Partizan posle 2348 dana na više od tri poena u odnosu na Crvenu zvezdu

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 28.10.2021.
09:33
Izvor: Sportske.net

Kome će pripasti titula prvaka ove sezone?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde su u sredu popodne doživeli prvi poraz u Super ligi Srbije nakon 500 dana.

Prošla je 51 utakmica između dva poraza aktuelnog četvorostrukog šampiona naše zemlje. Ovaj u Surdulici bio je veoma bolan za crveno-bele i neočekivan, s obzirom na to da Radnik pre dolaska Crvene zvezde nije upisao nijednu pobedu na domaćem terenu u aktuelnoj kampanji.

Nije se Stanković "igrao", već je izveo praktično najjači sastav sa Degenekom i Dragovićem u odbrani. Nedostajao je Milan Rodić i to je bilo vidno u duelima sa Nikolom Bogdanovskim koji je "pregazio" Erakovića i Gobeljića na desnom boku i bio "glavni krivac" za oba pogotka Surduličana.

Stankovića bi morao da brine i napad, koji do ulaska Milana Pavkova nije mnogo toga kreirao. Svega nekoliko pokušaja, dovoljno dobrih da dodatno zagreju Ranđelovićeve ruke i učine da on prepun samopouzdanja bravurozno brani do kraja utakimice. Bio je maestralan, posebno u nadoknadi kada je u 95. minutu "skinuo" bombu Aleksandra Dragovića. Odličan i tačan pri izletanjima, partija bez greške. Zaostatak od pet bodova nakon identičnog broja utakmica neće biti lako dostići.

FK Crvena zvezda

Za to vreme, Partizan izgleda sve dominantnije u domaćem šampionatu. U 13 odigranih utakmica, ostvario je 12 pobeda, uz samo jedan remi protiv Crvene zvezde, a ono što dodatno raduje navijače crno-belih jeste to što bez većih problema lome otpor rivala u Super ligi. Očekivalo se da im TSC pruži snažan otpor proteklog vikenda, ali su crno-beli ponovo bili veoma efikasni, njihove akcije kod golova bile su tečne, bez komplikovanja, a raspucao se i mladi Nikola Terzić koji je odličnim igrama ove sezone uspeo da iz startne postave istisne u početku standardnog Nemanju Jovića.

Posle poraza od Genta prošlog četvrtka u Humskoj, u trećem kolu Lige konferencija, među navijače se uvukao ''crv sumnje'' kada su u pitanju mogućnosti ovog tima, ali par dana kasnije na konferenciji za medije, trener Stanojević je jasno poručio da njegov tim nema nikakav problem i upitao kada je Partizan poslednji put imao ovakav učinak u prvenstvu, kakav ima ove jeseni.

Iako ima i kritika na igru defanzivne linije tima u evropskim mečevima, Partizan u domaćem prvenstvu ima najbolju odbranu u ligi, primili su samo četiri gola. Uz to na sredini imaju pouzdanog Zdjelara, napred ubojitog Rikarda Gomeša koga maestralni Bibars Natho iz meča u meč ''spaja'' sa protivničkim golom, a na krilu Lazara Markovića koji ove sezone podseća na svoje najbolje dane.

Na sve to, sada su ''namirisali krv'' posle jučerašnjeg Zvezdinog kiksa, pa ćemo već danas od 16:55h imati priliku da vidimo kako su vesti iz Surdulice uticale na Stanojevićev tim i da li će protiv  Metalca biti još ubedljiviji.

Dakle, "plus pet" u odnosu na najvećeg protivnika, a impozantno je da se tako nešto nije dogodilo još od sezone 2014/2015 kada je Partizan podigao titulu nakon 30 odigranih kola i 71 sakupljenog boda. U završnici te sezone imali su i +11, ali je Crvena zvezda uspela da "spusti" na sedam poena razlike. Od tada, pa sve do juče, Partizan nikada nije imao više od tri boda u odnosu na Crvenu zvezdu, a da je broj odigranih utakmica izjednačen.

Po prvi put nakon 2348 dana, Partizan ima pet bodova viška naspram svog najljućeg rivala. Jesu osvojili titulu 2017. godine, ali nakon doigravanja i pošto je Crvena zvezda u plej-of ušla sa liderske pozicije. Tada su se crveno-beli sapleli na "Krovu" protiv Voždovca, a izgubili su i u derbiju na svom stadionu sa 1:3 kada je blistao Leonardo. Ta sezona je okončana sa "plus tri".

PIŠU: Darko Mitrović i Nemanja Janošev

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke