puta kroz sredinu gde Zahid asistira za Saldanju, a najbolji strelac Superlige sa desetak metara šalje loptu iza leđa Omrija Glazera - 2:0 za Partizan.

Od tog trenutka Zvezda više nije imala šta da čeka, krenula je svim silama u napad i počela ponovo da vrši sve snažniji pritisak, a posle novih prilika za Kataija i Bukarija, Endiaje je uspeo da smanji na 2:1.

Igrao se 71. minut meča, Bukari je probio po desnoj strani, centrirao na ivicu peterca, gde je Ilić bio između Endiaja i Kataija i nije uspeo da spreči napadača Crvene zvezde sa pošalje loptu u Jovanovićevu mrežu - 2:1.

Nekoliko minuta kasnije Zvezda je bila blizu izjednačenja kada je Kanga odlično izveo slobodan udarac sa dvadesetak metara posle prekršaja Stojkovića, ali je golman Partizana Aleksandar Jovanović sjajno intervenisao i izbio loptu u korner.

Partizan se tada odbranio, a u 84. minutu Mijatoviću je, posle još jednog kornera za Zvezdu, poništen i još jedan pogodak!  Kanga je tada uputio udarac sa dvadesetak metara, golman Jovanović je odbio loptu samo do Mijatovića koji je šalje u mrežu, ali je snimak pokazao da je mladi napadač Crvene zvezde kao i u prvom poluvremenu bio u ofsajd poziciji!

U 87. minutu drama na drugoj strani. Saldanja je sjajno proigrao Nikolića koji je imao otvoren put ka istrčalom Glazeru, pokušao je da ga lobuje, ali je loptu poslao pored desne stative Zvezdinog gola!

Ipak, Partizan se u samom finišu potpuno orijentisao na odbranu, ušao je i Šćekić umesto Saldanje, a Zvezdina nada ostala je nadoknada vremena od sedam minuta.

Tek u poslednjim sekundama nadoknade Zvezda je uspela ozbiljnije da pripreti, ali Partizan se odbranio i u velikom stilu završio turbulentni prvi deo sezone!

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke