Partizan dao detaljan prikaz svih mogućih rivala u Evropi do grupne faze!

Autor: Darko Mitrović
utorak 24.05.2022.
10:54
Izvor: Sportske.net

Još jedna sjajna analiza Partizanovog analitičara Vlade Ćujića.

Epa/Christian Brun
Epa/Christian Brun

Povezane vesti

Bez obzira na ishod predstojećeg finala kupa protiv Crvene zvezde u četvrtak, Partizan će naredne sezone na evropskoj sceni startovati od trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope zbog suspenzije ruskih klubova i biće u ulozi nosioca, ali je žreb u kvalifikacijama za Ligu Evrope prilično specifičan.

Sve nejasnoće koje su postojale prethodnih dana otklonio je Vlada Ćujić na Partizanovom YouTube kanalu, gde je detaljno objasnio Partizanov predstojeći evropski put i otkrio sve moguće rivale do grupne faze bilo Lige Evrope, ili Lige konferencija.

Partizan će ime prvog rivala saznati na žrebu 18. jula, ali će za crno-bele značajan biti i žreb od 15. juna kada će biti žrebana dva para u drugom kolu ''nešampionske'' staze u Ligi šampiona, od kojih će jedan od dva poražena kluba iz tih parova ići na Partizan u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Dinamo Kijev i Mitjiland će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti nosioci i sastaće se sa Fenerbahčeom ili AEK-om iz Larnake, a Partizan će pomno pratiti epilog i čekati imena poraženih ekipa.

Uz Partizan, u trećem kolu kvalifikacija za LE nosilac će biti i Slovacko, što je malo neobično, a dva poražena od pomenute četiri ekipe iz drugog kola kvalifikacija za LŠ (Dinamo Kijev, Mitjiland, Fenerbahče ili AEK Larnaka) biće među nenosiocima.

Ako Partizan prođe u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, u žrebu bi se našao u grupi P4, a potencijalni rival bi mu stigao iz grupe P1.

Ko ulazi u te grupe, od P1 do P4?

P1 - sedam klubova koji startuju u plej-ofu za LE,

P2 - šest klubova koji su ispali iz staze šampiona,

P3 - klubovi projektovani kao pobednici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali iz staze šampiona, ima ih pet

P4 - Partizan i Slovacko kao projektovani pobednici trećeg kola iz glavne staze.

Dakle, Partizan zanima samo ko će biti u P1, a prema sadašnjoj projekciji, to bi mogli da budu: Gent, Austrija Beč, Harts, Omonija ili Ahnas (ko osvoji Kup Kipra), osvajač Kupa Turske Sivaspor ili Kajzeri, zatim Dnipro i Silkeborg.

Zanimljivo, ova imena potencijalnih rivala u plej-ofu za Ligu Evrope ne deluju toliko snažno kao imena moigućih Partizanovih protivnika u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencija, gde bi se Partizan našao ako bi ispao u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

U plej-ofu Lige konferencija potencijalni Partizanovi rivali bi mogli da budu: Keln, Rijeka, Fenerbahče, Antverpen, Hapoel Ber Ševa, Sparta Prag, Strazbur, Anderleht, Fehervar, Volfsburg, Gimaraeš, Žil Visente, CSKA Sofija, Suduva, Tvente, Flora, Škendija.

Naravno, verovatno će biti i nekih iznenašenja u kvalifikacijama, pa će ovaj spisak biti donekle korigovan kada dođe vreme za žreb, ali slika je jasna - Partizanu neće biti tako lako da se domogne grupne faze Lige Evrope ili Lige konferencija, iako će ove sezone startovati tek od trećeg kola kvalifikacija.

Pre svega ovoga, u četvrtak je finale Kupa Srbije, Partizan će gostovati Crvenoj zvezdi, a kvota na pobedu crno-belih u AdmiralBet-u je u ovom trenutku 3.85.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke